3 nápadité recepty na jahodovou marmeládu – takové jste ještě neochutnali!

3 nápadité recepty na jahodovou marmeládu – takové jste ještě neochutnali!

Marie Novotná Ve středu 27. 06. 2018 Recepty

Jahodová sezóna” je v plném proudu a letos zřejmě opět marně přemýšlíte, jak si kousek léta uchovat i po zbytek roku a všechny jahody upotřebit. Marmelády jsou již zažitou, pro někoho snad i nudnou klasikou. Co tedy vlastně může být na marmeládě zajímavého? Klíčem k boji s fádností jsou tajné” přísady, kterými jinde ve světě marmelády vylepšují. A které že to jsou? Čtěte dále!

Jak jsme již předeslali v úvodu, tajemství netradiční chuti spočívá v přidání jiných, neotřelých přísad k těm již tradičním. Jedná se o běžně dostupné složky, které však jednou provždy změní váš pohled na marmeládu.

Jahodová marmeláda s lékořicí na skandinávský způsob

Tento recept pochází ze Skandinávie, kde lékořicí milují a přidávají do mnoha pokrmů. Možná nad lékořicí běžně ohrnete nos…to by ovšem byla v tomto případě velká chyba! Lékořice totiž při výrobě marmelády zvláštním způsobem změní svou chuť. Ta není podobná ničemu, co jste zatím ochutnali. Nemějte obavy z pendrekové pachuti, místo toho se připravte na kořeněnou lahůdku!

Přísady:
1 kg čerstvých jahod
vanilkový lusk
šťáva z 1 citronu
4–5 polévkových lžic mleté lékořice (pořídíte ve speciálních prodejnách s kořením či zdravou výživou)
cukr
červená želatina v prášku
6 dl cukru krupice nebo dle vlastní chuti

Postup:
V hrnci smícháme jahody, semena z vanilkového lusku, prázdný vanilkový lusk, citronovou šťávu a lékořici. Zahříváme na mírném plameni a pravidelně promícháváme. Jakmile jsou jahody uvařené, vmícháme cukr a vaříme dalších 5 minut. Poté vytáhneme vanilkový lusk a dle vlastních preferencí můžeme směs rozmixovat tyčovým mixérem. Přidáme želatinu a dále vaříme několik dalších minut do požadované konzistence. Takto připravenou marmeládu vlijeme do připravených skleniček a na 3 minuty obrátíme dnem vzhůru


Zapomeňte na pendreky – chuť lékořice v marmeládě ani nepoznáte!

Italská jahodová marmeláda s bazalkou

S bazalkou se v kuchyni setkáváme běžně. Většinou si ji představíme na pizze, těstovinách, v salátech a další slaných italských pokrmech. Tentokrát se nám však hlavní hvězda tohoto receptu zatoulala až k dezertům. Sladkým chutím dodává svěžest a hloubku a k jahodám se hodí naprosto dokonale. Přesvědčte se sami…

Přísady:
500 g čerstvých jahod
1 lžíce citronové šťávy
200 g cukru
čerstvá bazalka
½ menšího šálku nasekané bazalky
2 polévkové lžíce bourbonu nebo whisky (dodá marmeládě říz, není však povinný)

Postup:
Veškeré ingredience smícháme v hrnci a dobře promícháme. Zakryté vaříme na mírném plameni asi 2 hodiny. Po uplynutí stanovené doby odejmeme poklici a dle vlastních preferencí směs rozmixujeme či rozmačkáme pomocí větší vidličky či mačkadla na brambory.

Dále směs vaříme další 2–3 hodiny, dokud nedosáhneme dostatečně hutné konzistence. V tomto receptu není použita želatina, marmeláda tudíž bude o něco řidší. Z toho však nemějte obavy – marmeláda při chladnutí ještě zhoustne. Nechte ji při pokojové teplotě vychladnout a posléze nalijte do připravených skleniček a zašroubujte.

Super snadná pečená marmeláda se skořicí a vanilkou

Zvláštností tohoto receptu nejsou jen použité přísady, ale také zvolený postup. Pečení marmelády se vám může zdát poněkud extravagantní, uvidíte však, že nebudete litovat. Pečení namísto vaření chuť ovoce zintenzivní. Přidané koření je pak třešničkou na pomyslném dortu :-)

Přísady:
2 kg čerstvých jahod
200–250 g cukru
2 čajové lžičky vanilkového extraktu (lze nahradit vanilkovým luskem)
skořice (dle chuti)


Nebojte se vyzkoušet i další kombinace koření…

Postup:
Všechny přísady smícháme a umístíme do skleněné zapékací mísy. Takto pečeme v troubě na 180 stupňů Celsia a příležitostně promícháváme až do té doby, dokud se většina šťávy neodpaří. Jakmile marmeláda začne houstnout, doporučujeme promíchávat častěji, protože bude mít tendence se připalovat.

Který z receptů vás oslovil nejvíce? Vyzkoušíte některý z nich?

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání