Jak uklidit skleník rychle a efektivně

Jak uklidit skleník rychle a efektivně

Marie Novotná V pondělí 14. 12. 2020 Zahrada

Zima je na vyčištění, důkladný úklid a reorganizaci skleníku ideální doba. V tomto období je skleník relativně prázdný a zahrada vyžaduje méně vaší pozornosti a času. Vyčištění skleníku umožní vstup maximálního množství slunečního svitu, zprůchodníte okapový žlab a vyženete ven škůdce a choroby. Díky kompletnímu úklidu budete mít pro nadcházející sezónu pracovní prostředí včas připravené.

Co budete potřebovat

 

Koště a smetáček s lopatkou

Kbelík

Dezinfekční prostředek

Čistič na okna a sklo

Houbičku s drsným povrchem

Houbu s delší rukojetí

 

Pro práci si zvolte den s mírnějšími teplotami, při nichž bude možné bezpečným způsobem umístit veškeré přezimující rostliny ven.

Vše byste měli zvládnout během jediného dne. 

Krok 1

Pokud máte ve skleníku zazimovány náchylné rostliny, zvolte si pro vyprázdnění skleníku období s mírnými teplotami. Rostliny zakryjte nebo je v případě potřeby odneste do domu. Smetáčkem oprašte kostru skleníku a regály uvnitř, poté zameťte podlahu.



Krok 2

Jakmile vše vynesete ze skleníku ven, sami sobě slibte, že zpět už nevrátíte nic, co není absolutně nezbytné.

 

Krok 3

Nyní se pusťte do vyčištění vnější i vnitřní strany skleníkových oken. Naplňte kbelík roztokem čisticího prostředku na sklo a pomocí dobře nasáté houby důkladně otřete všechny panely. V místech, na která je těžké dosáhnout, si na pomoc vezměte houbu s rukojetí a postavte se na stabilní schůdky nebo jiný podstavec.

 

Krok 4

Zkontrolujte, zda se v okapových žlabech skleníku nahromadilo listí a jiné nečistoty. Pokud ano, okapy vyčistěte ještě předtím, než se nečistoty dostanou do svislé části. Pokud je okapové žlaby třeba vyměnit, učiňte tak.



Krok 5

Vyprázdněte sud na vodu a odstraňte ze dna nahromaděné nečistoty. Poté jej umístěte zpět na místo. Pokud ve skleníku sud na vodu nemáte, nyní je na jeho instalaci správný čas. Za horkých letních dnů budete mít zdroj vody vždy po ruce.



Krok 6

Povrchy uvnitř skleníku otřete houbou s drsným povrchem a květináče, sadbovače a veškeré zahradnické náčiní umyjte dezinfekčním prostředkem. Poté důkladně opláchněte a osušte. Vše vraťte na své místo – skleník je připraven na další sezónu.



Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání