Pomůcky k závlaze trávníku

Pomůcky k závlaze trávníku

Marie Novotná Ve středu 23. 06. 2021 Zahrada

Zalévat třeba i ten nejmenší trávník v zahrádce u rodinného domku konví tak, aby na každý čtvereční metr přišlo asi 25 l vody, by bylo jistě neúčelné, ba dokonce nemožné. A protože každý činorodý zahrádkář má soustavně nedostatek času, hledá vhodné pomůcky, které by mu tuto často se opakující činnost co nejvíce usnadnily.

Zahradní hadice

Zahradní hadice se vyrábějí z plastické hmoty nebo z pryže rozličné kvality. Na délce hadice byste neměli šetřit, měla by vždy dostříknout až do nejzazšího koutu zahrady. Hrozí-li nebezpečí mrazů, nesmí v hadici zůstat voda. Kvalitnější jsou různé tlakové hadice, obvykle v rýhovaném provedení. Neztrácejí nic na své ohebnosti, nelámou se tak snadno a nic se jim nestane, ani když je přejedete pneumatikou auta. Například hadice AQUA značky HECHT je odolná třívrstvá PVC hadice vyrobená kombinací měkčeného PVC a tlakovým opletem ze syntetických vláken. Vnitřní černá vrstva zabraňuje tvorbě řas a zajišťuje ochranu proti UV paprskům. Střední vrstva ze syntetických vláken dává hadici vysokou tlakovou odolnost. Vnější hladká vrstva dodává vysokou odolnost proti otěru a hadice lépe klouže po terénu. Hadice je tvarově velmi stálá.

 

Naviják na hadice

Aby nám hadice dlouho vydržela, musíme s ní dobře zacházet. Měli bychom ji uchovávat na bubnu, který slouží jako naviják. Je to obvykle větší kovové kolo, na jehož osu se dá navinout 30–60 m hadice. Tato velká cívka může být trvale umístěna třeba na stěně obytného domu, garáže či na zdi obklopující zahradu. U Jarabáka je k dostání i automatický naviják na hadici a také několik typů vozíků na hadice, které vám práci usnadní. Stačí se podívat do sekce Vozíky a navijáky na hadice na našem webu a vybrat si. 

https://www.jarabak.cz/claber-8914-vozik-na-hadici-metal-compact#product-gallery

 

Podzemní systém zavlažování

Zálivku v zahradě si usnadníme také tím, že do země trvale položíme závlahový systém. Nezapomeňte, že trubky by měly mít potřebný spád a výpustný kohout umístěný v nějaké šachtě v nejnižším místě zahrady. Takový trubkový systém pokládáme ještě před vysetím trávníku. Dá se to provést i později, ale potom bychom neměli způsobit příliš velký pohyb půdy. Celý systém je opatřen výpustnými kohouty umístěnými v potřebných vzdálenostech od sebe a ty by měly být vždy ukryty třeba pod keřem či v nepříliš hluboké šachtě. Veškerý sortiment k podzemnímu zavlažování jako jsou trubky, rozstřikovače, šachty, řídící jednotky, ventily a další naleznete na našem e-shopu.

Náš tip: Nejlepší doba pro zavlažování zahrady je v ranních hodinách, kdy ještě panují mírné teploty. Rozhodně se vyhněte zálivce v poledne. V horku se voda rychle vypaří a nepronikne ke kořenům.

 

Zahradní pistole a trysky

Hadice sloužící k zálivce by měla být zakončena tryskou, kterou se dá regulovat nejen délka a šířka vytékajícího proudu vody, ale i jemnost vodních kapiček. Těmi nejlepšími tryskami lze i během stříkání měnit vodní proud od velkých kapek až po nejjemnější mlhu.

 

Zavlažovače

Nejvydatnější zálivky docílíme postřikováním. Dosah rozličných modelů postřikovačů a rozstřikovačů je závislý nejen na jejich konstrukci, ale také na tlaku vody a síle hadice. Většina dnešních modelů je vyrobena z umělých hmot nebo nerezavějících lehkých kovů.  Vyrábí se několik typů postřikovačů pro zahrádky: otočné a výkyvné – překlápěcí.

Nejjednodušším typem je tzv. minipostřikovač, který zavlažuje kruh asi o ploše od 5 do 20 m2. Je konstrukčně jednoduchý, a proto i poměrně levný. Položíme jej na trávník nebo jej připevníme na bodec, který zapíchneme do země. 

https://www.jarabak.cz/claber-8656-zahradni-postrikovac-rollina#product-gallery

Složitější typy otočných postřikovačů dostříknou až do vzdálenosti 25 m a bez přemístění mohou zavlažit plochu kolem 500 m2. Jejich obměnou jsou pulsující rozstřikovače nebo zahradní sprchy.

Běžné rotační kropiče zalévají v kruhu, zatímco výkyvné kropiče jsou schopny postřikovat v relativně přesně vyměřeném obdélníku. To oceníte především kolem plotů, zdí a v rozích zahrady. Výkyvné postřikovače zavlaží plochu víceméně čtvercovou nebo obdélníkovou až do 300 m2 jako například překlápěcí zahradní postřikovač  Compact 20 Aqua Control značky Claber.

 

https://www.jarabak.cz/claber-8753-zahradni-postrikovac-compact-20-aqua-control#product-gallery

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání