Podzimní kutilské hygge aneb Pohoda a klídek po česku

Podzimní kutilské hygge aneb Pohoda a klídek po česku

Michal Schindler V pátek 05. 11. 2021 Poradna

Stejně jako hipsteři ve světě napodobují drsné dřevorubce, ale u nás v Česku většinou skončí vzhledově někde mezi kutilem a obraběčem kovů, i severský princip pohody (hygge) se u nás hodně inspiroval naším tradičním klídečkem na zahradě. I ta orezlá vana na cihlách začíná být zase cool...

Celosvětově hrozně populární princip hygge je v podstatě snaha udělat si pohodu. Ovšem jak na to, zrovna nám Čechům nemusí nikdo vysvětlovat. Asi nejvíce je hygge spojováno s Dánskem. Prý je to proto, že jeho obyvatelé ve spoustě průzkumů vycházejí jako jedni z nejšťastnějších na světě. Umí si užívat všední chvíle, prožívají malé radosti, pracují na tom, aby měli hezký život. Stručně řečeno, zase je to jak přes kopírák podstata českého kutilství. A my navíc při té pohodě uděláme spoustu užitečných věcí. 

„Kam se hrabe hygge na české kutily.“ 

TIP: Základem pohody je zamést si před vlastním prahem – teď na podzim hlavně listí. Abyste si mohli s klidnou myslí hodit nohy na stůl, ztrestejte ho prima fukarem nebo vysavačem (listí, ne stůl). Doporučujeme výkonnou elektrickou mašinu HECHT 3000.

Nikdo vám nebude říkat, kdy máte mít pohodu!

S principem hygge se obyčejně spojuje teplo. Plápolající oheň, teplé nápoje, teplé plédy a deky, možná dokonce sauna a podobně. Většina lidí si proto myslí, že na podzim už je hygge pasé. To je nesmysl samozřejmě. Zrovna na severu se zimy nebojí, a hlavně se umí oblíct. My Češi máme vaťák, a navíc jsme si nechali někde po ruce gril. Pokud jste se unáhlili a už ho máte v garáži pod trampolínou, máme pro vás plán B za pár stovek. Pěkně výhřevný celolitinový soudkový gril Activa Valencia

Jarabak.cz, Kam se hrabe hygge na české kutily a zahrádkáře

Kdo na podzim nepeče buřty, ten nežije

A jestli je to vůbec poprvé, co o grilu uvažujete, proč byste ho nemohli koupit na zimu? Hotová venkovní pec je plynový gril Activa Nebraska. Ten rozpustí přízemní mrazíky v celé vaší ulici. A taky ji zvládne nakrmit, až to s ním rozpálíte. My Češi se ale nebojíme ani otevřeného ohně a podzimní opékání brambor proslavil už Josef Lada. Dneska bychom to nejspíš proložili i nějakou tou topinkou, poctivou uzeninou nebo hermelínem v alobalu. Po takové ňamce je v bříšku jak v pokojíčku a hygge vám poteče i ušima. 

„Kutil nikdy nespí a pořád kouká, kde by co zveleboval.“

Dřevěné obklady jsou hygge až na půdu

Ale pohodu si můžete udělat i uvnitř. A nemyslíme jenom vykydnout se v teplých ponožkách do měkkého ušáku s voňavým svařákem a knížkou či ovladačem od telky. Kutil nikdy nespí a pořád kouká, kde by co zveleboval. Takže i když dneska dost frčí pohledový beton, sklo, plechy a podobné „studené“ materiály, dřevěné obložení nikdy z módy nevyjde a udělá útulný pokojíček i z ratejny v bývalé stodole. 

Abyste i takovou práci zvládli v pohodě, chce to kvalitní nářadí. Základ je pořádná úhlová bruska. Do bývalé stodoly, kde jsou zásuvky teprve v plánu, se šikne například AKU Makita 125mm. Pokud není problém krmit brusku ze sítě, může to být i elektrická Makita 720 W 125mm.


Jarabak.cz, Kam se hrabe hygge na české kutily a zahrádkáře

Aku úhlová bruska Makita 125mm Li-ion LXT 18V DGA504Z

Další skvělý pomocník, ze kterého hygge doslova stříká, je AKU přímočará pila Makita, která zvládne řezat i ocel třeba až do síly 10 mm. U palubek si ani nevšimnete, že něco řežete. Četu pohodářů pak může doplnit třeba elektrický hoblík Hecht 1790, který srovná každou dřevěnou nepohodu až do hloubky 3 mm na jeden zátah. Asi nemusíme ani zmiňovat, že to jsou všechno super vánoční dárky. Pokud máte v okolí kutila, který stůně po nových kámoších na práci se dřevem, se zmíněnými nástroji nešlápnete vedle.

 

Jarabak.cz, Kam se hrabe hygge na české kutily a zahrádkáře Elektrický hoblík Hecht 1790

Kdyby se vám ta pohoda už začala trochu zajídat a potřebovali byste pro změnu trochu adrenalinu, i to se dá snadno zařídit. Takové hygge sežere poměrně dost dřeva, ať už ho potřebujete do kamen, do krbu nebo prostě na oheň – přece nebudete buřty opékat nad čoudivým ohněm z listí a podobného zahradního odpadu. A dřevo se nenařeže ani nenaseká samo.

„Říkali jsme adrenalin, takže sáhneme po brutálních nástrojích.“ 

Když oheň dohoří, zahřejem se prací

AKU řetězová pila Makita Li-ion LXT 2x18V má pilový list dlouhý 35 cm a řetěz frčí rychlostí až 20 m/s. S tím nakrájíte každou kulatinu jako máslo. No a protože nejspíš nebudete pálit rovnou tlustá polena, bude se hodit něco na sekání – kultovní značka Fiskars má sekery všech velikostí, takže si snadno vyberete jak praktickou sekyrku na menší polínka, tak velkou sekeru nebo dokonce štípací kalač na likvidaci špalků. Skvělý podzim a hodně pohody po poctivé práci přejeme! 

Jarabak.cz, Kam se hrabe hygge na české kutily a zahrádkáře

Sťatá trojice Fiskars – příruční X7, těžká štípací sekera X27 a téměř čtyřkilový štípací kalač X37 (ten černý vzadu).

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání