10 nejlepších pokojových rostlin do vaší ložnice

10 nejlepších pokojových rostlin do vaší ložnice

Marie Novotná V pondělí 17. 08. 2020 Poradna

Ložnice nám slouží jako útočiště k dobití energie. Dostatek zelených rostlin nám na cestě k dosažení pocitu klidu může značně pomoci. Ať už je váš domov zaplaven přirozeným světlem, nebo spoléháte na lampy a umělé osvětlení, můžete mít v ložnici rostliny, kterým se tam bude dařit, které ji osvěží a vám pomohou ke klidnějšímu spánku.

Lopatkovec

(Spathiphyllum)



Lopatkovec je jednou z nejtrvalejších a nejoblíbenějších pokojových rostlin a skvěle se hodí také do ložnice. Důvod je prostý: jeho lesklým listům se daří v různých podmínkách –⁠ při menším i větším množství světla, jeho kořeny dobře snáší různé vzorce zavlažování. Když lopatkovec žízní, velice snadno a rychle to poznáte tím, že jeho listy povadnou. Po zálivce se zase okamžitě probudí.

 

Pokud máte v ložnici okno, umístěte ho do jeho blízkosti. Zvýšíte tím jeho produkci bílých květů. Pokud je vaše ložnice spíše tmavší a kvetení je málo pravděpodobné, zvolte spíše lopatkovec typu „domino“.

 

Horská palma

(Chamaedorea elegans)

 

Horská palma neboli chamaedorea sličná roste v Guatemale, své domovině, v plném či částečném stínu. Právě to je ten důvod, proč se tomuto druhu rostliny daří také v kancelářích, nákupních centrech a jiných vnitřních prostorech s malým nebo dokonce žádným přirozeným světlem. Příliš mnoho světla může její listy dokonce spálit. V ložnici ji tedy umístěte kamkoliv mimo okno. Skvělým místem je pro horskou palmu také vlhká koupelna. Větší míra vlhkosti je pro ni ideální chrání ji totiž před škůdci, jako jsou svilušky, které se šíří v suchých podmínkách.

 

Břečťan popínavý

(Hedera helix)

 

Jakožto venkovní rostlina se helix hedera může chovat agresivně a svými přilnavými úpony obepínat budovy či kmeny stromů. Těchto tendencí však můžete využít například v ložnici tak, že jej necháte růst na menším mřížoví nebo na obruči. Také jej můžete zastřihovat do různých tvarů a vytvořit tak živé umělecké dílo.

 

Břečťanu se také daří ve všech možných světelných podmínkách. Atraktivně působí například zavěšený v koších nebo na nočním stolku. Tuto rostlinu nemusíte zalévat příliš často a týdenní dovolenou přežije bez újmy.



Tchýnin jazyk

(Sansevieria)

Přezdívka „tchýnin jazyk“ této krásné rostlině nedělá příliš dobré jméno. Kožovité, podlouhlé listy se přizpůsobily tomu, aby přežily drsné podmínky západní Afriky, kde je půda chudá na živiny a déšť nepravidelný.

 

U této rostliny se nemusíte obávat nepořádku a chaotického opadávání listů či složitého zastřihování. Stačí, když ji jednou za pár týdnů zalijete. Pokud tuto pomalu rostoucí rostlinu přesazujete, pořiďte si nádobu s drenážními otvory. Jazyk má totiž ve stojaté vodě tendence hnít.

 

Dračinec vonný

(Dracaena fragrans)

 

Dračinec vonný svým majitelům umožňuje mít rostlinu se vzhledem stromu i bez toho, aniž by dorůstal do nezvladatelné výšky. Tlustý kmen je korunován dlouhými, lesklými listy. Rostlina se skvěle hodí do rohu ložnice. Dobře snáší stín, na stanovišti s dostatkem světla však může dokonce produkovat bílé květy.

 

Ačkoliv byste z jejího názvu mohli usuzovat jinak, je dračinec jedovatý a nehodí se tedy do domácností se zvířecími mazlíčky nebo zvídavými dětmi.



Gerbera jamesonova

(Gerbera jamesonii)


 

Gerbera je éterickou a velmi křehkou rostlinou. Tento jihoafrický domorodec nesnáší nedostatek světla či příliš málo vody, jako tomu je například v případě tchýnina jazyka nebo filodendronu. O gerbeře přemýšlejte stejným způsobem, jako byste přemýšleli o velmi dlouhotrvajících řezaných květech: na omezený čas potěší vaše oči, ale časem se jí budete muset zbavit.

 

Gerbery jsou hýčkány ve skleníkových podmínkách, které v běžném prostředí ložnice prostě nelze replikovat. I přesto však stojí za to si ji pořídit. Získáte rostlinu s dokonalými, zářivými květy, které rozveselí váš noční stolek. Během své existence odvede mimojiné také skvělou práci při odstraňování znečišťujících látek organického původu ze vzduchu.



Fíkus lyrový


(Ficus lyrata)



Aktuálně se jedná o jednu z nejmódnějších pokojových rostlin. Často se objevuje na obálkách časopisů a na blozích. Středem zájmu jsou na této rostlině určitě její krásné listy. Aby ve vaší ložnici působil svěže, bude potřeba zajistit mu vhodné množství světla.

 

Této rostlině se daří ve stinném spodním patru džungle, avšak trocha nepřímého světla z okna orientovaného na východ těmto rostlinám prospívá. Postavte ji na talíř s oblázky naplněný vodou. Zvýšíte tak vlhkost v jeho okolí. Zjednodušeně řečeno, má fíkus lyrovitý rád všeho s mírou. To se týká světla, vody i teploty. Příliš mnoho nebo příliš málo některého z těchto prvků nebude rostlině dělat dobře.



Filodendron

(Philodendron)

 

Klasické filodendrony jsou dnes stejně populární, jako tomu bylo v sedmdesátých letech. Daří se jim, zavěsíte-li je do koše do rohu místnosti nebo necháte-li je volně růst po mřížoví. Filodendrony snáší širokou škálu množství světla. Pokud jde o zavlažování, méně je v tomto případě více. Jestliže se rozhodnete sbírku filodendronů rozšířit, není nic jednoduššího, než nechat rostlinu zakořenit ve váze s vodou.

 

Zelenec chocholatý

(Chlorophytum comosum)


Zelenec chocholatý do vaší ložnice přinese svěžest a osobitost. Většina lidí tuto rostlinu zná díky její schopnosti produkovat množství výhonků, které visí dolů z mateřské rostliny. Tyto výhonky můžete nechat, jak jsou, nebo je oříznout, zasadit a někomu darovat.

 

Zelenec roste ve všech světelných podmínkách a v průměrné vlhkosti. Pokud vám špičky jeho listů hnědnou, nasbírejte dešťovou vodu a rostliny jí zavlažujte. Bývají totiž citlivé na fluorid ve vodě z kohoutku.



Aloe vera

(Aloe barbadensis)



Masité listy aloe vera budou v ložnici vyžadovat jasné místo s dostatkem světla. Nebude jí však vadit, pokud ji zapomenete několik týdnů zalít. Tyto sukulenty produkují výhonky, které můžete odstranit a použít je k namnožení nových rostlinek. Případně mohou sloužit jako zdroj léčivého gelu na řezné rány, oděrky a na spálenou pokožku.






Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání