Vertikutace pro zdravý trávník

Vertikutace pro zdravý trávník

Marie Novotná V pondělí 13. 03. 2017 Zahrada

Vertikutace neboli provzdušnění trávníku je jednou z nejefektivnějších metod, kterou dodáte vašemu trávníku více vzduchu a umožníte mu lépe se zahustit, být krásně zelený a zdravý. Z tohoto důvodu by měla vertikutace patřit k základním úkonům při jeho údržbě. Ať už jste v provzdušňování ostřílení, nebo slyšíte o vertikutaci poprvé v životě, jistě pro vás budou informace o jejím účelu a efektu užitečné. Na závěr si také projdeme pár užitečných rad o tom, kdy je vhodné vertikutaci provádět a jak dosáhnout optimálního výsledku.

Cíl a smysl provzdušňování

Důvodů, proč je vertikutace velmi užitečná a trávníku velmi prospívá, je hned několik. Primárním cílem je zbavit trávník tzv. „plsti“ a provzdušnit jeho vrchní část. Plsť je nežádoucí vrstva odumřelých rostlin, zbytků posečeného trávníku, cizopasných hub, mechu a dalších. Tato směs v trávníku vytváří v podstatě nepropustnou vrstvu, která pak má za následek nedostatečné pronikání světla, živin a vzduchu do spodní části trávníku, kde se nacházejí životně důležité kořeny. Tato vrstva dusí rašící trávník a nedovoluje mu pevně a dostatečně hluboko zakořenit.

Z toho všeho je tedy zřejmé, že vertikutace trávníku umožňuje dýchat a čerpat potřebné živiny, vláhu a sluneční světlo. Kromě toho funguje také jako přirozená ochrana a prevence před chorobami způsobenými cizopasnými houbami. Také může zamezit rozrůstání určitých druhů plevelu.

Kdy a jak na to

Výhody plynoucí z pravidelného provzdušňování jsme si tedy již objasnili. Pojďme si tedy také říci více o postupech a správném načasování.

Načasování a pravidelnost hraje při provzdušňování významnou roli. Ideální je provádět ho dvakrát ročně – na jaře a na podzim. V některých případech, kdy se jedná o velmi namáhané plochy, lze provádět i častěji. Pro běžně zatěžované trávníky však postačí dvakrát ročně. S jarním provzdušněním můžete začít v průběhu měsíce dubna či května. Je však třeba vzít v úvahu momentální počasí. Přijde-li jaro velmi časně, je možné pustit se do práce již v březnu. Podzimní provzdušnění pak provádějte na přelomu srpna a září, případně až do konce září.

Nač je třeba dát pozor:

Špatným načasováním můžete trávníku i ublížit. Nezačínejte na jaře příliš brzy, kdy je půda podmáčená nebo i zmrzlá. Ideální dobou je chvíle, kdy tráva začíná rašit.

Principem vertikutace je v podstatě jemné nařezávání vrchní vrstvy trávníku. To provádíme zhruba do hloubky kolem 2-3 mm. Prořezáváme-li do větší hloubky, než jsou 4 mm, můžeme tím trávníku opět ublížit. V případě elektrických vertikutátorů snižujete i životnost stroje.

Provzdušňovat lze třemi způsoby:

  • Elektrickým vertikutátorem
  • Motorovým vertikutátorem
  • Ručně

Elektrické vertikutátory mají nespornou výhodu v tom, že jsou méně hlučné, což jistě potěší nejen vás, ale také vaše sousedy. Takovým je například HECHT 1538 2 in 1, který naleznete na našem e-shopu. Díky svému záběru o šířce 38 centimetrů a možnosti plynulé nastavitelnosti hloubky se hodí pro téměř jakoukoliv zahradu a trávník do velikosti o 1100 m2. Elektrický motor s příkonem 1500 W zaručí hladký chod, dostatečnou sílu na válci a zároveň vyžaduje minimální údržbu. Představuje tak velmi elegantní, výkonné a cenově přijatelné řešení pro údržbu vašeho trávníku.

Elektrický vertikutátor EHCHT 1538 2 in 1

Motorové vertikutátory se hodí převážně do členitých či rozsáhlejších povrchů, protože na rozdíl od elektrických vás nelimitují délkou kabelu. Model HECHT 5675 patří díky svým parametrům mezi nejoblíbenější produkty v této kategorii. Pyšní se motorem Briggs&Stratton o výkonu 6,5 HP a s obsahem 163 cm3. Pracovní záběr provzdušňovače je 42 cm a nastavení hloubky 0–12 mm. Provzdušňovač je také vybaven praktickým sběrným košem o objemu 45 litrů. Svými vlastnostmi se hodí především na pozemky do rozlohy 1600 m².

Motorový provzdušňovač 5675 patří mezi nejoblíbenější ve své kategorii

Ruční provzdušňování představuje rychlé, snadné řešení a umožňuje snadnou manipulaci.

Prohlédněte si na našem webu další modely vertikutátorů a využijte možnosti porovnávání jednotlivých produktů. To vám umožní snadnější výběr při pořizování stroje a poskytne veškeré potřebné informace na jedné stránce. Kromě toho vám Jarabák nabízí dopravu zdarma. Můžete tak snadno vybrat a pořídit kvalitní stroj bez nutnosti opustit pohodlí domova.

Na závěr

Po provedení vertikutace je v případě, že nemáte stroj se sběrným košem, potřeba posbírat trávu, která se během procesu uvolnila. Také je vhodné trávník přihnojit a dostatečně zavlažit. Tím vším trávníku velmi prospějete. Sami uvidíte, jak krásně bude prospívat a překypovat zdravím.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání