Meteorologové hlásí krutou zimu. Zachrání vás řetězová pila!

Meteorologové hlásí krutou zimu. Zachrání vás řetězová pila!

Marie Barvínková V úterý 14. 09. 2021 Poradna

Když si dřevo nachystáte s předstihem, budete si v zimě děkovat. Zvlášť, jestli bude tak drsná, jak teď předpovědi vyhrožují. Že nemáte pilu nebo zrovna potřebujete novou? To je náhodička! Vybrali jsme pro vás ty, co mají opravdu říz. A taky máme pár tipů, jak na věc, pokud zatím znáte motorovku jenom z hororů.

Bez kvalitní motorovky (vaše češtinářka by řekla řetězová pila), se podle nás neobejde žádný kutil, chalupář ani majitel rodinného domu. Ať už potřebujete dřevo do kamen, do krbu a nebo pokácet stromy, prořezat větve či zkrátit prkna na stavbu. Motorovka se zkrátka hodí na spoustu věcí – a práce s ní je snadná, pohodlná a rychlá. 

Kdo maže, ten řeže

Mimochodem, nezapomeňte na příslušenství, které k takové pile patří: bez náhradního řetězu, vodící lišty nebo brusky jistě nějakou dobu vydržíte. Ale ochranné pomůcky jako chrániče zraku a sluchu, pracovní přilba, pořádné boty nebo pracovní rukavice potřebujete rovnou. A hodit se budou i oleje na ředění paliva a mazání řetězu (to aby se vám pila nekousla v prvním špalku). Komplet výběr příslušenství k řetězovým pilám najdete u nás v e-shopu. 

Jarabak.cz, Řetezová pila vás zachrání, Ochranné pomůcky

Bez ochranných pomůcek se do řezání dřeva ani nepouštějte. Bez legrace.

Na velikosti záleží

Vzhledem k tomu, že je podzim, nejlíp se vám teď pila šikne na přípravu dřeva na topení. Takže si nejdřív zopakujeme, jak ho připravit. Popravdě je nejlepší s tím začít už na jaře, aby mělo čas schnout, ale znáte nás, nebudeme to hrotit – ani v září nemusíte věšet pilu na hřebík. Každopádně dřevo řežte tak, aby se vám polena vešla do kamen nebo krbu. Není nic horšího, než když je v romantickém očekávání ani zaboha nenarvete dovnitř. Taky je dobré rovnou myslet na to, že budete potřebovat různé rozměry – menší kousky na podpal a rozhoření, ale taky větší, co vydrží, třeba i přes noc. Abyste se nenadchli pro řezání a neskončili s hromadou špalíků do dětské stavebnice. 

„Dřevo vždycky řežte tak, aby se vám polena vešla do kamen nebo krbu.“

Dejte to na vzduch

Naštípané dřevo skládejte ideálně do jedné řady, aby na něj mohlo sluníčko a taky pěkně větralo. Čím víc vyschne, tím lépe. Takže ho taky držte kus od země, jinak začne plesnivět. Pomůžou třeba staré palety – navíc pustí ke dřevu vzduch pěkně zespoda. Shora hoďte nějakou plachtu nebo vlnitý plech (jestli máte a jestli se vám nehnusí), boky ale nechte odvětrávat. Proschlé dřevo pak skladujte na chráněném suchém místě – kůlna nebo garáž jsou ideál. Když to pak takhle děláte rok od roku, můžete topit s dřívím, co jste nakutili loni nebo předloni, a to si pak kamna nebo krb opravdu smlsnou. Taky sousedi budou radši, protože smrad a kouř z vlhkého dřeva nemiluje opravdu nikdo.

Jarabak.cz, Řetězová pila vás zachrání, dřevo na zimu

Palivové dřevo skládejte tak, aby bylo na vzduchu, mohlo na něj sluníčko a ideálně jen do jedné řady. 

A konečně vybíráme pilu! 

Benzínové pily

Rovnou upozorňujeme, že kategorie benzínových pil je malinko dražší. Hlavně proto, že tady častěji potkáte profesionální mašiny se silným motorem, které jsou dost výkonné, aby zvládly i náročné řezání a kácení. Pokud se do toho chcete fakt položit, doporučujeme benzínovou řetězovou pila SOLO AL-KO 6651. Motor o výkonu 2,2 kW je dělaný na těžkou práci, stejně jako hnací ústrojí z hořčíkových komponentů a kovaná hřídel. Pila navíc není těžká a skvěle tlumí vibrace, takže vám pak neupadnou ruce. Pro klasickou práci na zahradě vám ale skvěle vyhoví i menší řetězová pila VeGA TCS2600 PRO. Je lehounká, díky použití slitiny s podílem magnesia skvěle odvádí teplo a dřevo krájí taky jak máslo. Díky obratnosti je super i na větve. 

Jarabak.cz, Řetězová pila vás zachrání, Benzinová pila VEGA

Benzinová motorová pila VeGA TCS2600 PRO

Akumulátorové pily

Pokud zrovna nekácíte uschlý sad, aku pila má to nejlepší z obou světů. Je elektrická, takže nedělá takový rámus, a obsluhu i údržbu zvládnete levou zadní. Současně ale neřešíte kabel a můžete s ní, kam se vám zamane. Prostě skvělá pila na zahradu. Hodí se i na řezání trámů, vyvětvování i prořezávání větví a pokud neřešíte zrovna sekvoj, silnější modely hravě pokácí i strom. Třeba aku pila Makita DUC355Z snese srovnání s benzínovými modely, nevadí jí ani vyšší prašnost nebo vlhkost a má skvělou univerzální baterii, která sedne i do hromady dalších akumulátorových dříčů od Makity. Lehké aku pily jsou dar z nebe taky když řešíte uschlé větve kdovíkde v koruně stromu. Takový výškový odvětvovač CSA 2020 Easy Flex bude na zahradě vaše pravá ruka. Nebo levá, jestli radši řežete s ní.

Náš tip: Na řetězovky na baterii jsme se podívali pěkně zblízka a sestavili výběr 5 nejlepších aku řetězových pil pro práci v dílně i na zahradě. 

Elektrické pily

Z hlediska hluku a potřebné energie mají spoustu plusů. Motor elektrické pily je oproti spalovacímu mnohem tišší, a elektřina navíc nesmrdí, takže se hodí i pro práci uvnitř. Řežete dřevo, a ještě šetříte přírodu. Jedinou nevýhodou je všudypřítomný elektrický kabel, takže si dávejte pozor, aby se vám nepřipletl pod ruku. Respektive pod pilu. Každopádně ale nebojte, že by „elektrika“ neobstála venku. Kam dosáhne kabel, tam bude řezat jako o život. Jestli vás chytlo řezání bez emisí, doporučujeme elektrickou pilu Powerplus 2. Má plynulý rozběh, automatické mazání řetězu a prima bezpečnostní prvky. Pro začátečníka ideální.

Více o výběru ideální řetězovky se dočtete v článku:  Jak vybrat správnou řetězovou pilu.

Okružní pily

Cirkulárky asi nemusíme moc představovat. Jejich zvuk máme všichni už od dětství pevně zarytý v paměti. Existují elektrické i benzínové, dřevo řežou oba typy jak vzteklé. Zlatý střed, který se zároveň drží cenově dost při zemi, je třeba kolébková pila Scheppach HS 410 230V. A jak se s cirkulárkou pracuje? Skoro samo. Do podavače prostě vložíte kulatinu, polokulatinu nebo prkno, chytnete ho do madel, trochu zatlačíte proti kotouči a ufiknete. Speciální kolébka vrátí podavač zpátky, vy dřevo posunete a frčíte dál. Pokud vám nevadí, že k okružní pile musíte dřevo nanosit, protože stojí na místě, tak není co řešit. Řezání je rychlé, bezpečné (ruce máte daleko od kotouče) a zvládne to každý. A večer už jsou polena v krbu!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání