3 recepty, kterými osvěžíte tuto grilovací sezónu

3 recepty, kterými osvěžíte tuto grilovací sezónu

Marie Novotná V pátek 31. 03. 2017 Recepty

Grilovací sezóna je pro některé již v plném proudu. Jiným právě začíná nebo brzy začne. Pokud s pořízením grilu ještě váháte, rádi bychom vám připomněli, že pořídit gril si může opravdu kdokoliv. Dokonce nemusíte vlastnit ani velkou zahradu. K tomu, abyste si užili příjemné posezení s dobrým jídlem, vám nakonec postačí i balkón.

Gril od Jarabáka

Ať už grilujete na balkóně, na zahradě nebo u příbuzných či známých, základem je pořádný a kvalitní gril. Jarabák má v nabídce celou řadu grilů různých typů a velikostí včetně příslušenství. Nejen grily na dřevěné uhlí si můžete prohlédnou můžete na našem webu. Jaký typ si zvolíte, necháme na vás. Budete-li však potřebovat radu či pomoc s výběrem, neváhejte se obrátit na naši linku, kterou naleznete rovněž tam.

Nyní už se ale pojďme podívat na recepty, které jsme pro vás připravili. Třeba vás ke koupi grilu inspirují

Tip: Chcete grilovat na balkoně a zároveň neobtěžovat sousedy nepříjemným kouřem? Pak zvolte gril na plyn. Mezi jeho velké výhody patří rovněž možnost regulace teploty. 

Afrika – neobjevená směs chutí

Africká kuchyně a její pokrmy jsou velmi rozmanité. Přesto o nich v našich končinách často neslýcháme. Mimo jiné Afričané rádi a často grilují. Náš recept pochází z Mosambiku, který se nachází v jihovýchodní Africe. Místní pokrmy jsou zajímavou směsí afrických, portugalských a arabských chutí. Kuře Piri Piri není výjimkou.

Kuře piri piri

Ingredience na piri piri marinádu:

  • 4 lžíce čerstvé šťávy z citrónu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 60 ml vinného octa
  • 1 lžíce kajenského pepře nebo chilli
  • 1 lžíce česneku
  • 1 lžíce mleté papriky (sladké)
  • 1 čajová lžička soli
  • pepř

Další ingredience:

  • celé kuře nebo kuřecí čtvrtky
  • čerstvý koriandr
  • čerstvý zázvor (3-5 cm)
  • 1 velká šalotka
  • máslo

Postup:

  1. V menší pánvi rozehřejeme na středním plameni kousek másla. Přidáme jemně nasekaný česnek a koriandr a krátce osmažíme. Do stejné pánve přidáme předem připravenou marinádu piri piri (tu jsme připravili smícháním ingrediencí na marinádu). Stáhneme teplotu na minimum a opět krátce povaříme (asi 2 minuty). Necháme vychladnout.
  2. Po vychladnutí přidáme znovu čerstvý koriandr, kousky zázvoru, šalotku, olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Veškeré ingredience mixujeme, dokud se nespojí.
  3. Takto připravenou omáčkou potřeme naporcované kuře nebo kuřecí čtvrtky, uložíme do lednice a necháme marinovat po dobu alespoň 4 hodin nebo přes noc.
  4. Marinované kuřecí maso naklademe na gril, který jsme předem rozehřáli na střední teplotu. Grilujeme zakryté po dobu cca 40 minut, dokud není kůrčička hnědá.

Amerika – kolébka BBQ

Vynechat v tomto výčtu Spojené státy americké, které jsou grilováním pověstné, samozřejmě nemůžeme. Griluje se všechno: steaky, burgery, kuřecí prsa, klobásy, krůtí maso atd. Naprostým králem mezi americkými BBQ pokrmy jsou však grilovaná žebírka. Jejich příprava není nijak náročná a výsledek je naprosto omračující.

Americká BBQ žebírka

Ingredience:

  • 1,5 – 2 kg vepřových žeber
  • 150 ml vody
  • 80 ml octa z červeného vína

Ingredience na BBQ omáčku:

  • 200 ml kečupu
  • 250 ml vody
  • 120 ml jablečného octa
  • 80 ml worcestrové omáčky
  • 60 ml hořčice
  • 4 lžíce másla
  • 110 g hnědého cukru
  • 1 lžička pálivé chilli omáčky
  • sůl

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Kousky žeber (přibližně 25 x 40 cm) naklademe do nádoby na pečení. Smícháme vodu s octem, promícháme a žebra směsí přelijeme. Následně překryjeme alobalem. Takto pečeme asi 45 minut. Během pečení je vhodné jednou polít vypečenou šťávou.
  2. Ve středně velkém pánvi smícháme kečup, vodu, ocet, worcestrovou omáčku, hořčici, máslo, hnědý cukr, čili omáčku a sůl. Krátce povaříme. Stáhneme teplotu na minimum, přikryjeme poklicí a necháme slabě vřít asi 1 hodinu.
  3. Rozehřejeme gril na střední teplotu.
  4. Upečená žebra přemístíme na gril a grilujeme asi 15 minut. Nyní žebra přelijeme připravenou BBQ omáčkou a grilujeme 8 minut. Následně žebra otočíme a proces opakujeme i na druhé straně.

Klasickou přílohou k žebírkům je salát Coleslaw.

Asie – exotika na vašem talíři

Asie je neskutečně různorodý kontinent plný barev, chutí a vůní. Vybrat jeden recept z toho všeho, co nám tento kontinent může nabídnout, je téměř nemožné. Pro vás jsme ale zvolili netradiční kombinaci v podobě grilovaného lososa v pomerančovo-zázvorové marinádě.


Grilovaný losos s pomerančem a zázvorem

Ingredience:

  • 0,5 kg filé z lososa
  • 2 stroužky česneku (utřené)
  • lžice nastrouhaného zázvoru
  • 1 šalotka
  • 3 lžíce šťávy z pomeranče
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce světlého vinného octa
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

  1. Z výše uvedených ingrediencí připravíme marinádu a spolu s napůl rozkrojeným filé vložíme do plastové nádoby či misky. Necháme uležet v lednici alespoň 2-3 hodiny.
  2. Lososa umístíme na středně rozpálený gril a grilujeme 2-3 minuty z každé strany.
  3. Podávat můžeme s plátkem pomeranče.

Přejeme vám dobrou chuť!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání