“Lehké” grilování pro horké letní dny

“Lehké” grilování pro horké letní dny

Dana Šimíčková Ve čtvrtek 03. 08. 2017 Recepty

Teploty se nám vyšplhaly až přes tropické třicítky a my sami se pečeme ve vlastní šťávě. V takových podmínkách obvykle většina z nás neprahne po těžkých či tučných jídlech. Na druhou stranu si rádi užíváme chvíle strávené venku na chalupě a na zahradě. K tradičním aktivitám teplých letních večerů a nocí neodmyslitelně patří i grilování. Proto jsme pro vás tentokrát připravili pár receptů, které vás ani v tomto počasí nepoloží na lopatky.

Ryby

Chcete-li se vyhnout tučnému masu, můžete sáhnout po rybách, které představují jednu z dietních a zdravých variant. Pokud si však i přes vysoké teploty nechcete nechat ujít šťavnatý burger, vyzkoušejte jeho lehčí variantu z lososa. Další výhodou je, že je velmi nenáročný na přípravu a vyžaduje minimum přísad.

Burger z lososa s avokádovou salsou

  • Připravíme si:

0,5 kg filetů z lososa

strouhanku

1 vejce

jarní cibulku

chilli papričku

citrónovou či limetkovou šťávu

sůl, pepř

1 velké, zralé avokádo

 

  • Postup:
  1. Zbavte filety kůže a maso jemně nasekejte, natrhejte či pomelte. Takto připravené vložte do mísy.
  2. Přidejte trochu strouhanky, vejce, na jemno nasekanou jarní cibulku, citrónovou/limetkovou šťávu a sůl a pepř.
  3. Dobře promíchejte.
  4. Vytvořte burgery požadované velikosti a před tím, než se pustíte do samotného grilování, si připravte avokádovou salsu.
  5. Avokádovou salsu připravíme tak, že nejprve avokádo rozmačkáme na jemno pomocí vidličky a následně přidáme zbylé ingredience – kousek chilli papričky, jarní cibulku, sůl, pepř a trochu šťávy z citrónu či limetky.
  6. Burgery naklademe na gril a opékáme přibližně 4-5 minut z každé strany.

Hotový burger seskládáme dle vlastní chuti do housky se zeleninou, salsou a dalšími přísadami. Více tipů na přípravu dokonalých burgerů naleznete v jednom z předchozích příspěvků (Dokonalý burger).

 

Tip:

Pokud gril ještě nevlastníte nebo se rozhlížíte po novém a lepším, nechte se inspirovat nabídkou na našem Jarabáka v sekci Grily. Mimo jiné zde naleznete také grilovací uhlí a další doplňky.

Toužíte-li po kvalitním grilu, neváhejte a obraťte se na nás!

Zelenina

Zelenina pro řadu z nás nepředstavuje zrovna velké lákadlo. To je ovšem ohromná škoda! I zelenina může chutnat báječně, pokud víme, jak na ni. Pro milovníky masa může zase být zajímavou přílohou. Ať už tak či onak, rozhodně zapomeňte na nudu a připravte se na paletu chutí a barev.

Marocké zeleninové špízy

  • Připravíme si:

2 středně velké cukety (1 žlutou, 1 zelenou)

2 papriky

velkou cibuli

0,5 kg žampiónů (spíše menších)

dřevěné či kovové špejle

4 lžíce olivového oleje

4 lžíce šťávy z citrónu

3 stroužky česneku

1 lžička sušeného koriandru

kmín

sladká paprika

sušené chilli

sůl a pepř

svazek petržel

svazek čerstvého koriandru

  • Postup:
  1. Nejprve si připravíme marinádu. Veškeré ingredience (kromě zeleniny, petržele a čerstvého koriandru) rozmixujeme dohladka.
  2. Následně přidáme čerstvou petržel a koriandr (množství dle vašeho uvážení a chuti) a mixujeme znovu dohladka.
  3. Očistíme a nakrájíme zeleninu, kterou budeme marinovat. K těmto účelům se nejlépe budou hodit uzavíratelné sáčky (postačí i obyčejné). Do nich vložíme nakrájenou zeleninu.
  4. Do sáčku nalijeme marinádu a dostatečně promícháme.
  5. Takto uložíme do chladničky alespoň na 4 hodiny.
  6. Po uplynutí doby nutné pro marinování vyjměte zeleninu ze sáčku a napícháme jednotlivé kousky na špejle.
  7. Špízy naklademe na gril a grilujeme, dokud zelenina nezměkne (asi 15 minut). Během opékání špízy lehce otáčíme.
  8. Špízy podáváme s dipem a rýží nebo jako přílohu k masitým pokrmům.

Salát

Saláty jsou v létě velmi oblíbené, protože jsou lehké a v parném počasí nás příjemně zchladí. Pojďme společně připravit salát, který je zajímavý tím, že obsahuje grilované maso i grilovanou zeleninu. Vznikne tak velmi lehký pokrm, který zároveň zasytí a je nutričně bohatý.

Salát s grilovaným krůtím masem a špenátem

  • Připravíme si:

2 hrubší plátky slaniny

1 středně velká máslová dýně (nakrájená na 1 cm hrubé plátky)

1 červená paprika (nakrájená na proužky)

100 ml dresinku vinaigrette

400 g krůtího masa (nejlépe “panenky”)

1 balení baby špenátu

 

  • Postup:
  1. Na rozehřátý gril naklademe plátky slaniny a opékáme 4 – 6 minut. Během této doby plátky jednou otočíme. Na konci by slanina měla být křupavá.
  2. Slaninu umístíme na papírové ubrousky a necháme usušit. Poté pokrájíme na menší kousky.
  3. V míse smícháme nakrájenou papriku, máslovou dýni a vinaigrette. Vinaigrette připravíme smícháním 100 ml olivového oleje, 2 lžic vinného octa, soli a pepře. Dále dle vlastní chuti můžeme dochutit nasekanými bylinkami, medem, hořčicí a dalšími.
  4. Zeleninu kousek po kousku vyjmeme z mísy a položíme na gril. Dresink si zatím ponecháme stranou. Zeleninu grilujeme přibližně 5 minut tak, aby změkla, ale uvnitř zůstala křupavá.
  5. Stejný proces opakujeme i s krůtím masem, které nakrájíme na plátky a promícháme s dresinkem. Následně grilujeme, dokud není maso propečené až do středu.
  6. Nyní již nezbývá, než naaranžovat vše na talíře: nejprve klademe špenátové listy, na ně pak grilovanou zeleninu a maso. Na závěr zakapeme zbylým dresinkem, posypeme kousky slaniny a máme hotovo. Přejeme vám krásné léto plné pohody a dobrou chuť!
Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.