Krása květů v zimě

Krása květů v zimě

Marie Novotná Ve středu 13. 01. 2021 Zahrada

Existuje celá řada pokojových rostlin, které se probouzejí k životu tehdy, když jiné mají období zimního klidu. Půjdete-li mezi listopadem a únorem kolem výkladních skříní obchodů s květinami, budete se divit, jakou nádheru různorodých květin tam uvidíte. Vedle „pravých“ vánočních rostlin jako vánoční hvězdy, vánočního kaktusu a trnové koruny najdeme mnoho odrůd bramboříků a afrických fialek, zimních begónií, azalek – často také již s kmínky nebo dokonce jako minikeříky. Nechybí citliví kamélie právě tak jako robustní zimní astry. Dnes se dozvíte, jak se mají ošetřovat květiny kvetoucí v zimě.

Ne hned do teplého pokoje

I když je nabídka sebelákavější, neměli byste kupovat pokojové rostliny, když je chladný zimní den. Mohly by vám zmrznout již na cestě domů. Počkejte na plusové teploty a nechte si květinu zabalit do hedvábného papíru a dát kolem ještě noviny. 

Vše, co se prodává v zimě, je zvyklé na vlhké skleníkové klima. Když takovéto květiny postavíte ihned do vytopeného obývacího pokoje, do suchého vzduchu, trpí i tehdy, když jim suchý vzduch za normálních okolností příliš nevadí. Pokud je to tedy možné, dejte rostliny nejprve do chladnější místnosti, aby vaše rostliny mohly postupně přivyknout. 

Správná péče

Rostliny, které mají sezónu v zimě, potřebují přirozeně trochu více výživy než takové, které odpočívají. Při zalévání ale přesto musíte být opatrní. Především nesmíte brát nikdy ledovou vodu. Nejlépe bude, když konvičku na zalévání naplníte vždy již večer předtím. Pak vyprchá chlór, a také trochu vápna se přes noc usadí. Přirozeně musíte dbát na to, aby rostliny neměly mokré nohy. Zkontrolujte proto půl hodiny po zalévání, co se v květináčích na okně děje, a vyprázdněte podšálky, v nichž se nashromáždila přebytečná voda. Příležitostně dávejte do vody také dávku tekutého hnojiva. 

zalévání květin v zimě

 

Opatrně u studených oken 

Také v dobře vytápěné místnosti mohou rostliny zmrznout. A sice tehdy, když ráno můžete obdivovat námrazy na oknech. Když rostliny stojí tak blízko u oken, že se jejich výhonky dotýkají takovéto ledové okenní tabule, dostávají často šok z chladu, z kterého se již nevzpamatují. V zásadě ale můžeme říci: Většina rostlin kvetoucích v zimě vydrží o to déle, čím chladněji jsou umístěny. Pro bramboříky, azalky a klívie je ideální teplota dokonce zhruba 15°C. To nám může působit těžkosti. Přece nechceme kvůli rostlinám sami mrznout. Proto navrhujeme: Uzavřete kompromis. A alespoň v noci topení trochu přivřete. Pak mají rostliny krátký oddech, mohou nasbírat čerstvé síly pro další „teplý“ den a vám samotným trocha otužování jedině prospěje. 

Světlo musí být

Ne nadarmo se zima označuje jako tmavá roční doba. To je pro rostliny, které v tomto ročním období mají nejenom růst, ale i kvést, zvláštní problém. Nedělejte tedy navíc ještě tu chybu, že postavíte květináč doprostřed stolu. V zimě patří rostliny vždy k oknu. Když ale mají přeci jen být v temném koutě, můžete rostlinám instalovat umělé osvětlení, jímž denní světlo doplníte, případně jej nahradíte. 

Opatrně, neotáčet

Některé rostliny kvetoucí v zimě, jako vánoční kaktus, klívie nebo i kamélie, jsou obzvláště citlivé. Nemají vůbec rády, když se mění úhel dopadajícího světla. Poupata jim ihned opadnou. Porot s nimi raději vůbec nehýbejte.

vanoční kaktus

 

Pár rad na závěr k vybraným rostlinám

Brambořík by měl stát v chladnu.

Azalky zalévejte jen měkkou vodou.

Vánoční kaktus zbytečně neotáčejte. 

Anthurie mohou kvést po celý rok.

Vánoční hvězda nesnáší vůbec suchý vzduch od topení v obývacím pokoji. 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání