Jarní očista – tipy pro dobré trávení

Jarní očista – tipy pro dobré trávení

Marie Novotná Ve středu 03. 03. 2021 Poradna

Výživa a trávení jsou nejdůležitější součástí správné funkce živého organismu. Přiznejme si, že naše stravovací návyky jsou kvalitativně mnohdy na míle vzdáleny tomu, co by člověk měl do svého těla přijímat. Jako první začne proti nesprávnému stravování protestovat právě trávicí soustava. Její špatné zásobování a nesprávná funkce se projeví v celém organismu malátností, bolestmi hlavy a žaludku. Při delším zanedbávání zásad zdravé výživy, ve spojení s nedostatkem pohybu a stresem, jsou výsledkem různá vážná onemocnění, jako jsou cukrovka, infarkt a rakovina. Ale i při správné výživě naše vnitřní orgány občas potřebují pomoc, aby mohly dobře fungovat. Očistné, detoxikační kůry nám mohou pomoci podpořit správnou činnost našich orgánů a zbavit nás nežádoucích látek, které se v našem organismu vyskytnou. Tady mají bylinky, především hořké, významnou funkci. 

Játra jakožto čistící orgán si určitě zaslouží veškerou podporu, kterou jim nabídnete. Je to orgán, který běžným životním stylem dost zatěžujeme. Při očistě jater je vhodné konzumovat syrovou a chemicky neupravenou stravu. Ideální jsou tedy zeleninové a ovocné šťávy a samozřejmě čerstvé ovoce a zelenina. Doplnit je můžete bylinkami, které příznivě působí na játra. Jedná se zejména o zeměžluč, ostropestřec mariánský, kořen pampelišky nebo měsíček lékařský. Ze všech bylinek si můžete připravit také čaje, které je vhodné konzumovat teplé i studené.

Pampeliška lékařská 

Těžko si představíme hezčí období roku, než když na jaře rozkvetou pampelišky. Krása tohoto plevele je však spojena i s mimořádně léčivou hodnotou, proto se všechny její části sbírají a kořen se i prodává. 

Hořká chuť předurčuje pampelišku k léčbě trávicího traktu, zvláště jater. Zlepšuje i činnost žlučníku, slinivky břišní a střev. Snižuje krevní tlak, zlepšuje oběh krve, a tím i činnost srdce. Její všestranné, velmi dobré léčivé účinky se příznivě projevují také při revma, cukrovce, nemocech ledvin a obezitě. Chválu pampelišky ještě podtrhuje to, že je úplně neškodná, můžeme ji užívat i dlouhodobě. 

Podle starých legend se pampeliška zrodila z prachu, který rozvířil ohnivý vůz boha Slunce. 

Jaterní očistné smoothie

Co budete potřebovat:

  • 2 pomeranče
  • 1 citron
  • půl řapíkatého celeru
  • půl šálku pampelišek
  • půl šálku petrželky kudrnky

Jak na to:

Citrusy oloupejte, vložte do mixéru a promixujte. Přidejte ostatní suroviny a umixujte do hladka.

Tohle smoothie vám pomůže udržet si pravidelné jaterní testy pod kontrolou, a přitom se báječně nasnídat.

Jarní salát pro čištění krve

Nadrobno nasekejte mladé lístečky pampelišky, koncové výhonky kopřivy a nať popence. Přidejte trochu zelené cibulky nebo pažitky. Ochuťte solí, medem, jablečným octem nebo citronem a panenským olivovým olejem. Dobře promíchejte a servírujte jako přílohu k hlavnímu chodu. 

 

Kopřiva dvoudomá 

Jen co roztaje sníh, začnou vyrůstat první kopřivy a už je můžeme sbírat. Čerstvé mladé koncové výhonky máme k dispozici až do pozdního podzimu. Nejcennější je její vliv na krvetvorbu. Podporuje tvorbu červených krvinek, dodává železo, zlepšuje krevní obraz, čistí krev, což se projeví v celém organismu, ale hlavně dobře působí při kožních vyrážkách, akné a bolestech kloubů. Zlepšuje peristaltiku – funkci střev. Zevně je kopřiva osvědčeným lékem na vlasy, šlehání natí zlepšuje prokrvení různých částí těla a odstraňuje revmatické bolesti. 

Bylinková krev – šťáva na všechny nemoci krvetvorby

Co budete potřebovat:

  • šťávu z červené řepy
  • šťávu z černého rybízu
  • šťávu z pampelišky
  • šťávu z kopřivy

Jak na to:

Šťávu z kopřivy a pampelišky si připravíme tak, že čerstvé koncové výhonky kopřivy či květy pampelišky rozmixujeme s malým množstvím vody a šťávu vymačkáme. 

Poté smícháme 4 díly syrové šťávy z řepy, 3 díly šťávy z černého rybízu, 1 díl šťávy z pampelišky a 1 díl šťávy z kopřivy. Pijeme na lačno 3x denně po půl dcl. 

 

Jednoduché principy detoxikace:

  1. Jezte průmyslově nezpracované potraviny, tzn., vychutnejte si čerstvou mrkev nebo jablko.
  2. Pijte hodně vody.
  3. Jezte potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Vláknina pomáhá tělu eliminovat toxiny a udržuje trávicí systém zdravý. Pomáhá k absorpci živin do těla. Dobrým příkladem je čočka, fazole, zelená zelenina, grapefruit, chřest, brokolice, květák, červená řepa.
  4. Cvičte, spěte a nestresujte se. Můžete tím pomoci snížit hladinu kortizolu, hormonu odpovědného za tvorbu tuku v těle. Hladina kortizolu se zvyšuje, když jsme ve stresu nebo jsme unavení. Cvičení snižuje hladinu kortizolu a je nezbytné pro detoxikaci a celkové zdraví kardiovaskulárního systému. Pomáhá také usnadnit pohyb toxinů z těla ven. Každý den absolvujte 30–45 minut cvičení.
  5. Zkuste otužování či saunování. Je to vynikající způsob, jak pomáhat uvolňovat toxiny. Také vám zlepší vzhled pokožky před létem a podpoří snížit stres.
  6. Konzumujte zdravé bílkoviny. Vejce, ryby, bílé maso, čočku, naklíčené luštěniny, cizrnu, ořechy, slunečnicová semínka, chia semínka, mandle, klíčky. 
  7. Každé ráno vypijte šálek teplé vody se lžící jablečného octa či šťávou z citronu.
Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání