Jak se zbavit slimáků na zahradě: Poradíme, jak s nimi zatočit!

Jak se zbavit slimáků na zahradě: Poradíme, jak s nimi zatočit!

Marie Novotná Ve středu 18. 04. 2018 Zahrada

Jaro je již v plném proudu, teploty stoupají a příroda se nám mílovými kroky den po dni probouzí k životu. S těmito změnami však bohužel do našich zahrad přichází také nezvaní hosté. Je to tak, řeč je o slimácích. Rok co rok s nimi svádíme boj a snažíme se je co nejefektivnějším způsobem zlikvidovat.

Po internetu koluje celá řada různých metod, které nás mají slimáků a plzáků účinně zbavit. Pravdou však je, že ne každá z takových rad je zcela vhodná. Naopak – některé z nich jsou pro naše zahrady škodlivé. Připravili jsme pro vás několik efektivních a nenáročných tipů a triků, které vám pomohou s těmito plži zatočit. Nezapomeňte, že čím dříve v boji začnete, tím lépe. S ničím neotálejte a vydejte se na lov ihned.

Vlhko

Po zimě odstraňte ze zahrady veškeré listí, větve, mulčovací kůru apod. Ty totiž vlhkomilné slimáky přitahují. Můžete toho však využít také ve svůj prospěch. Pomůckou při jejich sběru může být vytvoření vlhkého, stinného místa ze složených větví a kamení. Stejně tak můžeme slimáky nalákat do nádoby s kočičími či psími granulemi.

Slimáky posbírejte

Jakmile zachytíte první známky jejich pohybu po vaší zahradě, vydejte se na jejich sběr. Jedná se zřejmě nejpřímočařejší postup, který ovšem vyžaduje důslednost a pravidelnost. Postupně tak jejich populaci můžete redukovat.

Nejvhodnější dobou pro lov jsou noční hodiny, kdy slimáci a plzáci obvykle opouštějí své úkryty. Jak již bylo zmíněno, pomocí si můžete připravením “pasti”. Chováte-li drůbež, můžete tak říkajíc zabít dvě mouchy jednou ranou a předhodit je právě jim. Kachny, husy a slepice je považují za hotovou lahůdku!

Odpudivé rostliny

K záhonům je možné vysázet rostliny, které slimáky odpuzují. Mezi takové patří například aromatické byliny, jako je levandule, kopr, šalvěj. Dále také řeřicha, kerblík, hortenzie a další.


Hortenzie patří mezi rostliny, které slimáky odpuzují

Ochromující kofein

Kofein je pro slimáky doslova jed. Pokud pijete “lógrovku” či překapávanou kávu, sedlinu určitě nevyhazujte. Jedná se o velmi účinný a přírodní prostředek v boji proti škůdcům. Účinkuje na nervový systém slimáků, které tak ochromí. Mimo jiné je vhodný také v boji proti komárům, mravencům a dalšímu hmyzu. Z kávové sedliny jednoduše vytvořte “cestičky” kolem a uvnitř záhonku a uvidíte, že se jim slimáci vyhnou velkým obloukem.

Lákavý zlatý mok

Řeč je o pivu. Jedná se o další velmi dostupnou metodu pivem je přeci jen vybavena většina českých domácností. Tak, jak pivo chutná nám lidem, ani slimáci mu nemohou odolat. Na jejich nervovou soustavu má však fatální účinek a dochází u nich k otravě alkoholem. Pokud zvolíte tento postup, připravte si nádobu, kterou naplníte pivem a zapusťte ji do půdy v blízkosti rostlin, které potřebují chránit. Pak jen vyčkejte, až se nádoba naplní (pravidelně ji kontrolujte). Nachytané slimáky zlikvidujete, nádobu opět naplňte pivem a postup opakujte.

Drastická sůl či chemie

Pokud se vám zatím všechny postupy zdály příliš liberální, můžete pokročit k radikálnějším metodám. Mezi nejoblíbenější metody patří díky své dostupnosti a účinnosti právě sůl, která způsobuje doslova rozpad slimáčího těla. Kromě přímého posypu škůdců můžete sůl sypat také k záhonům a tvořit z nich jakési “bariéry”, případně lze v kyblíku připravit solný roztok, ve kterých nezvané hosty můžeme vykoupat.

Máte svůj vlastní osvědčený postup? Napište nám a podělte se s námi o to, co zaručeně funguje vám!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání