Zatočte s přezimujícími škůdci důkladnou předjarní péčí. Na ošetření dřevin je nejvyšší čas.

Zatočte s přezimujícími škůdci důkladnou předjarní péčí. Na ošetření dřevin je nejvyšší čas.

Marie Novotná V pátek 22. 02. 2019 Zahrada

S ochranou ovocných i okrasných dřevin je třeba neotálet a začít ještě před vypuknutím pravého jara. Stromy jako například nejhojněji pěstované jabloně mohou být ohroženy přezimujícími škůdci, kteří s příchodem prvních teplých dní dřevinu oslabí a často již není cesty zpět.

V rámci předjarní ochrany rozhodně nezapomínejte na postřik broskvoní, a to nejlépe v kombinaci s již proběhlým podzimním postřikem. Dohromady účinně zabrání rozvoji kadeřavosti – choroby broskvoně, která se projevuje deformací listů.

Postřik provádíme zahradními postřikovači:

Motorový zádový o objemu 15 litrů: HECHT 433

Tlakový zádový o objemu 15 litrů: HECHT 425

Ruční zádový o objemu 5 litrů: HECHT 405

Ruční o objemu 1,5 litru: HECHT 415V

Kadeřavost způsobuje houba palcatka broskvoňová, proto je třeba při ošetření využít fungicidy – pesticidy k hubení hub. Předjarní ošetření provádíme ještě před tím, než začnou pupeny broskve rašit. Následné jarní ošetření si naplánujte na období rašení pupenů, kdy jsou listové pupeny ještě nerozvité.

Absence předjarního postřiku a útok kadeřavosti

Zapomněli jste na předjarní ochranu broskvoně a její listy začínají být deformované a poseté puchýřky zelené a červené barvy? V plné síle propukla u broskvoně kadeřavost. V tomto stádiu již houbu žádným fungicidním přípravkem neodstraníte, je třeba počkat na podzim a následně nezapomenout ani na jarní ošetření.

Postřik provádíme po celém stromu včetně pupenů, větví i kmene. Právě na kmeni, za starou kůrou stromu, je místo, kde škůdci přezimují. Usnadnit boj s těmito škůdci může jednoduchý krok – odstranění staré kůry pomocí škrabky nebo ocelového kartáče.

Ocelový kartáč: EXTOL CRAFT 1848 - kartáče ocelové, sada 3ks, Fe/MOSAZ

Ochrana na jaře

Stejně jako zmiňované broskvoně, ani další ovocné dřeviny včetně jabloní a keřů nesmíme zapomínat ošetřit také na jaře. Postřik se provádí v době, kdy jsou pupeny listů stříbrně plyšové, tedy nerozvité. K nejrozšířenějším škůdcům patří mšice, svilušky, štítenky, mera jabloňová a píďalky.

Aby toho nebylo málo, někteří přezimující škůdci získávají proti přípravkům odolnost, proto je nutné je střídat. Dříve se používaly produkty na bázi oleje, ty však hubily nejen škůdce, ale i řadu zdravých organismů, proto od nich zahrádkáři upustili a ošetřují dřeviny s moderními přípravky určenými proti daným škůdcům.

Onemocnění maliníku a ostružiníku

U zahrádkářů oblíbené dřeviny, které však napadá celá řada škůdců, jsou maliníky a ostružiníky. Jejich napadení se může projevovat různými deformacemi rostliny. Některé zasahují květy, jiné listy či pruty. Ani u těchto dřevin se nevyplácí zapomínat na jarní postřik, který zajistí zdraví keře a vydařenou úrodu.

Pokud si chcete ušetřit mnoho práce a zbytečných starostí s napadenými dřevinami, existuje několik zahrádkářských tipů, kterými lze napadení přezimujícími škůdci do jisté míry předejít. První z nich je třeba vykonat před zimou – odstranění mumifikovaných plodů, které na stromu nemají co dělat.

Dalšími důležitými kroky, které se nevyplácí přeskakovat, jsou předjarní řez ovocných dřevin, odstranění nemocných a napadených výhonů a starého listí. Kmeny můžete jako součást prevence natřít vápnem, které stromu pomáhá v odolávání proti jarním výkyvům teplot a prodlužujete tak jeho životnost.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání