Pochutnejte si a zahřejte - 3 recepty na lahodné horké nápoje

Pochutnejte si a zahřejte - 3 recepty na lahodné horké nápoje

Marie Novotná V pondělí 23. 11. 2020 Recepty

Chladnější a tmavší část roku je potřeba si zpříjemnit. Jak jinak než něčím, co nás zahřeje a potěší vaše chuťové pohárky? Kakao a čaj jsou tradiční zimní klasikou. Zkuste tentokrát něco nového! Ať už si chcete zpříjemnit večer s knížkou, zahřát se po víkendové procházce nebo vás jen honí mlsná – těchto tří lahodných nápojů prostě nebudete mít dost!

Chai latté

Indický horký nápoj je jako dělaný pro podzimní a zimní počasí. Je slaďoučký a obsahuje velké množství koření, které vás zahřeje. Jeho příprava však může být díky většímu množství ingrediencí časově náročnější. Připravte si směs předem a dopřejte si tento teplý nápoj kdykoliv na něj dostanete chuť.

 

 

Budete potřebovat:

3 kávové lžičky kardamonu

2 kávové lžičky nového koření

1,5 kávové lžičky mletého muškátového oříšku

1 kávová lžička hřebíčku 

1 kávové lžička skořice

½ vanilkového lusku

2 polévkové lžíce teplé vody

1 šálek teplého mléka

 

Postup:

 

  1. Smíchejte všechno koření spolu s obsahem poloviny vanilkového lusku. Pokud nemáte koření mleté, použijte hmoždíř a rozdrťte v hmoždíři na jemný prášek. Takto připravenou směs je možné skladovat v dobře utěsněné nádobě po dobu asi jednoho měsíce.
  2. Smíchejte 2 lžíce vody, 1 lžíci směsi na chai latté a šálek teplého mléka v mixéru. Mixujte, dokud se jednotlivé složky dobře nepromíchají a směs nezíská krémovitou konzistenci. Možno použít také tyčový mixér.
  3. Teplý nápoj nalijte do šálku, doslaďte medem či jiným sladidlem. Chcete-li si dopřát, doplňte šlehačkou a posypte skořicí. Dobrou chuť!

 

Poznámka:

Pokud nemáte vanilkový lusk, použijte vanilkový extrakt!



Vanilkové zlaté mléko

Zlaté mléko je tradiční indický nápoj, který v posledních letech dorazil také k nám a těší se velké oblibě. Nejen že má krásnou podzimní barvu, která nás zahřeje už na pohled, ale především má účinky na naše zdraví. Jeho hlavní složkou je kurkuma, která má protizánětlivé účinky. A to se především v zimním období bude hodit!

 

 

Budete potřebovat:

1 šálek neslazeného mandlového mléka (nebo jiné rostlinné alternativy)

1 kávová lžička až 1 polévková lžíce medu (nebo podle chuti)

1/4 kávové lžičky mleté kurkumy

1/4 kávové lžičky mletého zázvoru (může nahradit 1-2 lžičkami čerstvého strouhaného zázvoru)

1 ks celé skořice (případně nahraďte zhruba 1/8 kávové lžičky mleté skořice)

1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu

1/2 lžičky kokosového oleje

 

Postup:

  1. V malém kastrolu smíchejte mandlové mléko, med, kurkumu, zázvor, skořici. Zahřívejte na mírném plameni a míchejte metličkou, aby se všechny složky dobře promíchaly.
  2. Zahřívejte za občasného míchání zhruba 10 minut. Nenechte však směs přijít k varu (udržujte těsně pod bodem varu).
  3. Přesuňte kastrol ze zdroje tepla. Vyjměte tyčinku skořice. Vmíchejte vanilku a kokosový olej. Ochutnejte a případně dle potřeby ještě dochuťte medem.



Tip:

Máte doma french press na přípravu kávy? Extra krémové konzistence dosáhnete právě jeho použitím. Připravený teplý nápoj nalijte do french pressu a vyšlehejte do pěny. Stačí několikrát energicky zatlačit páčkou nahoru a dolu.



Luxusní italská horká čokoláda

Horká čokoláda je zimní klasikou. Tato italská verze je však extra čokoládová a krémová. Exkluzivně chutná sama o sobě. Dětem ji podávejte tak, jak je. Dospělé potěšte kapkou alkoholu.

 

 

Budete potřebovat:

500 ml čerstvého mléka (plnotučné nebo polotučné)

120 g kvalitní 70% čokolády

5 polévkových lžic holandského kakaa 

4 lžíce třtinového cukru

4 lžíce kukuřičného škrobu

šlehačka (dle chuti)

 

Postup:

  1. V malém kastrolu promíchejte kukuřičný škrob, kakao a cukr.
  2. Přidejte teplé mléko.
  3. Směs zahřejte na středně velkém plameni a neustále míchejte metličkou, čímž zamezíte tvorbě hrudek.
  4. Přiveďte směs téměř k mírnému varu, poté přepněte na malý plamen a vsypte nasekanou čokoládu.
  5. Směs míchejte, dokud není dostatečné hustá až krémová, dle chuti případně doslaďte.
  6. Směs rozdělte do dvou šálků a podávejte s čepicí šlehačky.
Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání