Na Velký pátek (29.3.) mají všechny prodejny otevřeno. O velikonočním pondělí (1.4.) budou všechny prodejny zavřené.
Sekeru nebo radši příklep? Vybíráme dárky pro kutily:      1. díl

Sekeru nebo radši příklep? Vybíráme dárky pro kutily: 1. díl

Jan Strmiska V pátek 19. 11. 2021 Dílna a stavba

Práce na zahradě, v dílně, ani dárky se nikdy neomrzí. Máte na dárek pro svého kutila připravenou tisícovku nebo si můžete dovolit být štědřejší? Vybíráme nejostřejší radost od osvědčených značek jako Makita, Fiskars anebo Scheppach.

Práce je největší zábava. Alespoň pro lidi, kteří chtějí, aby za jejich životy zůstalo něco vidět. Nejspíš už doma všechno máte, ale jestli snad něco dosluhuje, je konec roku ideální doba, kdy doplnit dílenskou a kutilskou výzbroj. Dost řečí, jdeme dělat radost.

Začněte průzkumem

Je jedno, jestli je nakupujete pro sebe (nejlepší dárky si člověk nadělí sám) nebo pro někoho jiného. Na začátku je důležité prozkoumat terén. Nejjednodušší je samozřejmě koupit dárkové poukázky. Ačkoli je to mírně alibistické řešení, alespoň v každém případě udělá více užitku než škody. Pokud v sobě ale máte jen trochu hazardérské duše nebo prostě chcete ukázat, že vám na tom druhém opravdu záleží a dali jste si s dárek větší práci než jen odečíst částku z účtu, potřebujete průzkum. 

„Na začátku je důležité prozkoumat terén.“

Je to pro mě (když se vás neomaleně ptají, co chcete): zkuste si alespoň v hlavě projít seznam svého vybavení a klidně ho i oprašte a zjistěte v jakém je stavu. Co by potřebovalo nové součásti, nabrousit, opravit? Co je už na odpis a nevyplatí se opravovat? Co jste vždy chtěli, ale nikdy na to nedošla řeč? Autor tohoto textu Ježíška v duchu prosí o nějakou co nejmenší sekerku Fiskars pro výlety na opékání buřtů. K tomu samozřejmě ostřič. Vlastně to vždycky zapálí i bez toho, ale něco prostě chcete mít. A ten ostřič seker Solid Fiskars za pouhých 219 korun poslouží i na broušení nožů. Záminka pro nákup vyřešena. 

Jarabak.cz, Dárky pro kutily 1

Malá drobnost někdy potěší víc než velký kus železa. Ostřič seker Solid Fiskars s keramickými ostřícími kotoučky na rozdíl o podobně vypadajících kuchyňských modelů nabrousí i sekery.

Je to pro někoho: A tady už je to těžší, čeká vás víc detektivní práce. Zkuste nenápadně nadhodit téma jarního kutění a co bychom asi mohli na jaře potřebovat. Případně zavzpomínat na historky z minulých zážitků a jak by se to dneska dělalo, kdybychom koupili nějakou tu novou (jakou Honzo? :-) věc. Třeba se dotyčný rozpovídá. Skvělé je taky projít zbrojnici dotyčného a podívat se jaké má v oblibě značky. Jestli má všechno značkové a kvalitní typu Fiskars/Makita, asi se nezavděčíte laciným šmejdem z tržnice. To je pak zbytečnější dar, než nevyžádaný osmý mixer na svatbě. 

A jestli to nevíte, i výrobci nástrojů a kutilského vybavení mají svůj styl. Třeba příklad zmíněných seker: bude se hodit třeba i drahá, ale oldschool sekera se dřevěným topůrkem, když si váš milý přičichl k nástrojům z moderních plastů, které jsou skoro nezničitelné a rozhodně nemusíte řešit namáčení topůrka do vody přes noc, aby to alespoň chvíli fungovalo a nikoho nezabilo?

„Respektujte styl toho, komu chcete dělat radost. Není to dárek pro vás.“

Hledejte příběh

Zkuste svůj dárek promyslet v dalších rovinách. Když někomu dáte skvělou akumulátorovou úhlovou brusku, alias flexu, jako třeba 125mm model od japonské firmy Makita, je to skvělé. To už je opravdu cenný dárek za 3500 korun. Ale zkuste k tomu vymyslet ještě nějakou další rovinu zábavy. Ať dotyčný ví, že jste nad tím přemýšleli. Takhle skvělý nástroj byl třeba určitě viděn v nějakém filmu. V Rychle a zběsile tak určitě otevírali garáž nějakému Lamborghini :-). Takže co ještě přidat lístky do kina, koupit tričko s motivem Vina Diesela nebo naopak dát něco japonského, když je to ta Makita. Vaší kreativitě se meze nekladou. A snaha se v tomto případě cení víc než peníze. 


Jarabak.cz, Dárky pro kutily 1

Michelle Rodriguez určitě bez flexy Makita ani nevstává z postele.
Jarabak.cz, Dárky pro kutily 1

Tahle japonská kráska přefikne kdejakou ocelovou kulatinu. 

Ještě více příběhu

Ještě poradíme jeden příběh, který se hodí k čemukoli od Fiskars. Tahle firma jako první na světě vyrobila v roce 1967 nůžky s plastovými rukojeťmi. Původně byly naplánované úplně jiné barvy, ale technik se při výrobě prvního prototypu rozhodl vyplácet veškerý zbytek oranžové barvy. Nakonec byla tahle barva ve vnitrofiremním hlasování vybrána jako nejlákavější a zahájila globální tažení finské firmy za nejoblíbenějšího výrobce pracovních nástrojů. Takže jestli chcete od Fiskars něco s příběhem pro fanouška značky, kupte jakékoli jejich nůžky. Mají jich spoustu a neznamená to jen nějaké stříhání papíru. Nůžky se dnes stříhají větve i maso při vaření. Konkrétně nůžky Fiskars L77 mají délku 70 cm a zvládnou průměr suchých větví do 5 centimetrů. Kvalitní CrMoV ocel s vanadiem je potažena teflonem (PTFE) pro snížení tření. Díky tomu ani dlouhá celodenní práce s nimi neunavuje vaše ruce. Ostatně ten jejich slavný plast není jen tak obyčejné PVC. Je to polyamid s vyztužený skelným vláknem. Proto je to nezničitelné.

Jarabak.cz, Dárky pro kutily 1

Nůžky Fiskars L77 mají unikátní převod PowerGear, který zvyšuje střižný výkon. Rovnoměrně totiž rozděluje sílu, kterou svíráme držadla. Je přibližně stejná v celém průběhu střihu.

Buďte dobří

A co takhle udělat dobrý skutek? Zvuk cirkulárky byl svého času nejtypičtější českou venkovskou kulisou. Soused vás už tím svým vrzáním potrápil dost, je na čase ukázat mu svou dobráckou tvář. Co kdyby jste se s ostatními složili na něco výkonnějšího, s čím se nebude pižlat celé dny? 

Jarabak.cz, Dárky pro kutily 1Scheppach má i nástavec na odsávání pilin, takže první říznutí může proběhnout slavnostně třeba hned při předávce v obýváku.

Stolní pila Scheppach HS 81 S zvládne maximální prořez až 70 mm a silný elektromotor s příkonem 1,5 kW pohání TCT kotouč s tvrzenými zuby. Krájí/řeže materiál jako máslo. A stůl jde rozšířit vpravo i vlevo, pokud by jste snad nevěděli jestli je ten člověk opravdu levý. Celé se to jmenuje Scheppach HS 81 S Special Edition, což znamená, že v ceně 4400 korun dostanete ještě kotouč (210 mm) zdarma. Přes všechny řezací schopnosti je tahle stolová pila hodně kompaktní záležitost, takže pokud snad soused váš dárek odmítne, zůstane tahle radost jen pro vás.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání