3 recepty na příští grilování aneb meloun v hlavní roli

3 recepty na příští grilování aneb meloun v hlavní roli

Marie Novotná V pondělí 15. 06. 2020 Recepty

Horké letní dny a grilování patří nerozlučně k sobě! Rádi byste hosty či rodinu tentokrát zaujali něčím novým, nápaditým a docházejí vám nápady? Dnes pro vás máme 3 originální recepty v hlavní roli s vodním melounem. Že nevěříte? Čtěte dále!

Melounový salát se sýrem feta

Ač vás to může překvapit, melouny jsou vlastně velké bobule. I přesto, že chutnají sladce, jedná se o plodovou zeleninu z čeledi tykvovitých. Po celém světě se pěstuje celá řada různých druhů, ale u nás je nejběžnější meloun vodní a právě z něj si připravíme osvěžující letní salát originální a svěží přílohu.

 

 

Nákupní seznam:

1 menší vodní meloun

čerstvá bazalka (vyzkoušet můžete také čerstvou mátu)

1 červená cibule

300 g cherry rajčátek

salátová okurka

limetka

1 lžíce medu

sůl, pepř

sýr feta (případně jiný salátový sýr)

 

Postup:

  1. Meloun zbavíme slupky a nakrájíme na větší kostky.
  2. Červenou cibuli nakrájíme na půlměsíčky a prsty rozdělíme na menší díly.
  3. Nakrájíme také zbytek zeleniny okurku a rajčátka.
  4. Salátový sýr rozdrobíme, lístky bazalky natrháme.
  5. Vše smícháme a z oleje, limetkové šťávy, medu, soli a pepře připravíme dresink. 
  6. Všechny ingredience promícháme a necháme odležet v lednici.



Grilovaný vodní meloun v chilli limetkové marinádě

Grilovaný meloun? Ano, slyšíte správně! A je to velká pochoutka. Sladké, kyselé, slané a pálivé chutě se snoubí v naprosto dokonalou a exotickou směs. Grilovaný meloun potěší nejen vegetariány, ale také masožravce v podobě zajímavé přílohy.

 

Zdroj: www.cookingontheweekends.com

 

Nákupní seznam:

8 trojúhelníčků melounu

2 lžíce olivového oleje

1 lžička chilli pasty nebo sušeného chilli

½ limetky

sůl

 

Postup:

  1. V menší misce připravíme marinádu smícháme olivový olej, sůl, šťávu a kůru z půlky limetky a chilli. Promícháme metličkou.
  2. Kousky melounu poklademe na plech či větší podnos a potřeme marinádou z obou stran.
  3. Kousky melounu položíme na rozpálený gril a grilujeme z obou stran 1 až 2 minuty.

 

Melounová BBQ marináda

Receptů na marinády není nikdy dost. Meloun v omáčce vás může překvapit. BBQ omáčky však bývají nasládlé a v kombinaci s grilovaným masem chutnají výtečně. Pokud vám v lednici zbyl menší kousek melounu, připravte z něj melounovou omáčku! Podávat ji můžete již k hotovému masu nebo do ní maso nakládat.

 

 

Nákupní seznam:

½ šálku melounového pyré (rozmixovaný meloun)

2 stroužky česneku

½ šálku kečupu

2 lžíce hnědého cukru 

2 lžíce sojové omáčky

1 lžíce balzamikového octa

1 lžíce octa

sůl a pepř

 

Postup:

  1. V menším kastrolu smícháme všechny ingredience.
  2. Zahřejeme do bodu varu a necháme pozvolna vřít zhruba 10 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. 

 

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání