Jak zpracovat palivové dřevo snadno a bezpečně?

Jak zpracovat palivové dřevo snadno a bezpečně?

Matěj Černý V pondělí 11. 09. 2023 Zahrada

Topná sezona se blíží každým dnem. Ceny elektřiny, plynu a úspora energie jsou aktuálně hojně skloňovanými výrazy a trápí nejednu domácnost. S námi se dozvíte, proč se vyplatí topit dřevem, jak si ho zajistit a jaké nástroje k jeho zpracování budete potřebovat.

Určitě každý z vás má svého favorita, ať už řetězovou pilu, štípače dřeva, sekeru nebo třeba cirkulárku, víte ale, že každý z nástrojů funguje lépe na jiný druh či velikost dřeva?

Pojďte si s námi projít, jak snadně a bezpečně zpracovat palivové dřevo.

topení dřevem v krbu

Obsah článku:
  1. Výhody a nevýhody vytápění dřevem
  2. Kde sehnat palivové dřevo 
  3. Nečekejte na chuť a sílu, do přípravy dřeva se pusťte hned
  4. Jaké nástroje zvolit pro zpracování dřeva na topení?
  5. Jak a kde palivové dřevo správně uskladnit?
  6. Jaká je ideální vlhkost dřeva na topení
  7. Nezapomínejte na bezpečnost práce

Výhody a nevýhody vytápění dřevem

Co vám může topení dřevem přinést?

  • Ceny plynu a elektřiny (alespoň co se topení týče) vám nemusí dělat vrásky. Dřevo si před zimou obstaráte za předem jasnou cenu a máte vystaráno. 
  • Dřevo, zejména to měkké, z listnatých stromů, má rychlejší výhřevnost. Váš domov díky tomu vytopíte raz dva. 
  • Plápolající oheň v krbu má nenahraditelnou atmosféru. Můžete si tak u krbu zpříjemnit nejeden zimní večer. 
  • Zbytkový popel ze spáleného dřeva můžete použít jako hnojivo. Popel ze dřeva totiž obsahuje minerály jako hořčík, vápník, fosfor nebo draslík. Ty prospívají kompostu i rostlinám. Hnojit můžete jak vychladlým popelem, tak popelem smíchaným s vodou. 

Jsme přesvědčeni, že výhody plynoucí z topení dřevem hravě strčí do kapsy všechna negativa. Přesto se však najdou zápory, které mohou odradit. Které to jsou?

  • Dřevo musí být důkladně proschlé. Myslete tedy alespoň na sezonu dopředu, proces schnutí může trvat i 2 roky. Vlhké dřevo má nižší výhřevnost, může doutnat či dehtovat a nesvědčí ani samotnému kotli. 
  • Pokud se chcete připravit na celou zimu, je potřeba mít dostatek prostoru na skladování dřeva. 
  • Topení dřevem vyžaduje více času a pravidelnou údržbu, jako je čištění kotle a pravidelné přikládání. 

Kde sehnat palivové dřevo

Baví-li vás manuální práce a milujete pobyt v lese, není nic jednoduššího, než si nasbírat nebo pokácet dřevo vlastníma rukama. Má to však svá pravidla. Zákon umožňuje odnést si z lesa tzv. klestí, což jsou popadané větve, které mají na širším konci průměr maximálně 7 cm. Další možností je samotěžba.  

Jak to funguje? 

Začněte oslovením správce lesa, do kterého se pro dřevo chystáte. Ten určí oblast, ve které můžete dřevo těžit, nebo označí konkrétní stromy. Poté vám vydá povolení a můžete jít na věc.  

Mějte však na paměti, že samotěžba není práce pro úplného začátečníka. Pokud s kácením stromů teprve začínáte, vezměte si na pomoc zkušenějšího kolegu. 

Zajímá-li vás, na kolik peněz samotěžba vyjde, mrkněte na ceník webu Lesy ČR. Nebo si chcete obstarat dřevo jednoduše a bez práce? Pak vsaďte na lokální dodavatele, kterými jsou především pily.

dřevo na topení

Nečekejte na chuť a sílu, do přípravy dřeva se pusťte hned

Ať už si dřevo vytěžíte sami, nebo si necháte dovézt kmeny v délkách od lokálních dodavatelů, nezapomeňte na jedno zásadní pravidlo – do zpracování se pusťte co nejdříve. Pokud totiž kmeny vyschnou, bude jejich řezání a štípání mnohem náročnější.

Při samotném zpracování dřeva nezapomínejte ani na staré známé „Kdo je připraven, není překvapen“ – pokud si ho totiž rozřežete na správné délky, ušetříte se budoucího rozčarování. Než se tedy pustíte do práce, zapřemýšlejte, jaká velikost je optimální, aby se vám vešla do krbu či kamen a dřevo nakraťte na tyto délky. A pak už se můžete zvesela pustit do štípání – i to byste měli zvládnout co nejdříve, protože kromě snazší práce se naštípané dřevo také pohodlněji skladuje, a hlavně lépe vysychá. 

Jaké nástroje zvolit pro zpracování dřeva na topení?

Pokud si nekoupíte již zpracované dřevo, pak určitě využijete jeden z následujících nástrojů. Tím může být řetězová pila, štípač dřeva, sekera, kalač nebo třeba cirkulárka.

Řetězová pila

Pokud pracujete se dřevem, řetězová pila by vám neměla chybět. Vybírat můžete z elektrických, benzínových a aku modelů.  

zpracování dřeva aku řetězovou pilou Makita

  • Elektrická pila - je napájena z elektrické sítě. Využívá se na měkké dřevo o menším průměru, nejčastěji na dořezávání nebo při menším objemu práce. Oproti benzínové pile je elektrická tišší, levnější a odpadá u ní starost s doplňováním paliva. Na druhou stranu má nižší výkon a odradit může také překážející kabel.
  • Benzínová pila - pohání ji klasický benzínový motor. Slouží k řezání větších a tvrdších kusů dřeva. Je výkonnější, ale náročnější na údržbu než pila elektrická.
  • Aku pila - aku modely se těší čím dál větší oblibě. Při řezání dřeva vám totiž nezavazí žádný kabel. Jejich provoz zajišťuje akumulátor (baterie). Výhodou je tichý provoz a nízká váha. U aku modelů doporučujeme mít v záloze vždy náhradní akumulátor pro případ, že by se vám ten, se kterým zrovna pracujete, vybil.

U všech typů se před koupí zaměřte na výkon (u aku modelů na kvalitní akumulátor), délku lišty a hmotnost. 

Motorová pila STIHL MS 180

Náš tip: Více o výběru té správné motorovky se dočtete v našem podrobném průvodci: Jak vybrat správnou řetězovou pilu

Štípač dřeva 

Štípačky na dřevo se používají v případě, kdy ke štípání už nestačí běžná sekera nebo pro ulehčení práce. Díky snadnému a bezpečnému ovládání jsou vhodné i pro začátečníky a pro méně zkušené s manuálními nástroji jako je právě sekera nebo pila. Poradí si s metrovými poleny o průměru až 50 cm. 

Na trhu seženete 2 základní modely štípačů:

  • Horizontální štípačky na dřevo - tyto modely štípou dřevo ve vodorovné poloze posouváním dřeva tlačnou deskou proti pevnému klínu. Jejich největší výhoda spočívá v příznivé ceně a jednoduché ovladatelnosti. Mínusy však mohou být jejich nižší štípací tlak (obvykle 4 až 7 tun), omezení velikosti polen a typu dřeva. Mějte na paměti, že horizontální modely se hodí pro měkčí typy dřeva.
  • Vertikální štípače - tyto modely štípají dřevo ve svislé poloze pomocí klínu, který se pohybuje shora dolů proti stolu nebo základně. Hodí se pro zpracování i velkého objemu dřeva, jsou výkonnější (obvykle 8 až 20 tun) než horizontální štípače a pohodlnější na obsluhu. Zvládnou silnější polena a tvrdší dřevo.

Štípač na dřevo Scheppach Compact 8 T

Přemýšlíte o pořízení štípačky? Vše, co je dobré před koupí vědět a zvážit, jsme shrnuli do článku: Jak vybrat štípačku na dřevo.

Sekera

Práce se sekerou obnáší sice více fyzické námahy než ostatní zmíněné nástroje, neměla by však chybět v žádné dílně. Je stále po ruce a třeba zrovna pro vás může sekání dřeva představovat příjemné odreagování. 

Štípací sekera Fiskars X27 - XXL 1015644

Při práci se dřevem nejčastěji narazíte na tyto typy:

Štípací sekera - pro tento typ seker je typický výrazný klín, který dřevo snadno rozsekne na dvě části. I přesto, že se vyznačují větší hmotností, zachovávají si dobrou ovladatelnost a dají se použít i na třísky.

štípací sekera

Kalač - vyznačuje se velkou hmotností a dlouhým topůrkem a tupou čepelí, která se postará o to, aby se špalek rozletěl na dvě půlky. Proto se využívá na štípání velkých špalků a nevyžaduje tolik námahy jako při práci se štípací sekerou.

kalač

Univerzální sekera - má lehčí a menší hlavu s méně klínovitou čepelí jako u štípacích seker. Jsou vhodné pro práci s malými špalky a pro přípravu dřeva na podpal.

univerzální sekera

Sekera a špalek jsou nerozlučná dvojka. Kde ale špalek sehnat?

Pro štípání dřeva budete chtě nechtě potřebovat pořádný a hlavně odolný špalek. Vždy by měl být z vyschlého tvrdého dřeva (ideálně bukového nebo dubového), dostatečně široký (průměr by měl začínat od 35 cm) a výškově uzpůsobený tak, aby odpovídal výšce vaší postavy (cca 70 cm, jeho horní hrana by se měla nacházet v oblasti mezi koleny a pasem). Kde ale takový špalek na štípání dřeva sehnat? Možnosti máte dvě:

  • Chcete-li to mít bez práce, jednoduše si špalek kupte – seženete ho v nejrůznějších e-shopech i kamenných prodejnách, zahradnických centrech, nebo třeba na pile. Vybrat si můžete z nejrůznějších tvarů, průměrů i výšek.
  • Ještě větší radost vám ale bude dělat, když si ho vyrobíte sami – stačí najít odpovídající kus vyschlého kmenu (ideálně z dubu či buku) a uříznout ho do potřebné výšky. Spodní i horní část špalku musí být rovná, aby se nekymácel jak špalek samotný, tak dřevo položené na něm. A chcete-li mít jistotu, že nepraskne, můžete ho ozdobit stahovatelnou kovovou obručí – dodá mu šmrnc a vám jistotu odolnosti. 

Cirkulárka, okružní a kolébková pila

Cirkulárku nejspíše zná každý, kdo si palivové dřevo na zimu obstarává už nějaký ten pátek. Klasické cirkulárky, tak, jak si je pamatujeme, se však kvůli bezpečnosti už v podstatě neprodávají. Více se v dnešní době setkáváme s kolébkovými pilami. Oproti běžné cirkulárce se při řezání, díky zakrytování, dřeva vůbec nedotýkáte. Stačí jej vložit do tzv. kolébky a přitlačit na kotouč. Kolébková pila se hodí pro všechny typy dřeva. Pokud plánujete řezat pouze menší polena nebo dřevní odpad, zvolte pilu s nižším výkonem a menším průměrem kotouče.  

Jestliže se hodláte pouštět do tvrdých kusů dřeva s větším průměrem, vsaďte na výkonnější pilu se silnějším motorem a bytelnější konstrukcí.

Kolébková pila-cirkulárka Scheppach HS 730

Jak a kde palivové dřevo správně uskladnit?

  • Venku - ideálně pod střechou, bez stěn kolem a přikryté plachtou nebo pod zahradním přístřeškem na dřevo. Zkrátka a dobře, dřevo potřebuje dobrou ochranu proti nepřízni počasí a zároveň dostatek vzduchu. Dřevo doporučujeme začít skládat na podstavec (například paletu), aby neleželo přímo na zemi. Předejdete tak zbytečné vlhkosti a plísním.
  • Uvnitř - tuto variantu doporučujeme pouze v případě, že zpracované dřevo je dokonale proschlé a v dané místnosti, například ve sklepě, není vlhko. 

Nevyhazujte peníze komínem aneb jaká je ideální vlhkost dřeva na topení

Asi sami dobře víte, že vhodit do kamen mokrý kus dřeva není zrovna tím nejlepším řešením a moc se u něj neohřejete. Jaká vlhkost dřeva je ale vhodná pro topení? Ideálně byste se měli držet hodnoty do 20–25 %. 

  • Přivezete-li si domů čerstvě pokácené dřevo, může v něm být až 50 % vody – kromě toho, že špatně hoří, je jeho výhřevnost až o polovinu nižší než u proschlého dřeva, a hlavně při jeho spalování vzniká spoustu sazí a dehtu, které se postarají akorát tak o to, že budete mít začouzené sklo u krbu a zanesené kouřovody a komín.
  • Vhodné ale na topení není ani přesušené dřevo – to vám totiž shoří rychle jako papír.

Nelze jednoznačně říct, za jak dlouho zpracované dřevo dosáhne optimálních kvalit na topení, protože délka jeho schnutí závisí zejména na jeho tvrdosti. Smrk, borovice, bříza nebo lípa zvládnou vyschnout i za jeden rok, habrovému a bukovému dřevu to trvá kolem dvou let, nejdéle pak vysychá dub, kde si můžete na optimální vlhkost počkat i čtyři roky.

Nezapomínejte na bezpečnost práce

Před jakoukoliv prací se dřevem se vybavte vhodnými ochrannými pomůckami. Základ tvoří pracovní rukavice, pevné a odolné pracovní boty, vhodné oblečení a v neposlední řadě také pracovní brýle nebo rovnou obličejový štít a ochranná sluchátka.

ochranné pomůcky pro práci se dřevem

Jarabáčí tip na závěr
Věděli jste, že se dá topit i šiškami? Nevytopíte s nimi sice celý dům, protože hoří velmi rychle, ale jako doplňkový materiál do krbu nebo kotle poslouží skvěle. Nezapomeňte je napřed usušit, když jsou šišky suché, nabydou na objemu a mají vysokou výhřevnost.


Mohlo by vás také zajímat:

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání