Na Velký pátek (29.3.) mají všechny prodejny otevřeno. O velikonočním pondělí (1.4.) budou všechny prodejny zavřené.
Jak zazimovat zahradní náčiní, aby bylo na jaře fit

Jak zazimovat zahradní náčiní, aby bylo na jaře fit

Michal Schindler Ve středu 22. 09. 2021 Poradna

Taky si každý rok říkáte, kde se berou všechny ty krámy, které člověk od jara do podzimu vytahá na zahradu, aby je pak zase musel poschovávat, než přijdou mrazy a první sníh? Klid, letos to ještě nehoří. Zatím mrkněte na základní tipy, jak vybavení připravit na zimu a co určitě nenechávat na mraze.

Primárně je dobré už při nákupu počítat s tím, že na všechno to zahradní náčiní, nástroje nebo přímo motorové vybavení potřebujete úložné prostory. Ideální je „hospodářská budova“, nejlépe kapku vytápěná. Ale to jsme nejspíš v říši pohádek. No tak potom třeba dvojgaráž, u které obětujete jedno parkovací místo. Další variantou jsou dnes už snadno dostupné prefabrikované stavby, zahradní domky, kůlny a podobně. Zásadní je, jak moc promrzají. 

„Nářadí nestačí, že na ně nesněží nebo se neválí v louži.“

Mráz je taky pěkná mrcha. Při skladování myslete na vlhkost (hlavně ve sklepě a podobně), ale taky na teplotu. A samozřejmě na bezpečnost. Abyste se třeba nenapíchli na vidle, až půjdete rozjaření do sklepa pro další vínko. Třeba kvalitu zn. Fiskars máte pod kůží raz dva.

I ruční nářadí potřebuje něhu

Na začátek úplná banalita, ale zásadní. Všechno očistěte! Nejde jenom o to, aby vám třeba ze starší lopaty nezůstala jenom orezlá násada. Hlína, rostlinné zbytky, rez, vlhko, pak zas mráz, sem tam nějaký ten hladový živočich, a to všechno dlouhé měsíce. To je hotový mor pro jakékoli nářadí. Železo rezne, guma křehne, a třeba plastový venkovní bazén se vám doslova rozláme před očima, až ho v létě rozbalíte.

Zatímco když všechno pěkně omyjete, vysušíte a kovové části nejlépe ještě potřete olejem, najdete i sekyrku nebo rýč na jaře jako nové – ostré a nažhavené do akce. Ale i malé nůžky na větve nebo běžné nářadí na záhony fungují líp, když se přes zimu nezmění v zatuhlou hroudu bláta, trávy a kdovíjakého bordelu. 

Jarabak.cz, Zazimování nářadí, foto 1

Nemusíte mít nářadí zazimované jak na výstavku. Ale čím větší čistota a přehlednost, tím příjemnější start do jarní sezóny.

Ideálně taky věci neházejte na hromadu. Menší udělátka rozvěste po stěně nebo použijte nějaký šikovný organizér, větší náčiní jako lopaty, hrábě atd. stačí rozestavět vedle sebe, kosu a srp pověsit na hřebík a podobně. Pokud to jenom trochu jde, na sekačku neodkládejte letní pneumatiky prošpikované troskami rozebrané trampolíny, na kterých se „větrá“ sbalený bazén. Na jaře z toho nebudete mít napůl odpad...

Když je na place mechanizace

Motorové mazlíky nestačí vypnout a šoupnout do kouta. Zazimovat potřebuje všechno, ale u motorizovaného náčiní to může rozhodnout o tom, jestli bude bez problémů fungovat i příští rok. Vyčistit, naolejovat a správně uložit fukar, křovinořez nebo třeba i takovou motorovou pilu ještě není až tak těžké. Ale třeba sekačka a další podobné zařízení už chce vážně trochu péče nebo dokonce pravidelný servis. 

„Správné zazimování rozhodne, jestli vaše pila či sekačka přežijí zimu, nebo budou zralé do šrotu.“

Zrovna zazimování sekačky je tak zásadní, že když zůstanete na příjmu (třeba i přes náš FB), do měsíce se můžete těšit na speciální video s přehledným návodem. 

Pokud jde o tu motorovou pilu, je to snazší – u elektrické i benzínové sundejte řetěz, očistěte ho petrolejem a pokud ještě před zimním spánkem nepůjde k zubaři na broušení, naolejujte ho a uložte. Z benzínové pily je navíc nutné odčerpat zbytky paliva. Zkuste ho dostat i z karburátoru, aby se přes zimu nezalepil a nekuckal. 

Jarabak.cz, blog, 21/09, zazimování nářadí, rádio

Stavební AKU rádio Makita DMR112 DAB hraje na baterie nebo ze sítě, umí chytat klasické rádio, nebo se připojíte přes bluetooth. A nevadí mu ani podzimní deštík.

Speciální kapitola – AKU pomocníci 

Je jasné, že asi nemůžete všechno uložit do vytápěných prostor. Myslete ale na to, že akumulátorové zahradní nádobíčko ničí nejen mráz, ale už teploty cca od 15 °C dolů. Baterie jsou zkrátka zimomřivé. Na podzim uložíte do zahradního domku fungl pilu a na jaře vytáhnete dýchavičnou babičku s poloviční kapacitou. A když bude zima tuhá, může být bohužel tuhá i vaše pila. Uchování v teple vám ušetří investice až v řádu tisícikorun, protože akumulátory jsou u AKU techniky často to nejdražší. 

Tip: Když budete používat AKU vybavení kultovní japonské značky Makita, budete mít i péči o akumulátorové vybavení výrazně snazší. Značka už dlouhá léta cíleně používá kompatibilní baterie, takže vám při šikovném výběru pro sekačku, pilu, křovinořez a další stovky výrobků stačí jeden zdroj energie. Ten si pak na zimu vezmete do postele a je vymalováno. A když náhodou zapomenete, na jaře holt koupíte zase jen jeden – univerzální. To se dá přežít. Na ukázku, základní akumulátor Makita Li-Ion 18V/6.0 Ah rozhýbe až 191 výrobků!  

My všichni jsme AKU!

Nemáte s AKU nářadím moc zkušeností a říkáte si, o jakých stovkách výrobků mluvíme, když baterie přece utáhnou leda tak šroubovák nebo menší vrtačku? Omyl přátelé. Akumulátory udělaly v posledních letech obrovský pokrok a dneska už zvládnou pohánět v podstatě cokoli. A nemusí vážit zrovna několik tun, jako ta mrcha, co pohání kamion od Tesly. Mrkněte třeba na nedávný článek o motorových pilách, kde najdete ukázku hned dvou dravců na baterie. Nepotřebujete benzín ani kabel, abyste mohli tvrdě na věc. A jaké AKU stroje najdete třeba přímo u nás? 

„Akumulátory udělaly v posledních letech obrovský pokrok a dneska už zvládnou pohánět v podstatě cokoli.“

AKU sekačka Makita DLM382Z má dokonce dva 18V akumulátory a na jedno nabití zvládne až 560 m2. Zároveň má speciální technologii proti prachu a vlhkosti, takže se nebojí ani navlhlé trávy teď na podzim a seká zkrátka jako vzteklá. 

S přípravou zahrady na zimu vám skvěle pomůže i AKU křovinořez Makita DUR368APT2. Taky má dva akumulátory a můžete s ním vyrazit i do nejodlehlejších koutů a nejhustších keřů. 

Kdybyste se potřebovali pustit do větví, pomůže vám AKU motorovka Makita DUC254CZ 18 V–solo. Je lehká a dobře se s ní pracuje i ve výškách, kam byste se s benzínem nebo kabelem dostávali těžko. Bezuhlíkový motor zaručuje extrémní rychlost řezu. A řetěz se maže automaticky.   

Do tepla chtějí všechny baterie

A netýká se to v tomhle případě jen zahradní techniky. Zatímco běžné kolo mráz přežije, jeho AKU parťák bude na jaře jednou pneumatikou v hrobě. Nejvíc trpí starší NiMH baterie, ale ani novější Li-Ion mráz nesnáší. Zkrátka, pokud nemůžete mít přes zimu všechny AKU zařízení dostatečně v teple, určitě tak skladujte aspoň jejich akumulátory. Na jaře si budete blahořečit. 

„Práce na mrazu AKU technice nevadí. Ale odpočívat chce v teple.“

Zkrátka, chceme říct, že akumulátory už dneska mohou být ve všem možném.

Prima netradiční pomocník je třeba i elegantní AKU vysavač Makita DCL282FZ Li-ion 18V. Je tichý jako myška, má tři intenzity sání a na jedno nabití vydrží vážně dlouho. Třeba na likvidaci nečistot po nějakém zuřivém vrtání v odlehlém altánu je jako dělaný.

A třešnička na dortu – stavební AKU rádio Makita DMR112 DAB, které můžete krmit přímo ze sítě nebo různými akumulátory od 7,2 do 18 V. Je stereo, má bluetooth, paměť na vaše oblíbené stanice a nevadí mu vyhrávat na dešti. Prostě Chuck Norris mezi rádii.

Solární energie na každou zahradu!

Ale baterie najdete i ve všech možných solárních vymoženostech, kterých je často plná zahrada, ani si to neuvědomíte: svítidla, zavlažovače, vychytávky do jezírka apod. I jejich baterie chtějí na zimu do tepla. A mimochodem – baterie případně během zimy jednou dobijte, ať nemají hlad, ale nenechávejte je „preventivně“ nabíjet durch. Mohli byste je zlikvidovat hůř, než by zvládl mráz. 

Dobíjení se určitě nevyhnete, pokud chcete AKU výbavu v zimě používat. Práce v mrazu jí samozřejmě nevadí (možná že míň, než vám samotným). Potřebujete v zimě vytáhnout pilku, křovinořez, pilu nebo AKU vrtačku? Směle do toho. Jenom pak zase nezapomeňte vyndat baterii a uložit ji do pelíšku doma za pecí.

 

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání