Pergoly a altány

Pergoly a altány

Marie Novotná V pátek 21. 05. 2021 Zahrada

Průběh léta v našich klimatických podmínkách není vždy takový, jaký bychom si přáli. Potom ani zahradu nemůžeme využívat podle našich představ. Bez ohledu na počasí by si však mnoho lidí přálo trávit volné chvíle venku. Někteří by také rádi prodloužili dobu květu svých rostlin. V tom případě je nejlepším řešením zastřešená nebo dokonce dokola uzavřená terasa. Taková terasa je vlastně prodloužením zahrady směrem do domu. 

I když je pergola jednoduchý a účinný způsob, jak spojit vnitřní a vnější prostor, pokud ji budujete jako zvětšení obytné plochy, můžete vytvořit uzavřený prostor mimo dům. Máte-li někde v zahradě pravoúhlou zeď, můžete pomocí pergoly vytvořit příjemný koutek na posezení. V tomto případě styl pergoly nehraje tak velkou roli a poskytne vám víc možností při výběru materiálu. 

V České republice se pergola využívá jako spojnice mezi domem a zahradou, případně může vystupovat samostatně jako opěra popínavé růže a jiné rostliny. Tradičně slouží k zastínění. V městských zástavbách, kde je zahrada jako na dlani, poskytuje pergola určitý druh soukromí těm, co pod ní sedí. Pergola nad terasou vytváří jakousi vnější místnost, místo, kde budete spíš uvnitř než venku. Je-li pergola připojena k domu, rámuje část zahrady a zároveň rozšiřuje proporce obytné místnosti v domě. 

Nejobvyklejším materiálem na pergoly je dřevo. Dnes si můžete koupit nařezané dřevo v rozměrech, které potřebujete, impregnované nebo natřené. 

Pokud umístění pergoly nevyžaduje náročnější provedení, volte konstrukci co nejjednodušší. Funkcí stavby je spíš rostliny předvádět, než jim být oporou, dovolte jim tedy, aby se staly dominantou pergoly, a ne jen jejím doplňkem. Pokud se pergola dotýká zdi domu, může být do ní zapuštěná nebo zasazená do kovových patek upevněných na zdi. 

 

Hliníkové pergoly

Pokud nejste veskrze kutil, který se pustí do výroby pergoly sám, nebo hledáte možnost, jak mít pergolu během několika dní, u Jarabáka jsou v nabídce hliníkové montované pergoly značky Palram několika velikostí. Jsou elegantním, rychlým a levným řešením pro zakrytí vaší verandy.

 

https://www.jarabak.cz/palram-sierra-3000-antracit-3-x-3-hlinikova-montovana-pergola

 

Moderní a praktická hliníková pergola výborně vypadá a postavíte ji ve dvou lidech za jedno odpoledne. Pergoly mají unikátní systém nasunutí střešních panelů bez dalšího spojovacího materiálu a nutnosti lezení na střechu.

V podstatě nezničitelná konstrukce z hliníkových profilů a silného sendvičového polykarbonátu je navíc se 100% UV ochranou. Střešní panely jsou odolné vůči vysokému zatížení sněhem i kroupami mají propustnost světla 80%. Pergola tak vytváří příjemný stín, ale zůstává bohatě prosvětlena. 

Bezúdržbový hliníkový rám s galvanicky ošetřenými kovovými prvky je natřen práškovou barvou a je vysoce odolný vůči rezavění, plísním či mechům. Díky nastavitelné výšce ukotvení a posuvným opěrným nohám vyhoví většině běžných verand. Nejsou potřeba žádné základy, pouze pevný podklad pro ukotvení. Lze upravovat výšku, hloubku a podélně posouvat nohy. Možno také vybavit LED osvětlením, krycí zástěnou nebo boční stěnou. Pomocí bočního dílu můžete zakrýt pergolu z jedné nebo obou stran a zvýšit tak ochranu před větrem.

Pomocí jednoduchého propojovacího kitu (EZ LINK KIT)  můžete spojit libovolný počet pergol typu Sierra i různých rozměrů vedle sebe a vytvořit tak libovolně dlouhou pergolu. Nabídku pergol a jejich přesnou technickou specifikaci naleznete na našem webu zde: https://www.jarabak.cz/skleniky-domky-pergoly/

 

Altány

Další variantou k pergolám mohou být hliníkové altány, díky kterým získáte elegantní a prostorné zastřešení vašeho venkovního posezení, grilu nebo venkovní vířivky.

Altán značky Palram, který máme v nabídce, je opravdu robustní. Má konstrukci odolnou vůči korozi tvořenou rámem z hliníkových profilů a pozinkovaných ocelových spojovacích článků.

V podstatě nezničitelné střešní panely z 6 mm silného dvoukomorového polykarbonátu dokonale chrání před deštěm, kroupami, sněhem i škodlivým UV zářením. 

Altán je vybavený systémem okapů, které skvěle odvádí vodu a také je zde integrovaný ventilační otvor, který podporuje proudění vzduchu a odvádí kouř při grilování. Také máte možnost zavěšení závěsů či sítě proti hmyzu na systém posuvných háčků. Součástí balení je i LED osvětlení. 

 

https://www.jarabak.cz/palram-martinique-5000-zahradni-hlinikovy-altan

 

Levnější varianta se nabízí v mobilním altánu značky Hecht. Tento luxusní zahradní altán s hliníkovo ocelovou konstrukcí a kvalitním polyesterovým potahem vás spolehlivě ochrání jak před horkým sluncem, tak před nechtěnými pohledy sousedů, nebo slabším větrem.

Robustní konstrukce lze velice snadno sestavit i rozebrat. Přesto je velice stabilní. Střecha je potažena 180 g polyesterem s PA povlakem. Boční zatahovatelné stěny jsou ze 160 g polyesteru.

Pro případ nenadálého přívalového deště, který by mohl střešní plachtu prohnout a naplnit vodou, je plachta opatřena pronýtovanými otvory, kterými voda proteče. Nemůže proto dojít k nahromadění vody a protržení plachty.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání