Sekačky všeho druhu (O sekačkách přehledně)

Sekačky všeho druhu (O sekačkách přehledně)

Marie Novotná V úterý 20. 04. 2021 Zahrada

Také obdivujete krásné, husté a nízké trávníky? Ať už je tráva krátká nebo dlouhá, s jemnými či hrubými stébly, vyžaduje neustálou péči – a tu vám může ulehčit pouze vhodné nářadí. Umíte-li si vybrat a také použít správné nářadí, potom je pěstování krásného trávníku spíše potěšením než prací. A v této době už vlastně nemusíme považovat sekání trávy za práci, když máme na trhu robotickou sekačku! No kdo by si to ještě před pár lety pomyslel….

Ruční sekačky

U menších travnatých ploch asi do 200 m2 je běžné a zcela postačí, pokud si pořídíte mechanickou sekačku. Díky jejich lehké konstrukci se s těmito sekačkami lehce pohybuje a také se snadno obsluhují. A hlavně! Sekáte bez emisí a sousedi si nebudou ztěžovat na hluk! ☺

U Jarabáka je v nabídce hned několik vřetenových sekaček. Ať již se sběrným košem nebo bez něj, pokud jste zastánci přirozeného hnojení. 


https://www.jarabak.cz/vretenova-sekacka-al-ko-soft-touch-38-hm-comfort

Motorové sekačky

Při volbě správného typu sekačky je třeba pamatovat také na to, kdo ji bude obsluhovat. Všeobecně lze říci, že lehčí a snadněji obsluhovatelné typy sekaček se hodí spíše pro ženy a starší lidi, kdežto mladší a silný muž dá jistě přednost těžšímu a výkonnějšímu stroji s benzínovým motorem, i když jeho ošetřování a provoz vyžadují určité zkušenosti. 

Elektrický motor

Elektrické sekačky nejsou tak složité a také se snadněji ošetřují. Stačí pouze zastrčit kabel do elektrické přípojky, stisknout vypínač a nože se již točí. Tyto stroje nejsou ani příliš hlučné a neobtěžují sousedy. Největší nedostatek elektrických strojů spočívá v tom, že musíte neustále sledovat tažený elektrický kabel. Dodržování bezpečnostních zásad je u tohoto typu sekačky důležité. Proto například nikdy nesekejte trávu ze svahu dolů, ale spíše naopak, netahejte sekačku za sebou, ale tlačte ji vždy před sebou a používejte při této práci pevnou obuv. 

Akumulátorové sekačky

Určitou nezávislost v pohybu mají elektrické sekačky, které používají jako zdroj pohonu akumulátor. Jsou sice praktické, ale o něco těžší než ty, které se zapojují do sítě. S jedním nabitím akumulátoru je možno posekat obvykle 200 až 600 m2 trávníku. Nevýhodou může být nutnost dobíjení baterie.


https://www.jarabak.cz/hecht-5051-s-5in1-accu-sekacka-s-pojezdem

Benzínový motor

Travní žací stroje s benzínovým motorem bývají silnější než strojky elektrické, mají neomezený akční rádius a mohou dobře pracovat i na nerovném terénu. Protože mívají větší obrátky a silnější motory, je i jejich pracovní výkon větší. Zato jsou trochu hlučnější. Vyžadují pečlivější údržbu a obtížnější je jejich startování. Čtyřtaktní benzínové motory jsou konstrukčně složitější, než dvoutaktní, zato je však jejich provoz klidnější a mají delší životnost. Nejjednodušší typy benzínových motorků na sekačkách jsou vybaveny startovací šňůrou. Když za ni rychle zatáhneme, dá se motor do chodu. Dražší typy mají startér, který reaguje na zmáčknutí knoflíku nebo otočení startovacího klíčku podobně jako u automobilu. Tyto sekačky jsou většinou samochodné, to znamená, že motor pohání rovněž jízdní kola.

    Zahradní traktory

Největší typy sekaček s benzínovým motorem jsou čtyřkolové – zahradní traktory. Při práci na nich může obsluhující sedět a sekací ústrojí pracuje nezávisle na jízdě, to znamená, že sekací ústrojí během jízdy můžete vyřadit a stroj použít jako dopravní prostředek.  Zpravidla mívá 4 převodové stupně, z toho jeden nebo dva dozadu. Rovněž výška řezu se dá regulovat přímo ze sedadla. 

    Strunové sekačky

Strunová sekačka (vyžínač) je stroj, který pomocí žací struny vyžíná místa, kam se nedostanete s běžnou sekačkou. Slouží pouze na traviny a "měkký" plevel. V nabídce u Jarabáka jsou benzínové i elektrické či AKU vyžínače. 

 

Ošetřování žacích strojů

Největším nepřítelem travních sekaček je rez. I když sekáme při poměrně suchém počasí, v trávě je vždy dost vlhkosti. Sekačku tedy po každém sekání očistěte a čepele otřete naolejovaným hadrem. Na konci sezóny namažte všechna ložiska, řetězy i ostatní převody. Pokud se na některém dílu objeví stopy rzi, vymontujte jej, očistěte, naolejujte a znovu namontujte. Když se otupí ostří sekacího bubnu, dejte jej v zimě nabrousit do servisu, aby byla sekačka opět připravena na jaro. 

 

Robotické sekačky

To nejlepší nakonec. Robotické sekačky jsou nyní velkým hitem. Kdo by si nechtěl usnadnit práci a z lehátka u bazénu sledovat, jak sekačka seče sama celou zahradu? Bez starostí a práce.

https://www.jarabak.cz/roboticka-sekacka-robolinho-r-700-w

  • Sečou zcela automaticky plochy do maximální velikosti od 500 m2 až do 5000 m2
  • Jsou bezhlučné,
  • bezemisní,
  • vybaveny elektromotorem,
  • ovládány pomocí aplikace.
  • Jsou malé, obratné a mají nízkou hmotnost.
  • Výška sečení je nastavitelná,
  • jemné rozdrcení posečené trávy přímo v žacím ústrojí sekačky. Ta se potom vrací do trávníku jako biologické hnojivo.
  • Bezpečnostní senzory, které zabraňují zranění obsluhy. Některé sekačky mají bezpečnostní systém i proti krádeži.

Tak co myslíte? Že vás láká robotickou sekačku vidět na vlastní oči a vyzkoušet si ji? V našich prodejnách můžete. Bohatou nabídku této technologické vychytávky naleznete také v našem e-shopu: https://www.jarabak.cz/roboticke-sekacky/

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání