Přilákejte na zahradu ježka – bude vám k užitku!

Přilákejte na zahradu ježka – bude vám k užitku!

Marie Novotná V pondělí 09. 09. 2019 Zahrada

Ježci nejsou jen roztomilí tvorové s jablíčky na  zádech, které známe z dětských knížek. Věděli jste, že vám a vaší zahradě mohou být i k užitku? Zkusme toho letos na podzim využít a společně tohoto tichého návštěvníka k sobě přilákat. Jak na to, si povíme v dnešním příspěvku.

Čím vám může být ježek užitečný

Kromě toho, že tímto roztomilým hmyzožravcem můžete překvapit své ratolesti a společně s nimi se těšit na jeho návštěvu, může vám takový ježek posloužit i jinak. Vzhledem ke skutečnosti, že základ jeho potravy tvoří například slimáci, kobylky, různé larvy, ale například také hraboši a jiní hlodavci, můžeme jej u sebe na zahradě velmi dobře pohostit a přirozeným způsobem se tak zbavit škůdců. Mít na zahradě tohoto malého kamaráda je tedy oboustranně přínosné. Pokud se vám ježka podaří k sobě přilákat, ochráníte ho navíc před nočním provozem, kdy často dochází k fatálním srážkám. 

Jak přilákat ježka na zahradu

V dřívějších dobách nebylo setkání s ježky ničím vzácným. S postupem času se však ježci o naše zahrady přestali zajímat. Proč je tomu tak? Je to jednoduché příliš opečované zahrady jim totiž nevoní. Ježci jsou, jak jistě víte, plachá stvoření. Vyhledávají tedy místa, která skýtají dostatečný úkryt, což jim bohužel dnešní zahrady nenabízí. Ježci jsou noční tvorové. Přes den si tudíž potřebují v klidu zalézt a odpočívat. Příliš zastřižený trávník, dokonale shrabané listí, málo keřů a dalších přirozených úkrytů to tedy rozhodně není nic pro ně!

Co konkrétně tedy pro tyto užitečné tvory můžeme udělat, aby se jim u nás na zahradě líbilo? Vytvořte ježkovi jeho vlastní koutek!

 

  • Ať už máte zahradu z pohledu ježka jakkoliv atraktivní, pokud se k vám není schopen dostat, budou vaše snahy marné. Máte-li pozemek ohrazený drátěným plotem, je vhodné na několika místech ježkovi vytvořit vstupní otvory. Chcete-li mít na zahradě živo, ideální jsou ploty živé a plaňkové, které živočichům přístup ulehčují.
  • Kromě toho, že ježci v listí rádi nalézají úkryt, hledají v něm také potravu. Neustálé hrabání a odklízení listí tedy v tomto případě není optimální strategií. Ve zvoleném koutu zahrady listí nehrabte. Klidně mu nějaké nasbírejte v jiné části zahrady a navršte ho společně s větvemi na hromádku.
  • Ačkoliv se běžně rádi chlubíme perfektně zastřiženým anglickým trávníkem, ježci taková prostředí nevyhledávají. Přednost dávají vyšší, nezastřižené trávě. Proto se snažte trávník nesekat příliš často a v koutku, který jste ježkovi vyhradili, jej nesekejte vůbec. 
  • Pokud to s ježkem myslíte vážně a rádi byste, aby u vás také zůstal, můžete mu vytvořit úkryt v podobě vlastního domečku nebo boudičky. Pokud se ježkovi u vás na zahradě zalíbí, je možné, že zde také vyvede mladé a bude u vás chtít i přezimovat. Právě v takové situaci vlastní domeček velmi ocení. Můžete ho vytvořit například z dřevěné bedny, do níž vyrobíte vchod v podobě tunelu. Vnitřní část přístřešku je vhodné vystlat suchým materiálem, např. senem či listím. Takto připravený úkryt zakryjeme hlínou a zasypeme větvemi a listím. Aby se ježkovi uvnitř nehromadila vlhkost, je vhodné domeček opatřit odvětráváním, např. trubkou, kterou vyvedete z domečku ven.

 

S hrabáním listí na zahradě to nepřehánějte – ježci ho totiž milují!
  • Ježci se občas také rádi vykoupou. Proto je vhodné mít na zahradě jímku s vodou. Buďte však opatrní! Mohou totiž pro ježky představovat velké nebezpečí. Máte-li na zahradě jímku či jezírko, opatřete jej vstupem, aby se v případě nouze ježek byl schopen dostat z vody ven a neutopil se.
  • Opatrní buďte rovněž při provádění zahradních prací. Pokud sečete trávu, pálíte dřevo nebo hromadu listí, nikdy nevíte, zda se pod nimi neukrývá ježčí rodina nebo jiný živočich!
  • Ježkům můžeme také přilepšit miskou s psími či kočičími granulemi, které nejlépe umisťujeme v blízkosti domečku či místa, které jsme mu připravili. Nejvíce ho však potěšíte jakýmkoliv druhem hmyzu, který zakoupíte v prodejnách s krmivy pro domácí mazlíčky.

 

Pokud jste na zahradě nalezli opuštěná mláďata či dospělého jedince, který nestihl zazimovat nebo je zraněný, je potřeba vědět, jak postupovat. Ježci se řadí mezi chráněné živočichy a jako takové se o ně musíme starat. Více si o tomto tématu řekneme v některém z dalších příspěvků. Setkali jste se na zahradě s ježkem? Pochlubte se nám!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání