Zimní recepty pro zahřátí organismu

Zimní recepty pro zahřátí organismu

Marie Novotná V úterý 09. 02. 2021 Recepty

Vzhledem k tomu, že venkovní teplota stále klesá, pravděpodobně vrstvíte svetry, navlékáte rukavice, teplé šály a čepice, abyste se chránili před mrazy. My děláme totéž! Ale to, co jíme, by nám ve skutečnosti mohlo pomoci s regulací vnitřní tělesné teploty. Pojďte se s námi zahřát dobrým jídlem.

Obecně platí, že potraviny, které trávíme déle, nám pomáhají zvyšovat naši tělesnou teplotu. Tomuto procesu se říká termogeneze. Termogeneze je vlastně proces, při kterém naše tělo produkuje teplo způsobené metabolizací potravy. 

Co jíst, aby bylo tělo v teple

Kořenová zelenina by se měla v zimě objevovat v našem jídelníčku velmi často. Její trávení trvá déle, a proto nám pomůže s výše zmíněnou termogenezí. 

Batáty neboli sladké brambory mají vysoký obsah vitamínu A, C a draslíku. Dodají nám vlákninu a další živiny. Navíc jsou dobré pro zdraví očí. V kombinaci se zázvorem, který patří jednoznačně mezi nejlepší termogenní potravinu, zlepšuje trávení a stimuluje látkovou přeměnu, se zahřejete cobydup. 

 

Polévka ze sladkých brambor

Co budete potřebovat:

  • 2 batáty
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • stroužek česneku
  • lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • máslo
  • sůl, pepř, pomerančová šťáva na dochucení

Jak na to:

Na másle orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme nasekaný česnek, zázvor a necháme chvilku restovat a rozvonět. Poté přidáme na kostky nakrájené batáty a mrkve, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 30 minut. Po uvaření vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence, dochutíme solí, pepřem a zakápneme malým množstvím pomerančové šťávy.

Jak se zahřát po ránu

Obilninové kaše jsou ideální volbou jak začít svůj den, abyste získali energii a byli déle v teple. My jsme pro vás vybrali recept, který obsahuje samé hřejivé ingredience. Jsou to především banány, které obsahují vitamín B a hořčík, což pomáhá k správné funkci štítné žlázy a nadledvin. Tyto žlázy pomáhají regulovat tělesnou teplotu. Takže banán denně udržuje zimnici na uzdě! Když ochutíte kaši skořicí, která zvyšuje vaši tělesnou teplotu tím, že zrychluje váš metabolismus a medem, přirozeným antioxidantem, budete se cítit prostě báječně.

Ovesná kaše s medem a banány

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 3 hrnky vody
  • 2 banány
  • hrst sušených datlí
  • med
  • skořice
  • hrst vlašských ořechů
  • špetka soli

Jak na to:

Vločky krátce opražíme v hrnci, krásně se rozvoní. Přidáme sušené datle, špetku soli a vše zalijeme vodou. Přivedeme k varu a krátce povaříme. Poté kaši rozmixujeme, dochutíme skořicí. Vlašské ořechy si krátce orestujeme na pánvi. 

Připravíme kaši do misky, nahoru naskládáme na kolečka nakrájené banány, zasypeme oříšky a pokapeme medem.

 

Také se vám sbíhají sliny na jazyku?

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání