Na Velký pátek (29.3.) mají všechny prodejny otevřeno. O velikonočním pondělí (1.4.) budou všechny prodejny zavřené.
Domácí bylinková zahrádka pro začátečníky

Domácí bylinková zahrádka pro začátečníky

Marie Novotná Ve středu 25. 04. 2018 Zahrada

Čerstvým bylinkám v kuchyni se nic nevyrovná. Pokrmům dodají jedinečné aroma, připravíme z nich lahodné čaje, jsou výtečnou přísadou do salátů nebo smoothie. Proto vám dnes přinášíme několik užitečných rad, aby se bylinkám dobře dařilo také v květináčích u vás doma. Jen tak si jich budete moci užívat co nejdéle. Nejsou nijak zvláště náročné (skvěle se tak hodí i pro začátečníky) a navíc ještě ušetříte! Tak na co ještě čekáte?

Investujte do kvality

Nebojte se investovat do kvalitního květináče či truhlíku. Finančně v nich není velký rozdíl, bylinkám však prokážete velkou službu. Pro tyto účely jsou ideální hliněné květináče s dírkami. Jsou přirozeně pórovité, díky čemuž jsou schopné zadržet menší množství vody a půda tak snadno nevysychá.

Také se vyplatí zvolit kvalitní substrát, do kterého je možné přimíchat trochu rašeliny.

Kombinujte chytře

Ideálním způsobem, jak při výsadbě bylinek ušetřit místo a zároveň si usnadnit následnou péči, je výsadba těch správných druhů do jednoho truhlíku či květináče. Skvěle si budou rozumět například bazalka, koriandr a petržel, protože všechny tři potřebují o něco více vody. Naproti tomu šalvěj, oregano, tymián, levandule nebo rozmarýn dávají přednost spíše sušší půdě.

Víte jak se správně sklízí bylinky?

  • Sklízejte pouze tehdy, kdy se rostlinkám dobře daří.  Pokud ne, vyčkejte.
  • Ideální denní dobou je brzy ráno, kdy jsou bylinky díky vysokým koncentracím vonných olejů nejaromatičtější.
  • Sklízejte pravidelně, a to i tehdy, když pro ně nemáte aktuálně užitek. Pravidelný sběr podporuje růst a nakonec  proč si nenasušit zásobu na zimu?
  • Používejte dostatečně ostré nástroje. Urychlíte tak proces zacelení.
  • Nestříhejte více než ⅓ délky rostliny.
  • Mladé lístky se hodí převážně do salátů a dresinků, naproti tomu starší a plně rozvinuté listy bývají aromatičtější a hodí se lépe pro vaření a tepelnou úpravu.


Mladé lístky užijete nejlépe ve studené kuchyni.

Místo na slunci

Bylinky více než kterýkoliv jiný druh rostlin milují sluneční svit. Věděli jste, že pro většinu druhů se doporučuje pobýt na světle alespoň 6 hodin denně? Nejlépe se jim proto bude dařit na jižní nebo západní straně. Vhodné je také nevysazovat rostliny příliš blízko k sobě. Ponechte mezi nimi dostatek prostoru, který zajistí, že žádná z nich nebude ve stínu.


Poskytněte bylinkám dostatek slunečního světla.

Pozor na přílišné zalévání

Většina druhů bylinek nemá rádo příliš časté a hojné zalévání. Ideální je udržovat půdu neustále vlhkou tak, aby nikdy zcela nevyschla. V opačném případě může dojít k přílišném nasycení půdy vodou a následnému hnití kořenů. Pokud si nejste jisti, zda je již čas na zálivku, mějte po ruce dřevěnou špejli. Tu zasuňte do půdy do hloubky asi 2 – 3 cm. Pokud je po vytažení zcela suchá nebo téměř suchá, je čas bylinky zalít. Obecným pravidlem pro zalévání je “lépe častěji a v menších dávkách než jednou za týden přelévat”.

Další možností, jak zabránit přelévání a hnití kořínků, je do květináče na dno umístit vrstvu kamínků, které budou přebytečnou vodu odvádět pryč.

Ideální pětka

A na závěr přinášíme seznam 5 bylinek, kterým se uvnitř daří nejlépe:

  • pažitka,
  • oregano,
  • rozmarýn,
  • tymián,
  • petržel.
Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání