Jak se zbavit plevele bez použití chemie

Jak se zbavit plevele bez použití chemie

Marie Novotná V pondělí 29. 04. 2019 Zahrada

Chcete mít krásnou zahradu bez plevele, ale nechcete používat škodlivé chemikálie? V tomto článku se dozvíte, jak se zbavit plevele přírodními metodami, které jsou šetrné k životnímu prostředí i vaší peněžence.

Proč plevel škodí

Proč se vlastně chceme plevele zbavovat? Kromě estetického hlediska, kdy nám plevel kazí například vzhled chodníku, jsou zde i praktické důvody. Boj s plevelem je třeba začít dostatečně brzy, abychom předešli jeho přílišnému rozšíření, zesilnění jeho kořenů apod. To by nám totiž práci výrazně ztížilo a navíc by nás to stálo i drahocenný čas, který můžeme věnovat užitečnějším činnostem.

Plevel intenzivně vysušuje půdu, protože na rozdíl od rostlin, které pěstujeme záměrně, bývají jeho kořeny obvykle silnější a hlubší a tvoří bohatou kořenovou síť. Vysušená půda pochopitelně neprospívá ostatnímu zahradnímu rostlinstvu. Dalším negativním účinkem je skutečnost, že díky velké ploše jeho listů často zastiňuje záhony a bere tak ostatním rostlinám kromě vláhy a živin také životodárnou energii ze slunce.

Účinné metody, jak se zbavit plevele bez chemie

Pokud jste se rozhodli, že chcete být vůči přírodě šetrnější, a rozhodli jste se využít přírodních metod, máme pro vás dobré zprávy. Způsobů, jak zničit plevel bez chemie, existuje hned několik a některé z nich jsou obzvláště účinné.

Horká voda

Voda o teplotě alespoň 98 stupňů Celsia je v boji proti plevelu velmi účinná, neboť nejenže ničí nadzemní část rostliny, která záhy uhyne, ale narušuje také její kořeny. K likvidaci plevele vodou nám poslouží například hrnec s horkou vodou, kterou plochu polijeme, nebo domácí parní čistič (ten nás však omezuje tím, že je nutné jej zapojit do elektřiny).


Téměř vroucí voda je ekologickým a velmi účinným prostředkem v boji s plevelem.

Octová voda

Ocet v domácnosti funguje jako mnohostranný pomocník. V jednom z posledních příspěvků, ve kterém jsme se věnovali jarnímu úklidu, jsme hovořili také o tom, jak jej můžeme využít například při úklidu.

Překvapivě nám může pomoci i na zahradě. Nedoporučujeme jej však používat v koncentrovaném stavu. Vhodné je připravit si octový roztok, kdy ocet ředíme s vodou v poměru 1:3. V takovém poměru je z hlediska životního prostředí a poškození půdy bezpečný. Tuto metodu však nedoporučujeme na záhonech, vhodná může být pro odstraňování plevele na chodníku a všude tam, kde nepěstujeme jiné, žádoucí rostliny.

Mechanické odstranění plevele

Vykopávání plevele je pro přírodu i přesto stále tou nejšetrnější metodou. Bohužel však také patří mezi ty nejpracnější. Tento postup je zejména vhodný tehdy, jestliže se do boje pustíte skutečně včas, tedy v době, kdy ještě rostliny plevele nedosáhly plné síly a nestihly se vysemenit. Budete-li důslední a vykopete plevel i s kořeny, je šance, že se plevele zbavíte úplně. Doporučenými nástroji jsou motyčky či kartáče na spáry v dlažbě. Použít ale můžete i speciální vytrhávače a vypichovače plevele či horkovzdušné odstraňovače plevele.


Pampelišky sice řadíme mezi plevel. V kuchyni a domácím lékařství však mají i své využití.

Kam s plevelem? Může mít i užitek

Podařilo se vám plevel úspěšně vykopat a teď nevíte co a kam s ním? Plevel není třeba jen likvidovat, na zahradě jej můžete využít také ve svůj prospěch. Hodí se například jako biomasa do kompostu. Dále je možné využít ho při mulčování nebo jako zelené hnojivo. Ve všech případech je však nutné dbát na to, aby se jednalo o rostliny bez vyzrálých semen. V opačném případě byste totiž mohli dosáhnout opačného efektu a doslova plevelem zahradu zamořit!

Nezapomeňte, že některé druhy plevelu jsou jedlé – obzvláště zjara obsahuje řada z nich spoustu vitamínů, minerálů a fytochemikálií. Mezi takové patří například pampelišky a více se o jejich využití dozvíte v článku 5 netradičních receptů z pampelišek.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání