5 kroků, jak správně zazimovat zahradu

5 kroků, jak správně zazimovat zahradu

Kateřina Fišarová Ve čtvrtek 12. 10. 2023 Zahrada

Pokud se chcete na jaře těšit z krásné a zdravé zahrady, musíte se o ni dobře postarat ještě před nástupem zimy a prvních mrazů. V tomto článku se dozvíte nejdůležitější kroky, které byste neměli při zazimování zahrady vynechat.

Hrabání listí, úklid a vertikutace trávníku, zazimování rostlin…To vše a mnohem víc patří k podzimní péči o zahradu. Hádáme, že jako nadšený zahrádkář, chcete svému království dát ten nejlepší zimní spánek, proto také čtete tyto řádky. A čtete správně.

Příprava zahrady před zimou není nic složitého, stačí si vše naplánovat a neuspěchat jisté nezbytnosti. Tak už nic neodkládejte a pojďte si celý postup shrnout krok za krokem.

A Jarabák? Ten u toho bude s vámi v podobě poradenství i servisu.

5 nejdůležitějších kroků pro správné zazimování zahrady

1. Úklid trávníků, záhonů a skalek

Než se váš trávník dočká posledního letošního sekání, bude třeba ze všech míst zahrady shrabat spadané lístky, větvičky a kůru. Zapojit se může celá rodina a první krok k úspěšnému zazimování bude hotov. Pokud si chcete práci usnadnit hned od začátku, pořiďte si na tuto práci efektivní vysavač na listí, který za vás spadaný nepořádek odfouká, vysaje, ba dokonce rozdrtí do sběrného boxu, který pak jednoduše vysypete.

Pokud přeci jen zůstáváte u klasiky a listí a větve pečlivě shrabete hráběmi, pak zahradní odpad nepalte, ale zpracujte v nožovém elektrickém drtiči, který rotujícími noži promění listí a menší větve na drť. S většími větvemi si poradí válcový drtič na větve, jehož válcový systém si větve sám vtáhne a často disponuje i zpětným chodem, takže nehrozí jeho ucpání. Díky němu si vytvoříte cenný materiál do vašeho kompostu a budete si počínat nanejvýš ekologicky.

úklid spadaného listí

2. Sekání a vertikutace trávníku

Po úklidu trávníku přichází na řadu jeho závěrečný střih tohoto roku. Trávník před zimou už téměř neroste a proto je důležité sekat ho na střední výšku, aby byl chráněn před mrazy. Poté trávník provzdušněte vertikutátorem. Zbavíte ho tak zbytků suché trávy a zajistíte mu lepší přístup vody a živin.

Jak jste se dočetli v jednom z článků Jarabák magazínu, je dobré trávník provzdušňovat dvakrát ročně, na jaře a na podzim, a pak trávu pohnojit. Velmi zanedbané trávníky můžete vertikutovat i dvakrát za sebou v jednom ročním období.

3. Péče rostlinám

Skočte ještě do dílny a pomocí kvalitních zahradních nůžek s ergonomickou rukojetí zastřihněte trvalky a odstraňte letničky. V případě, že ještě nemrzne, zasaďte jarní rostlinky, které v zimním období získají čas lépe zakořenit a zesílí. Jaké rostliny a zeleninu je na podzim vhodné vysadit můžete zjistit v článku: Jak snadno a rychle připravit zahradu na zimu.

Náš tip: Pokud pěstujete dosny, jiřiny nebo jiné podobné cibuloviny a hlíznaté květiny, musíte je před zimou vykopat. Na jaře je pak budete muset znovu vysadit. Pokud tak neučiníte, riskujete, že o ně zcela přijdete. 

4. Kultivace půdy

Říká vám něco kultivace půdy a záhonů? Protože ani tuto část nelze opomenout, pokud si chcete připravit půdu na sázení plodin. Než abyste se pracně namáhali rýčem, přizvěte si na pomoc motorový kultivátor. S ním upravíte povrch rovnoměrně a raz dva. V závislosti na velikosti pozemku, na který kultivátor upotřebíte, se při výběru zaměřte na záběr a průměr nožů, pohon a výkon.

Nezapomeňte ale, že kultivovat můžete pouze půdu k jejímu hrubému opracování, kdy zem připravujete na výsadbu, nikoliv trávníky. Ty se opracovávají výše zmíněným vertikutátorem.

Benzinový kultivátor Powerplus 208cc + pluh POWXG7217

5. Zastřihávání keřů, okrasných stromů a živých plotů

Dřeviny se na podzim ořezávají jen v případě, že jsou viditelně uschlé, napadené nebo poškozené. Pokud v listopadu ještě nemrzne, doporučujeme zastřihnout živý plot pomocí aku nůžek, se kterými práce půjde od ruky díky nízké hmotnosti a antivibračnímu systému. Střih většinou vydrží až do jara. Vyplatí se vám také svázat části dřevin, které by se mohly poničit pod tíhou sněhu.

Náš tip: Nově zasazené stromy, keře a růžové keře často vyžadují zvláštní ochranu před mrazem a studeným zimním větrem. Speciální ochranu lze zakoupit v hobby marketech nebo si můžete vyrobit vlastní z prodyšného materiálu, např. z pytloviny. Ujistěte se, že jsou dostatečným způsobem zajištěny, aby je vítr v zimě neodfoukl. 

Na co ještě nezapomenout na podzimní zahradě

To nejpracnější máte za sebou. Nepodceňujte však pár dalších bodů, které jsou pro závěrečnou péči důležité.

  • Očistěte a naolejujte všechno nářadí včetně sekačky.
  • Očistěte a uložte zahradní nábytek na suché místo.
  • Vypusťte sudy, aby je mráz neponičil. Zbylou vodu využijte na zalití keřů nebo zvlhčení kompostu.
  • Vypusťte a uzavřete venkovní rozvody vody, aby nedošlo k zamrznutí vody.

zazimování zahrady

Vyhněte se častým chybám při zazimování zahrady

Rozmohl se nám tady takový nešvar - mnoho zahrádkářů chce svým zahradám v dobré víře dopřát nejlepší péči, občas se ale dopustí jistých chyb. Tou první je, že se zazimováním začnou příliš brzy, například brzkým obalováním rostlin, které začnou předčasně rašit a následně zmrznou. Je lepší vyčkat a obalit je až při nižších teplotách. Druhou častou chybou je přehánění ve všem a se vším. Jarabáčí rada zní: NIC NEPŘEHÁNĚJTE.

Neřezejte každou přesahující větev, neryjte záhony příliš hluboko, při obalování rostlin nepoužívejte nevhodné obaly, jakými jsou igelit a další neprodyšné látky, pod kterými se sráží vlhkost. Neobalujte rostliny, kterým to nesvědčí.

Zahrada po celý rok jako ze škatulky

Potěšili jste nás, pokud jste dočetli až sem. A my vás také potěšíme. Jarabák je tu s vámi během celého roku a to i v případě oprav zahradní techniky včetně záručního a pozáručního servisu, broušení nožů nebo řetězů. Stačí přilétnout do jednoho z našich hnízd v Říčanech, Plzni nebo Libiši.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání