Červená řepa jako všelék

Červená řepa jako všelék

Marie Novotná V úterý 16. 02. 2021 Recepty

Jestli jste si náhodou ještě nevšimli, červená řepa je extrémně levná zelenina. Zároveň má krásnou karmínovou barvu a dá se v kuchyni využít mnoha způsoby. Co je ale nejvíc úžasné na této kořenové zelenině, jsou její léčivé účinky. To červenou řepu povyšuje na jeden z nejlepších rostlinných léků vůbec.

Hlavní výhody konzumace červené řepy

  1. Výživová hodnota 

Červená řepa je skvělým zdrojem mnoha základních vitamínů a minerálů. Jsou jimi kyselina listová, mangan, draslík, železo a vitamín C.  

  1. Nízký obsah kalorií

Řepa má vysoký obsah vody a nízký obsah kalorií. Obě tyto vlastnosti jistě oceníte při redukci váhy. Sacharidy obsažené v červené řepě jsou hlavně jednoduché cukry, jako je glukóza a fruktóza. 

  1. Vysoký obsah vlákniny

Červená řepa je bohatá na vlákninu a má příznivé účinky na funkci střev, což může pomoci odstranit zácpu. Díky vláknině a polysacharidům udržuje stabilní hladinu krevního cukru, čímž zabraňuje nadměrnému ukládání tuku a záchvatům vlčího hladu.

  1. Protirakovinové vlastnosti

Látky obsažené v řepě, zvlášť křemík, draslík a kyselina listová, mají výrazné protinádorové působení, proto je čerstvá řepa ve formě šťávy výborný pomocník k prevenci těchto onemocnění. 

Navíc rostlinný pigment, který dodává červené řepě bohatou purpurově karmínovou barvu, pomáhá potlačit rozvoj některých typů rakoviny.

  1. Antioxidační vlastnosti

Léčivé účinky červené řepy jsou známy už od starověku. Ví se o ní, že podporuje všechny detoxikační trasy v těle. Podporuje činnost jater i ledvin, léčí žlučové a žaludeční problémy. Ať už se potřebujete zbavit jakýchkoliv škodlivin nebo urychlit rekonvalescenci po nemoci či úrazu, řepa je vždycky vítaný pomocník.

  1. Zlepšení trávení

Častá konzumace řepy zlepšuje trávení, zpevňuje tkáně, cévy a kosti. Červená řepa je také jedním z nejbohatších zdrojů glutaminu, což je aminokyselina, která je nezbytná pro zdraví a údržbu střevního traktu i pro hojení ran. Aby toho nebylo málo, ještě zpevňuje stěny vlásečnic a čistí tepny od přebytečného cholesterolu.

  1. Snížení krevního tlaku

Červená řepa snižuje krevní tlak, což může vést k snížení rizika srdečních onemocnění. Tato kořenová zelenina může také zlepšit spotřebu kyslíku, výdrž a výkon. Traduje se, že zásluhou bohatství látek v ní obsažených získávají slabí lidé z řepy sílu a bojácní odvahu. 

Nevíte, jak chutně zakomponovat řepu do jídelníčku, abyste se zavděčila i vašemu manželovi a dětem? Zkuste připravit slaný koláč z listového těsta. Je to jednoduchý a hlavně rychlý recept. Nejlepší bude z domácího máslového těsta, ale v rámci úspory času ho kupte klidně v obchodě.

 

Slaný koláč s červenou řepou

Co budete potřebovat:

  • 300 g listového těsta
  • 250 g vařené červené řepy
  • 100 g Lučiny
  • 200 g balkánského sýru
  • 1 lžíce čerstvých bylinek (tymián, oregano)
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • vejce
  • mléko
  • čerstvý špenát k podávání

Jak na to:

Uvařenou červenou řepu si nakrájíme na kostičky cca 2 x 2 cm, osolíme, opepříme, zakápneme lžící olivového oleje a promícháme, aby se olej dostal všude. 

Těsto rozválíme na obdélník 25 x 30 cm a rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Centimetrový okraj na všech stranách potřeme vejcem rozšlehaným se lžičkou mléka a okraj přehneme směrem do středu. Tím vznikne rámeček koláče. Střed těsta propícháme vidličkou. Korpus dáme předpéct na 10 minut do trouby vyhřáté na 160 ° C. Během pečení se těsto vypoukne, proto ho po vytáhnutí z trouby propíchněte. 

Mezitím si smícháme 100 g Lučiny s čerstvými bylinkami, solí a pepřem. 

Připravenou Lučinu rozetřeme na předpečený korpus, vyskládáme na něj kostičky řepy a rozdrobíme kousky balkánského sýra. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Pečeme 25 až 30 minut ve vyhřáté troubě na 160 °C s horkovzduchem. Podáváme teplé, ozdobené například listy špenátu.

 

Přejeme vám dobrou chuť!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání