5 netradičních receptů z pampelišek

5 netradičních receptů z pampelišek

Marie Novotná Ve čtvrtek 17. 05. 2018 Recepty

Rostou vám na zahradě či na chalupě pampelišky? A věděli jste, že ačkoliv se jedná o velmi běžnou a hojně se vyskytující bylinu, je také velmi všestrannou přísadou? Většinu z vás zřejmě napadne pampeliškový med, možností je však mnohem více. My jsme pro vás vybrali čtyři méně známé recepty: pampeliškový čaj při nemocech, mazání na bolavé klouby a svaly, palačinky s lahodným sirupem, bezkofeinová káva nebo netradiční salát – volbu už necháme na vás!

Pampelišky do salátu

Pokud se nebojíte experimentů a nových chutí, doporučujeme vyzkoušet pampelišky jako přísadu v kuchyni. Možná budete překvapeni tím, že je lze konzumovat i zcela neupravené. Do salátů sbíráme pouze mladé lístky. Mějte na paměti, že lístky je nutné sbírat jen u rostlin, jejichž stonek ještě není příliš vzrostlý. V opačném případě jsou totiž nepříjemně hořké a na rozdíl od těch mladých ne příliš chutné. Konzumace se doporučuje pouze v případech, kdy máme jistotu, že rostliny nebyly nijak chemicky ošetřeny a jejich konzumace je tedy bezpečná.

Kromě příjemné chuti je jejich benefitem také zdravotní přínos v podobě vysokého obsahu draslíku.

  • Jak na to:

Mladé lístky pečlivě omyjte a zbavte nečistot. Pampelišky nasekejte či natrhejte a přidejte jako jednu z přísad do oblíbeného salátu. Vhodnou zálivkou pro vyrovnání lehce nahořklé chuti je zálivka ze sladkého balzamikového octa či hořčično-medový dresink.

Pampeliškový čaj

Kromě vysokého obsahu draslíku a železa jsou pampelišky také přírodním diuretikem, které tělo zbaví nadbytečné vody. Proto je pampeliškový čaj vhodný především pro osoby trpící otoky rukou a nohou, nadměrným pocení či pocitem „nafouklého” břicha. Dále je možné čaj užívat jako podporu léčby při angínách a chřipkách.

  • Jak na to:

Nasbírané plně rozkvetlé květy (cca 2 polévkové lžíce) přelijeme půl litrem vařící vody a necháme louhovat maximálně 10 minut.

Další možností je květy nasušit a přidávat do oblíbených bylinných směsí.


Nasušené pampeliškové květy je možné přidávat do oblíbených bylinných směsí

Pampeliškový sirup

Pampeliškový sirup v kuchyni uplatníte při mnohých příležitostech. Čaj se sirupem či osvěžující limonáda pro vás asi není žádným překvapením. Co byste ale řekli lahodným palačinkám či vaflím? Vyzkoušejte zaměnit klasické kombinace s čokoládou a marmeládami za novou a exotičtější variantu s pampeliškovým sirupem.

  • Jak na to:

Na pampeliškový sirup si připravte přibližně 250 ks “hlaviček” pampelišky, 1 citrón, 250 ml vody a asi jeden kilogram cukru vlastní volby (množství uzpůsobte dle vlastní chuti).

Květy pampelišky ponořené v udaném množství vody přiveďte k varu a na mírném plameni vařte asi 1 hodinu. Směs nechte vychladnout a umístěte přes noc do chladničky. Druhý den směs přeceďte a do zbylé vody vmíchejte citrón a cukr. Opět vařte na mírném plameni asi 2 hodiny, dokud se voda neodpaří tak, že sirup dostatečně zhoustne.


Pampeliškový sirup chutná skvěle v čaji, limonádách nebo s palačinkami

Pampelišky na bolavé svalstvo a klouby

Pokud si nepotrpíte na experimenty v kuchyni, vyzkoušejte pampeliškové mazání, které ulevuje bolestem pohybového aparátu.

  • Jak na to:

Na přípravu pampeliškového oleje se skvěle hodí například olej mandlový. Jednoduše nalijte přibližně 400 ml oleje do zavařovací sklenice či podobné nádoby a přimíchejte zhruba jeden šálek sušených či čerstvých květů pampelišky. Sklenici dobře uzavřete a umístěte na temné místo. Olej je připraven k použití po 4 týdnech, během nichž sklenici denně jemně protřepeme.

Pampelišková káva

Slyšeli jste už o ní? Kromě toho, že neobsahuje žádný kofein, má také detoxikační účinky, zrychluje metabolismus a navíc skvěle chutná! Suroviny jsou velmi základní a příprava nenáročná – proč ji tedy nevyzkoušet?

  • Jak na to:

Na jaře či na podzim vykopejte kořeny pampelišek. Důkladně je properte a nechte je volně oschnout. Suché kořeny nasekejte na drobnější kousky a umístěte na plech vyložený pečícím papírem. Kořínky pražíme v troubě na 200 °C tak dlouho, dokud je zcela nevysušíme. Vysušené kořínky pomeleme v mlýnku na kávu či rozdrtíme pomocí hmoždíře.

Nápoj připravíme ze dvou lžiček takto připravené kávy, které zalijeme asi 200 ml vroucí vody. Dochutit můžeme cukrem, mlékem či medem.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání