Na Velký pátek (29.3.) mají všechny prodejny otevřeno. O velikonočním pondělí (1.4.) budou všechny prodejny zavřené.
“Lehké” grilování pro horké letní dny

“Lehké” grilování pro horké letní dny

Marie Novotná Ve čtvrtek 03. 08. 2017 Recepty

Teploty se nám vyšplhaly až přes tropické třicítky a my sami se pečeme ve vlastní šťávě. V takových podmínkách obvykle většina z nás neprahne po těžkých či tučných jídlech. Na druhou stranu si rádi užíváme chvíle strávené venku na chalupě a na zahradě. K tradičním aktivitám teplých letních večerů a nocí neodmyslitelně patří i grilování. Proto jsme pro vás tentokrát připravili pár receptů, které vás ani v tomto počasí nepoloží na lopatky.

Ryby

Chcete-li se vyhnout tučnému masu, můžete sáhnout po rybách, které představují jednu z dietních a zdravých variant. Pokud si však i přes vysoké teploty nechcete nechat ujít šťavnatý burger, vyzkoušejte jeho lehčí variantu z lososa. Další výhodou je, že je velmi nenáročný na přípravu a vyžaduje minimum přísad.

Burger z lososa s avokádovou salsou

  • Připravíme si:

0,5 kg filetů z lososa

strouhanku

1 vejce

jarní cibulku

chilli papričku

citrónovou či limetkovou šťávu

sůl, pepř

1 velké, zralé avokádo

 

  • Postup:
  1. Zbavte filety kůže a maso jemně nasekejte, natrhejte či pomelte. Takto připravené vložte do mísy.
  2. Přidejte trochu strouhanky, vejce, na jemno nasekanou jarní cibulku, citrónovou/limetkovou šťávu a sůl a pepř.
  3. Dobře promíchejte.
  4. Vytvořte burgery požadované velikosti a před tím, než se pustíte do samotného grilování, si připravte avokádovou salsu.
  5. Avokádovou salsu připravíme tak, že nejprve avokádo rozmačkáme na jemno pomocí vidličky a následně přidáme zbylé ingredience – kousek chilli papričky, jarní cibulku, sůl, pepř a trochu šťávy z citrónu či limetky.
  6. Burgery naklademe na gril a opékáme přibližně 4-5 minut z každé strany.

Hotový burger seskládáme dle vlastní chuti do housky se zeleninou, salsou a dalšími přísadami. Více tipů na přípravu dokonalých burgerů naleznete v jednom z předchozích příspěvků (Dokonalý burger).

 

Tip:

Pokud gril ještě nevlastníte nebo se rozhlížíte po novém a lepším, nechte se inspirovat nabídkou na našem Jarabáka v sekci Grily. Mimo jiné zde naleznete také grilovací uhlí a další doplňky.

Toužíte-li po kvalitním grilu, neváhejte a obraťte se na nás!

Rybám, oproti jiným druhům masa, stačí na grilu k dokonalému propečení pouhých 15 minut. Abyste se na rozehřátí grilu nečekali déle než na samotné ugrilování, vsaďte na elektrický gril. Ten se totiž rozehřeje během pár minut. 

Zelenina

Zelenina pro řadu z nás nepředstavuje zrovna velké lákadlo. To je ovšem ohromná škoda! I zelenina může chutnat báječně, pokud víme, jak na ni. Pro milovníky masa může zase být zajímavou přílohou. Ať už tak či onak, rozhodně zapomeňte na nudu a připravte se na paletu chutí a barev.

Marocké zeleninové špízy

  • Připravíme si:

2 středně velké cukety (1 žlutou, 1 zelenou)

2 papriky

velkou cibuli

0,5 kg žampiónů (spíše menších)

dřevěné či kovové špejle

4 lžíce olivového oleje

4 lžíce šťávy z citrónu

3 stroužky česneku

1 lžička sušeného koriandru

kmín

sladká paprika

sušené chilli

sůl a pepř

svazek petržel

svazek čerstvého koriandru

  • Postup:
  1. Nejprve si připravíme marinádu. Veškeré ingredience (kromě zeleniny, petržele a čerstvého koriandru) rozmixujeme dohladka.
  2. Následně přidáme čerstvou petržel a koriandr (množství dle vašeho uvážení a chuti) a mixujeme znovu dohladka.
  3. Očistíme a nakrájíme zeleninu, kterou budeme marinovat. K těmto účelům se nejlépe budou hodit uzavíratelné sáčky (postačí i obyčejné). Do nich vložíme nakrájenou zeleninu.
  4. Do sáčku nalijeme marinádu a dostatečně promícháme.
  5. Takto uložíme do chladničky alespoň na 4 hodiny.
  6. Po uplynutí doby nutné pro marinování vyjměte zeleninu ze sáčku a napícháme jednotlivé kousky na špejle.
  7. Špízy naklademe na gril a grilujeme, dokud zelenina nezměkne (asi 15 minut). Během opékání špízy lehce otáčíme.
  8. Špízy podáváme s dipem a rýží nebo jako přílohu k masitým pokrmům.

Tip: Pro přípravu zeleniny můžete zvolit jak plynový gril, tak ten elektrický. Pokud jsou právě zeleninové pokrmy těmi, které nejčastěji připravujete, vsaďte spíše na elektrický gril, který se rychle rozehřívá a je vhodný pro menší porce.

Salát

Saláty jsou v létě velmi oblíbené, protože jsou lehké a v parném počasí nás příjemně zchladí. Pojďme společně připravit salát, který je zajímavý tím, že obsahuje grilované maso i grilovanou zeleninu. Vznikne tak velmi lehký pokrm, který zároveň zasytí a je nutričně bohatý.

Salát s grilovaným krůtím masem a špenátem

  • Připravíme si:

2 hrubší plátky slaniny

1 středně velká máslová dýně (nakrájená na 1 cm hrubé plátky)

1 červená paprika (nakrájená na proužky)

100 ml dresinku vinaigrette

400 g krůtího masa (nejlépe “panenky”)

1 balení baby špenátu

 

  • Postup:
  1. Na rozehřátý gril naklademe plátky slaniny a opékáme 4 – 6 minut. Během této doby plátky jednou otočíme. Na konci by slanina měla být křupavá.
  2. Slaninu umístíme na papírové ubrousky a necháme usušit. Poté pokrájíme na menší kousky.
  3. V míse smícháme nakrájenou papriku, máslovou dýni a vinaigrette. Vinaigrette připravíme smícháním 100 ml olivového oleje, 2 lžic vinného octa, soli a pepře. Dále dle vlastní chuti můžeme dochutit nasekanými bylinkami, medem, hořčicí a dalšími.
  4. Zeleninu kousek po kousku vyjmeme z mísy a položíme na gril. Dresink si zatím ponecháme stranou. Zeleninu grilujeme přibližně 5 minut tak, aby změkla, ale uvnitř zůstala křupavá.
  5. Stejný proces opakujeme i s krůtím masem, které nakrájíme na plátky a promícháme s dresinkem. Následně grilujeme, dokud není maso propečené až do středu.
  6. Nyní již nezbývá, než naaranžovat vše na talíře: nejprve klademe špenátové listy, na ně pak grilovanou zeleninu a maso. Na závěr zakapeme zbylým dresinkem, posypeme kousky slaniny a máme hotovo. Přejeme vám krásné léto plné pohody a dobrou chuť!

Tip: Pro přípravu krůtího masa doporučujeme zvolit plynový gril. Jeho největší výhoda spočívá v možnosti nastavení přesné teploty, která by u krůtího masa měla být nastavena na 160–165 °C.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání