Saláty na letní párty

Saláty na letní párty

Marie Novotná V pondělí 28. 06. 2021 Recepty

Na vaší příští zahradní párty budete pravděpodobně hledat nějaké chutné a hlavně originální přílohy ke grilovaným masům. Máme pro vás recepty na saláty neotřelých kombinací, které vaše hosty určitě zaujmou, a věříme, že se stanou vašimi novými oblíbenými nápady na letní večeři. V krásných, teplých dnech, kdy byste raději byli venku než v kuchyni, jsou letní saláty dokonalým řešením: jsou snadné na přípravu, ale přesto jsou naprosto lahodné a výživné.

Salát s novými bramborami a modrým sýrem

Co budete potřebovat:

  • 500 g nových brambor ve slupce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a mletý pepř
  • 2 červené cibule nakrájené na 12 klínků
  • 4 plátky slaniny nakrájené na kousky
  • 150 g žampionů na plátky
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 100 g špenátových lístků
  • 85 g sýra s modrou plísní

Jak na to:

Předehřejte troubu na 220 °C. Rozpůlené brambory rozložte na plech, potřete je lžící oleje a osolte. Pečte je 20 minut, poté přidejte cibuli a promíchejte. Pečte dalších 20 minut, až brambory zezlátnou a cibule zkaramelizuje. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.

Rozehřejte pánev a nasucho v ní opečte slaninu dokřupava. Přihoďte žampióny a 5 minut opékejte. Připravte si zálivku. Prošlehejte hořčici, ocet a lžíci oleje s kapkou vody. Upečené brambory s cibulí dejte do mísy spolu s houbami, slaninou a špenátem, promíchejte, zalijte dresinkem a protřeste. Rozdělte na talíře a ozdobte rozdrobeným sýrem. 

 

Rukolový salát s gorgonzolou a medovým dresinkem

 

Co budete potřebovat:

  • ½ salátu lollo rosso (salát listový červenolistý), lístky natrhané 
  • ½ salátu lollo biondo (kadeřavý listový salát), lístky natrhané 
  • 1 sáček rukoly
  • 150 g gorgonzoly, nadrobené
  • 90 g vlašských ořechů, nasucho opečených, nasekaných
  • 1 červená cibule, přepůlená, nakrájená na tenká kolečka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • sůl, pepř

Jak na to:

Saláty a rukolu dobře propláchněte vodou a ponechte je trochu vlhké, voda se pak lépe spojí se zálivkou. Přidejte gorgonzolu, ořechy, cibuli a lehce promíchejte. Olej našlehejte s octem, citronovou šťávou, medem, solí a pepřem a dresinkem přelijte salát. 

 

Salát z červené řepy, pomeranče a fenyklu

 

Co budete potřebovat:

  • 4 malé červené řepy
  • 3 střední pomeranče
  • 1 růžový grapefruit
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • ½ menšího fenyklu, nakrájeného na velmi tenké plátky
  • ¼ červené cibule, nakrájené na jemné plátky
  • olivový olej
  • mořská sůl, čerstvě mletý pepř
  • hrst nasekaných lístků koriandru nebo kerblíku

Jak na to:

Troubu předehřejte na 200 °C. Řepy umyjte a zabalte jednotlivě do alobalu, dejte je plech a pečte asi hodinu, dokud nezměknou. Nechte je vychladnout.

Mezitím oloupejte a zbavte i bílé slupky pomeranče a grapefruit. Ze 2 pomerančů vykrájejte jednotlivé dílky, šťávu zachyťte do menší misky. Zbývající pomeranč nakrájejte na tenká kolečka a vše spolu s citronovou a limetkovou šťávou opatrně promíchejte ve větší míse.

Oloupejte zchladlé řepy. Dvě nakrájejte na tenká kolečka, dvě na klínky. Přidejte fenykl, cibuli a přidejte do mísy s citrusy. Zakapejte zachycenou pomerančovou šťávou a olejem, ochuťte solí a pepřem. Posypte lístky koriandru nebo kerblíku a podávejte.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání