Máte každý rok listí po krk? Pořiďte si letos fukar a srovnejte ho do latě!

Máte každý rok listí po krk? Pořiďte si letos fukar a srovnejte ho do latě!

Michal Schindler V pátek 22. 10. 2021 Zahrada

Hrabání listí je pruda. Zejména, když je mokré nebo zarostlé v trávě. O tom asi nemusíme nikoho přesvědčovat. Dá se to samozřejmě přežít, ale moderní kutil a zahrádkář už se tomu umí vyhnout. Má totiž vysavač, fukar nebo dokonce obojí. A my vám teď řekneme, proč je fukar základ pohodového podzimu. 

Kdo nikdy neviděl vysavač nebo fukar v akci, možná si myslí, že je dobrý tak na suché listí někde na hřišti nebo na chodnících v parku. A že si s ničím náročnějším neporadí. Omyl. Kvalitní přístroj zvládne listí nasáklé vodou i zapadané ve vyšší trávě. Nebo pak snadno sfoukne (nebo vcucne) i tu trávu, pokud jste ji sekali mokrou a sekačka ji nezvládla všechnu sebrat. Zvládne navíc odstranit i drobné smetí, na které jsou i hrábě k ničemu. Třeba svinec po řezání roztahaný po celém dvoře. 

„Správný fukar nezahálí ani přes zimu. Dokud padá prašan, snadno s ním zamete.“ 

Výběr stroje, který splní vaše očekávání, má několik základních kritérií:

  • benzín nebo elektrika?
  • pokud elektrika, tak AKU nebo se šňůrou?
  • stačí vám fukar, nebo chcete i vysavač na listí?
  • když vysavač, jak velký potřebujete koš/vak a jaký chcete drtící výkon?
  • kolik kg jste ochotni tahat po zahradě?
  • jak velkou plochu potřebujete obsluhovat?

Zní to jako věda, ale není. Spousta věcí se vám vyjasní během čtení, aniž byste nad tím museli nějak zásadně mudrovat, takže žádné obavy. Zahradní „dechové nástroje“ jsou navíc poměrně často kombinované, takže ani zásadní otázku fukar nebo vysavač nemusíte hrotit. Za jedny peníze můžete mít obojí. A plnohodnotně.

Jarabak.cz, Vysavače listí a fukary

Hrdina podzimu aneb Vysavač a fukar v jednom

Takže jedním takový fešákem začneme. Elektrický vysavačo-fukar HECHT 3000 je univerzální základ. Díky příkonu 3000 W má solidní tah a když ho úplně snadno pákou na boku přepnete na fukar, dokáže vzduch prohnat rychlostí až 275 km/h. Sám neváží ani 5 kg, ale když naplníte 45litrový vak na listí, jistě využijete kolečka. 

TIP: Proč používat i fukar a ne jen vysavač? Když máte listí vážně hodně a běhali byste s vakem sem a tam, nebo se potřebujete zbavit i ořechů, kamínků v trávě apod. Tah je tak velký, že by mohly poškodit vnitřek hubice nebo dokonce turbínu. 

Ještě o něco výkonnější PowerPlus 3300 je dokonce kombinace 4v1, protože dokáže při nasávání odpad i drtit (aby se toho do vaku vešlo víc) a jeho součástí jsou taky hrabičky, kterými můžete smetí popohnat manuálně.

„Vyšší výkon znamená větší sílu, takže turbína zvládne foukat až rychlostí 300 km/h.“

Celý přístroj ovšem váží jen 3 kg, takže je sice super akční, ale na častější používání nebo větší zahradu asi koukněte na trochu masivnější konstrukci. A nezapomeňte, že oba zmíněné fukary potřebují připojení do zásuvky. Takže se na větší zahradu beztak úplně nehodí. 

Akumulátor do každé rodiny

Takže pokud vám vyhovuje tichý chod, chcete zahradu bez emisí a nechcete řešit přívod elektřiny, bude pro vás nejlepší AKU mašina. Obecně se už dnes nemusíte bát, že by AKU nářadí nemělo dost výkonu. Třeba zeleného démona nekompromisní japonské značky Makita Li-ion LXT 2x18V DUB361z pohání hned dvě 18V baterie, díky kterým dokáže prohnat listí až rychlostí 334 km/h! Pokud až takový výkon nepotřebujete (třeba když si práci s ním chtějí zkusit děti a bojíte se, aby je to neodneslo k sousedům), máte možnost přepnout cca na poloviční výkon. Vydrží potom o dost déle, než obligátní půlhodinu a vyfoukáte s ním vážně velkou plochu. 

Jarabak.cz, Vysavače listí a fukary

Kombinaci vysavače a fukaru na listí pro menší zahrádky v AKU verzi nabízí HECHT 9440 s hmotností okolo 2,5 kg. Turbína vysavače má taky ocelové mulčovací nože, které listí nejdřív rozmašírují, protože úměrně k rozměrům přístroje má i sběrný vak jen 20 litrů. Mašinka je šikovná i v tom, že výkon vysavače ovládáte plynule. Nemusíte se tak bát že s listím nasaje i kamínky z ozdobných povrchů a podobně. Navíc tím kapku prodloužíte standardní výdrž baterie 30 minut. K přepnutí na fukar zase stačí odpojit sací hubici a zakrýt mřížku nasávání. 

Benzín má výkon, ale dost se pronese 

Pořád vás tak nějak nejvíc láká klasika a vůně benzínu? Benzínové fukary bývají z podstaty (spalovací motor) těžší, ale jsou to dříči. Dokud je máte čím krmit, jedou na plný výkon bez zakašlání. Takže když potkáte někde v parku chlápky z technických služeb, budou mít na zádovém popruhu nejspíš masivní benzínové profi fukary, které se tváří, že by sem tam mohly odfouknout i nějakou fórovější lavičku. Ideální volba, pokud máte velkou zahradu nebo hodně listnáčů a dobíjení akumulátoru by pro vás byla ztráta času.

„Rychlost fukaru 150 km/h vám může přijít málo. Ale představte si takový vichr za oknem.“

I lehčím vahám můžeme v téhle kategorii doporučit HECHT 9254, který má necelých 6 kg, takže ho utáhnete i bez postroje. Navíc je to zase plnohodnotný fukar i vysavač zároveň. Když připojíte nasávací hubici s vakem na 50 litrů, bude nasávat. Stačí ji ale odpojit, zaslepit mřížku sání, a máte fukar o rychlosti vzduchu nějakých 150 km/h. V kontextu výše zmíněných strojů to vypadá jako málo, ale věřte nám, že není. Představte si takový vichr za oknem. Navíc je skvělé, že v režimu vysávání máte před vakem mulčovací nože, které odpad předšmikají, aby se do vaku vešlo víc. A připraví ho tím na kompost nebo mulčování. 

Na průměru záleží

Jarabak.cz, Vysavače listí a fukary

A jestli vám jde primárně o výkon, sáhněte po benzínovém vysavači SOLO 442 od renomované firmy AL-KO. Má brutální průtok vzduchu, dvě trysky (s pěti různými nástavci) o širokém průměru a jednoduchou úpravou příslušenství zase z vysavače snadno uděláte fukar a naopak. Jeho specialita je mokré listí a další problematičtější materiály, na které má i rozměrnější koš o objemu 55 litrů. Zároveň je díky skvěle vyváženým tryskám i obratný a přes lehce robustní konstrukci se s ním výborně manipuluje.

TIP: Pokud jste si z nějakého důvodu nevybrali, držte v paměti nějaké ty důležité parametry a koukněte v našem e-shopu na speciální sekci zaměřenou jenom na vysavače a fukary na listí. Ale počítejte s tím, že nabídku máme obrovskou a vybírat nebude hračka. Vždycky se nám ale můžete ozvat, rádi vám poradíme! 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání