Vydejte se za medvědím česnekem a zjistěte, jak a kde jej sbírat

Vydejte se za medvědím česnekem a zjistěte, jak a kde jej sbírat

Marie Novotná V pátek 10. 04. 2020 Recepty

Pomalu se opět blíží doba pro sběr medvědího česneku. Tato velmi zajímavá bylina nejenže má pro svou zajímavou vůni a chuť využití v kuchyni, ale je také velmi zdravá –⁠ jeho silné antioxidační účinky a účinky podobné jiným přírodním antiobiotikům byly známy našim předkům po staletí. Zajímá vás, kde, kdy a jak se sbírá, nebo jak jej využít v kuchyni? Čtěte dále!

Co je vlastně zač

Medvědí česnek se řadí mezi vytrvalé byliny vyznačující se typickými dvěma až třemi podlouhlými listy. Kvete drobnými bílými květy. Často tvoří charakteristické, velké porosty, které se nachází na tmavějších a vlhčích místech, například v okolí potoků a na loukách. Je znám především pro své typické, česneku podobné aroma. 

 

Jak a kde jej sbírat

Při sběru medvědího česneku se prosím řiďte jednou důležitou zásadou – nesbírejte celou rostlinu. Jistě se na naše oblíbená stanoviště chceme všichni každoročně vracet. Abychom se však měli kam vracet, sbíráme jej opatrně, nenašlapujeme na něj a vždy sbíráme jen jeden až dva listy, abychom rostlinu neponičili.

 

Pokud si nejste jisti, kam se za ním vydat, řiďte se následujícím:

 

  • často se vyskytuje na stinných, vlhkých místech;
  • má rád písčitohlinité a jílovité typy půdy;
  • často jej také nacházíme v listnatých lesích.

 

Pokud byste raději vyrazili na jistotu, využijte některou z map výskytu dostupných na internetu. 

 

Medvědí česnek sbíráme v období od dubna do června. Nejvhodnější dobou pro sběr je však duben. Během května (obvykle na jeho konci) začíná tato bylina kvést a postupně začne ztrácet své léčivé vlastnosti.

 

Medvědí česnek jako lék

Medvědí česnek nabízí kromě své chuti také řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Které to jsou? Obsahuje celou řadu prospěšných látek, jako například silice, minerály, vitamíny či aminokyseliny. Látky v něm obsažené mají antibakteriální účinek na trávicí trakt, působí proti oxidativnímu stresu a chrání tělo před vznikem rakoviny. Dále obsahuje obrovské množství vitamínu C a snižuje hladinu cukru v krvi. 

 

Využití

Medvědí česnek najde své uplatnění nejen v kuchyni, ale také v domácím léčitelství. Je možné z něj připravovat domácí tinkturu, kterou užíváme jako prevenci proti arterioskleróze, na pročištění zažívacího traktu a jako doplňkový zdroj vitamínu C.

 

V kuchyni z něj připravujeme domácí pesto, omáčky, saláty, pomazánky, bylinková másla a další pokrmy, v nichž medvědí česnek používáme k dochucení.

 

Na závěr pro vás máme inspiraci v podobě velmi jednoduchého receptu na svěží salát. Jakým způsobem zpracováváte medvědí česnek vy?

 

Salát s medvědím česnekem a vejci

Suroviny:

6 ks vajec uvařených na tvrdo 

1 kelímek zakysané smetany

svazek medvědího česneku (nebo dle chuti)

3 ks kyselých okurek (větších)

hořčice dle chuti

pepř

sůl

 

Postup:

Uvařená vejce a medvědí česnek nakrájejte. Promíchejte se smetanou a dochuťte hořčicí, pepřem a solí. Hotový salát nechte chvíli odležet a podávejte s domácí bruschettou.

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání