Na Velký pátek (29.3.) mají všechny prodejny otevřeno. O velikonočním pondělí (1.4.) budou všechny prodejny zavřené.
Aby zahrada přežila dovolenou bez újmy

Aby zahrada přežila dovolenou bez újmy

Marie Novotná V úterý 19. 06. 2018 Zahrada

Pokud letos v létě plánujete vyrazit na dovolenou, neponechávejte věci náhodě a zahradu svému osudu. Chystáte-li se odjet jen na pár dní, příroda si nejspíše poradí sama a s případnými výkyvy počasí se vyrovná. Pokud však plánujete dovolenou delší než pár dní či týden, připravte na ni kromě sebe také svoji zahradu. V době vaší nepřítomnosti se přeci jen může přihodit mnohé.

Mulčování

Pokud se chystáte odjet na dobu kratší, než je týden, dost možná vám postačí pouze kvalitní mulč. Rostliny opatřené mulčem totiž ztrácejí o 25 % méně vody než rostliny bez mulče. To samozřejmě platí hlavně v podmínkách, kdy nehrozí extrémní tropické teploty. Ať už tak či onak, mulčováním v létě určitě nic nezkazíte a v případě kratší nepřítomnosti si můžete ušetřit práci a ochránit tak rostliny před úplným vyschnutím. V případě vyšších teplot budou možná vadnout, pravděpodobně však o žádnou z nich nepřijdete.

Před odjezdem se nezapomeňte ujistit, že je půda pod mulčem vlhká a vydatně rostlinu zalijte. Pokud jsou již vaše rostliny mulčem opatřeny, můžete jen vyměnit oblast v těsné blízkosti kořenů.

Samozávlažný systém

Jistě jste již slyšeli o využití plastových či skleněných lahví pro samozavlažování pokojových rostlin. Stejným způsobem lze zajistit také situaci na zahradě. Tento způsob je zvláště vhodný na záhoncích zelenina, bylinky a květiny mohou být na sucho velmi citlivé.

Před dovolenou si nasbírejte plastové lahve od minerálek a dalších nápojů. Jejich množství posuďte dle velikosti záhonu. Do připravených lahví vytvořte množství co nejmenších otvorů (ty zajistí postupné dávkování vláhy). Takto upravené lahve umístěte na záhon do blízkosti rostlin do hloubky zhruba 15 cm tak, aby se snadno nepřevrhly při nepřízni počasí. Lahve těsně před odjezdem naplňte vodou.

Kapkové zavlažování

Kapkové zavlažování je velmi praktickým způsobem, jak nejen v době dovolené dopřát rostlinám dostatečné množství vláhy. Jedná se o velmi efektivní a úsporný způsob, který stojí za zvážení i v případě, že žádnou dovolenou neplánujete. Prostřednictvím řídicí jednotky s časovačem lze celý proces také zautomatizovat a ušetřit tak ještě více času, námahy a peněz.

Za tímto účelem lze zakoupit speciální, tzv. kapkovací” hadici, která se připojuje k zahradnímu čerpadlu, kohoutu nebo k nádrži na dešťovou vodu.

Kapkové zavlažování dávkuje vodu účinně a úsporně

Zavlažovací sprinklery

Sprinklery jsou další vhodnou alternativou. Ta se oproti kapkovému zavlažování jeví jako vhodnější tehdy, pokud patříte mezi osoby, jež na zahradě čas od času mění uspořádání. Sprinklery totiž mnohem snáze přemístíte a na rozdíl od kapkového zavlažování, které je určeno k tomu, aby dodávalo vláhu každé jednotlivé rostlině, mají větší a více obecný zásah.

Sprinklery a kapkové zavlažování udělají spoustu práce za nás

Dešťová voda

V průběhu dovolené se bude hodit také nádrž na dešťovou vodu. Bude-li v průběhu vaší nepřítomnosti pršet, nasbíráte kvalitní vodu na pozdější zavlažování, která je v neposlední řadě také zdarma. Můžete si pořídit prosakovací hadici, kterou k ní připojíte získáte tak další způsob automatického” zavlažování, který vodu dávkuje přímo ke kořenům. V obdobích sucha se nebojte trochu zapodvádět a sud či nádrž doplnit přímo z hadice.

Květináče a truhlíky

Rostliny pěstované v květináčích a truhlících jsou na nedostatek vláhy ještě náchylnější. Proto doporučujeme přesunout všechny na jedno stinné místo v blízkosti sprinkleru, ze kterého budou čerpat vláhu. Samozřejmě je můžete také opatřit samozavlažovacími lahvemi, které jsme již zmiňovali výše.

Truhlíky a květináče přesuňte na stinné místo

Lidská síla

Domluvte se s přáteli či rodinou, aby v době vaší nepřítomnosti na zahradu dohlédli. Pokud i oni sami mají zahradu a plánují vyrazit na dovolenou, můžete si vypomoci navzájem.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání