Zimní dlouhá rána – recepty na snídaňové pečivo

Zimní dlouhá rána – recepty na snídaňové pečivo

Marie Novotná Ve středu 12. 01. 2022 Recepty

Domácí čerstvé pečivo! Té vůni a chuti se máloco vyrovná! V zimě a především o víkendech, kdy máme přeci jenom víc času, si můžeme dopřát bohaté snídaně s celou rodinou. My vám poradíme, co vašim nejbližším určitě zachutná.

Křupavé domácí žemle

(12 kusů)

Co budete potřebovat:

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 50 ml smetany na vaření
  • 25 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 400 g světlé chlebové mouky
  • lžičku soli
  • 1 vejce + další rozšlehané na potření
  • 80 g změklého másla
  • plech s pečicím papírem

 

Jak na to:

Směs mléka a smetany zahřejte přibližně na teplotu 36 °C, rozdrobte do ní kvasnice a míchejte, dokud se nerozpustí. Přikryjte potravinovou fólií a nechte vzejít na teplém místě. 

Nalijte do mísy, vmíchejte cukr a pak začněte po částech přidávat mouku se solí a přitom hněťte vařečkou. Postupem času přidejte i vejce a máslo a dál zpracovávejte, dokud se těsto nezačne odlepovat ode dna mísy.

Přikryjte fólií a nechte kynout 35-40 minut na teplém místě. Pak si těsto vyndejte na pomoučený vál, ručně prohněťte a případně přidejte ještě trochu mouky a rozdělte na 12 stejných dílů. Z těch vyválejte úhledné koule, přeneste na připravený plech, přikryjte utěrkou a nechte kynout ještě asi 20 minut. 

Troubu si předehřejte na 200 °C. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte  10-12 minut dozlatova. Podávejte s máslem a sýrem.

 

Čokoládoví šneci

Hodně z nás svůj den začíná něčím sladkým, co zahřeje na duši. Dobrý recept na kynuté pečivo s  čokoládovou náplní je prostě základ a zaručuji vám, že jakmile šneky jednou ochutnáte, budete je dělat hodně často. Na kynutých šnecích je super, že se dají dělat s nejrůznějšími druhy náplní. Tyhle čokoládové si zamilujete.

 

Co budete potřebovat:

(16 kusů)

Na těsto:

  • 25 g čerstvého droždí
  • 250 ml plnotučného mléka o teplotě 36-37 °C
  • 80 g zchladlého rozpuštěného másla
  • 40 g cukru krupice
  • 400-500 g světlé chlebové mouky
  • 2 lžičky mletého kardamomu
  • lžička soli
  • 1 rozšlehané vejce

Na náplň:

  • 50 g změklého másla
  • 70 g světlého třtinového cukru
  • 4 vrchovaté lžíce kvalitní čokoládové pomazánky (např. Nutella)
  • lžíce hladké mouky
  • 50 g kvalitní mléčné čokolády nasekané na kousky
  • rozšlehané vejce na potření
  • 2-3 lžíce zlatého sirupu
  • velkou hrst lehce opražených lískových ořechů nasekaných nahrubo
  • hluboký plech vymazaný máslem

Jak na to:

Droždí rozdrobte do mléka a míchejte, dokud se nerozpustí. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte vzejít na teplém místě.

Dejte do velké mísy, přilijte rozpuštěné máslo, nechte asi minutu odstát a přisypejte cukr. Pak začněte po částech přidávat mouku se solí a kardamomem a přitom hněťte vařečkou, dokud nezískáte pružné, ale pořád trochu lepivé těsto. Spolu s moukou ke konci  zapracujte i půlku rozšlehaného vejce.

Přikryjte fólií a nechte asi 30 minut kynout. Vykynuté těsto vyndejte na lehce pomoučený vál, prohněťte rukama a případně přidejte ještě trochu mouky a pak ho vyválejte na obdélníkový plát přibližně o velikosti asi 30 x 40 cm. 

 

Máslo, cukr, mouku a čokoládovou pomazánku rozmixujte na hladkou pastu. Tou natřete plát těsta, posypejte nasekanou čokoládou, pevně srolujte a nakrájejte na 16 stejných dílů.

Naskládejte těsně vedle sebe do připraveného pekáče, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout ještě 20 minut.

Předehřejte si troubu na 200 °C, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct. Za 8-10 minut by měli být šneci hotoví. Ihned po vyndání na každý kousek naneste trochu sirupu, posypejte oříšky a přikryjte lehce navlhčenou utěrkou, aby zůstali vláční. 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.