Na Velký pátek (29.3.) mají všechny prodejny otevřeno. O velikonočním pondělí (1.4.) budou všechny prodejny zavřené.
Jak snadno a rychle připravit zahradu na zimu

Jak snadno a rychle připravit zahradu na zimu

Marie Novotná V pondělí 16. 10. 2017 Zahrada

Podzim je již v plném proudu a to s sebou přináší spoustu práce, kterou bychom na zahradě měli do příchodu zimy stihnout. Nevíte kde začít? Podzimní údržbou trávníku jsme v minulém příspěvku již toto téma nakousli. Tady to ale nekončí. Proto si dnes uděláme malé opakování toho, co vše nás při přípravě na zimu vlastně čeká.

Ačkoliv je na některé aktivity ještě čas, s některými z nich můžeme začít již dnes nebo vlastně už včera…pokud jste tak ještě neučinili, možná vám pomůže Podzimní údržba trávníku ve třech krocích. Zde se věnujeme hlavně vertikutaci, kterou klidně můžete začít – zatím je stále čas!

Výsadba a přesazování

Na první “pohled” se může zdát, že podzim je pouhou přípravou na zimu a že se už vlastně nic moc zajímavého neděje. To však je i není pravda. Například cibulové rostliny či okrasné keře a dřeviny vysazujeme právě touto dobou. Brousíte-li si zoubky na hyacinty, tulipány, krokusy, kosatce či některé z dalších cibulovin, doporučujeme vám příliš neotálet. Nejvhodnější dobou jsou totiž slunné záříjové či říjnové dny.


Kromě nich lze na podzim vysadit také některé druhy zeleniny, jakými jsou například mrkev, zimní odrůdy salátu, cibule, česneku, špenátu, petržele a další. Dále je to také většina ovocných stromů a některé keře. Na podzim se obvykle vyskytuje poměrně velké množství srážek, díky kterým je toto období ideální také pro přesazování. Půda je stále ještě dostatečně teplá a má dostatek vláhy, díky čemuž si rostliny mají čas vytvořit nové kořeny a zvyknout si na nové místo.

Pokud vás tématika podzimní výsadby zajímá více, budeme se jí podrobněji věnovat v příštím díle.

Podzimní řez

Na podzim je vhodné provést také řez keřů a živých plotů. Podzimním řezem keřům zabráníme v tlení. Vhodnou dobu, kdy se do něj můžeme pustit, je chvíle, kdy listí zežloutlo a stonky se ohýbají směrem k zemi. Důležité je také vědět, jak velkou část keře vlastně můžeme odřezat. Na tuto otázku však není snadné odpovědět, neboť délka řezu se liší odrůda od odrůdy. Nedoporučujeme však zastřihávat více než zhruba čtvrtinu délky/výšky keře. Pokud si chcete být jisti, poraďte se v nejbližším zahradnictví. Řez živých plotů provádíme pouze u opadavých druhů a opět tím zabraňujeme jejich tlení.

Pro zástřih keřů a živých plotů se hodí zahradnické či plotové nůžky – tyto pomocníky najdete u Jarabáka v sekci Nůžky na živý plot.

Úklid

Máte-li na zahradě opadavé stromy, bude vás zřejmě při každém závanu větru těšit pohled na poletující listí. Abyste však v těch přívalech vy, váš dům a celá zahrada nezapadli, budete muset pravidelně listí hrabat. Pravidelnost je v tomto případě důležitá. Pokud to vše necháte až na poslední chvíli, napadané listí může trávník pod ním dusit a způsobovat hnilobu.

Při podzimním úklidu vám práci mohou ulehčit také fukary a vysavače listí. Vysavač listí vám pomůže snadno a rychle nahromadit listí tam, kam je potřeba, anebo rovnou vysát do sběrného koše. Věděli jste, že listí lze využít i jako základ do kompostu? Proto jej nevyhazujte. Hodit se vám bude i při podzimní výsadbě trvalek, kdy jej pro změnu využijete při mulčování.

 

Úklid se ale netýká pouze listí. Kromě něj totiž padají také zralé ovocné plody, které mohou na zemi hnít a plesnivět a stávají se také útočištěm hmyzích larev. Pokud při úklidu narazíte na rostliny zasažené chorobami, je vhodné je bezpečným způsobem zlikvidovat. Nepřidávejte je ke kompostu, neboť spóry, které mohou choroby způsobovat, se mohou nadále šířit a způsobit nákazu dalších jedinců. Nejlepším způsobem likvidace je proto jejich spálení.

Mulčování

Vzhledem k naší zeměpisné šířce se velmi pravděpodobně mrazu a sněhu nevyhneme. Na podzim nám mulčování pomůže ochránit před mrazem například kořenovou zeleninu, bobulovité keře, čerstvě vysazené stromy, popínavé růže a další. Kromě již zmiňovaného listí lze k mulčování využít také slámu, posekanou trávu, kamínky či komerčně dostupnou mulčovací kůru.

Doufáme, že vám tento přehled bude k užitku a hlavně nezapomeňte náš blog pravidelně sledovat. Některým z těchto témat se totiž brzy budeme věnovat do hloubky. Zatím vám přejeme, ať vám jde práce od ruky!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání