Domácí originální zmrzliny a nanuky

Domácí originální zmrzliny a nanuky

Marie Novotná V úterý 20. 07. 2021 Recepty

Výroba domácích zmrzlin a nanuků, a hlavně jejich pojídání, je trochu návyková. V horkých letních dnech nic nepřekoná osvěžující chuť čerstvých ovocných nanuků! Pokud hledáte další tipy na letní mražené pochoutky, mohly by vás zajímat tyto lahodné recepty. K vytvoření krémových zmrzlin či ovocných domácích nanuků potřebujete pouze mixér, formy na nanuky a několik čerstvých ingrediencí.

Levandulová zmrzlina s borůvkami

Co budete potřebovat:

  • 1,5 dcl mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 lžíce čerstvých nebo sušených květů levandule (do mléka)
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 hrnek borůvek
  • 2 lžíce čerstvých květů levandule (do zmrzliny)

Jak na to:

Mléko nalijte do kastrůlku, oslaďte a přisypte levandulové květy. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nevařte! Levandulové mléko nechte vychladnout, poté ho dejte do ledničky a nechejte tam přes noc nasát vůni a chuť levandule. Druhý den levandulové mléko přeceďte (květy vyhoďte), rozmíchejte s měkkým tvarohem a vmíchejte borůvky. Máte-li čerstvé květy levandule, přimíchejte ještě další hrstičku. Vzniklou směs dejte do mrazničky a nechte zmrznout do podoby zmrzliny. 

Zkuste směsí naplnit silikonové formičky na muffiny a servírovat jako malé dortíky. 

 

Havajské krémové nanuky

Co budete potřebovat:

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 šálek čerstvého ananasu (nakrájeného na kousky) 
  • 1 šálek čerstvého nakrájeného manga 
  • 1 banán 
  • 4 lžíce cukru (v závislosti na sladkosti ovoce); můžete nahradit např. rýžovým sirupem

Jak na to:

Pokud používáte dřevěné tyčinky na nanuky, namočte je na cca 10 minut do vody. Pomůže to, aby zůstaly na místě a nevyplouvaly nahoru. Všechny ingredience smíchejte či rozmixujte. Směs nalijte do forem na nanuky, vložte tyčinky na nanuky a zamrazte do tuhého stavu. Z tohoto receptu budete mít asi 10 havajských krémových nanuků.

Melounové nanuky

 

Pokud jste si mysleli, že meloun je osvěžující, co teprve melounový nanuk vyrobený z kiwi a čokoládových lupínků!

Co budete potřebovat:

  • 1 malý meloun bez pecek na kostičky 
  • čokoládové lupínky 
  • bílý jogurt
  • 1 kiwi, nakrájené na kostičky 
  • 1 lžíce medu

 

Jak na to:

Do nanukových formiček nebo kelímků od jogurtu nalijte rozmixovaný meloun, do kterého jste přidali mini čokoládové lupínky.  Nezapomeňte na místo pro jogurt a kiwi. Takto poloplné formičky dejte na 20 minut do mrazáku. Melounová hmota musí trošku ztuhnout, abyste mohli přidat vrstvu jogurtu a nedošlo ke smíchání vrstev.

Poté přidejte vrstvu jogurtu, do které zapíchněte dřevěnou tyčinku či tyčinku z formiček na nanuky a dejte znovu do mrazničky. Po dalších 20 minutách melounové nanuky vytáhněte a přidejte poslední vrstvu z kiwi a medu a vložte do mrazničky na finální zmrazení.

 

Ledové banány s čokoládou

Banány pokryté čokoládou jsou opravdovou pochoutkou! Jsou to přirozeně bezlepkové, veganské a paleo přátelské letní dezerty. Jejich výroba je navíc velmi jednoduchá.

Jak na to:

Banány překrojte na půl a vložte do každé poloviny banánu tyčinku na nanuky či špejli. Rozložte banány např. na pečící papír a dejte je alespoň na 2 hodiny do mrazáku.

Mezitím si dejte rozpustit čokoládu do vodní lázně. Nechte ji vychladnout. 

Nakrájejte si všechny své „ozdoby“ předem. Jakmile namočíte zmrzlý banán do čokolády, rychle tuhne. Lépe se přilepí na rozpuštěnou čokoládu.

A čím banány ozdobit? Záleží na vaší chuti, za nás můžeme doporučit například:

  • Nasekané ořechy (mandle, pistácie, arašídy, lískové ořechy, pekanové ořechy atd.) 
  • Arašídové máslo 
  • Mrazem sušené ovoce (maliny či jahody) 
  • Strouhaný kokos 

Mražené banány částečně ponořte do rozpuštěné čokolády a krouživým pohybem odstraňte přebytek. Doporučujeme čokoládu nalít do úzké skleněné nádoby, aby se vám zmrzlé banány dobře ponořovaly směrem dolů a nahoru.

Ihned posypejte, ozdobte. Poté je položte na kousek voskového papíru a nechte čokoládu plně ztuhnout. Můžete jíst okamžitě nebo ledové čokoládové banány uložit v oddělených vrstvách zpátky do mrazničky.

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.