Proti hmyzu bylinkami

Proti hmyzu bylinkami

Marie Novotná V úterý 06. 07. 2021 Poradna

Léto je v plném proudu, trávíme mnoho času venku, dovádíme s dětmi u vody, grilujeme s přáteli, užíváme si dlouhé teplé večery, ale zároveň je to také období, kdy nás může protivný hmyz při těchto aktivitách velmi obtěžovat. Dnes vám poradíme, jak můžete zabránit škůdcům, aby vás nechali na pokoji a vy si nemuseli pořád dokola mávat rukou před obličejem.

Místo používání lepkavých sprejů nebo toxických chemikálií existují některá jednoduchá a účinná řešení. Zvažte proto použití bylin jako přírodního repelentu proti hmyzu. Zde je seznam rostlin a bylin, které svými přírodními vlastnostmi odpuzují hmyz a další škůdce. Můžete je zasadit na svoji zahradu nebo je pěstovat v květináčích uvnitř i venku, abyste je mohli podle potřeby přesouvat po domě, terase a dvoře.

Citronella

Citronella v překladu znamená „citronový balzám“. Pěstuje za účelem získání citronellového esenciálního oleje. Komáři se vyhýbají vůni této vysoké odrůdy tropické trávy, proto se z ní vyrábí hlavně produkty na odpuzování komárů. Když je tráva citronella zasazena pod okny nebo blízko dveří, může také odradit další létající hmyz od vstupu do vašeho domova.

Citronová tráva (Lemongrass)

Tato odrůda dekorativní trávy je podobná, ale nesmí být zaměňována s trávou citronella. Jako součást rodiny rostlin Cymbopogon obsahuje také citronelový olej. Tato odolná odrůda se dá dobře využít i v kuchyni a dodává mnoha pokrmům pikantní chuť.

Máta 

Tato aromatická bylina je známá svojí schopností odpuzovat na zahradě mouchy, mravence, blechy či pavouky. Při výsadbě máty je třeba mít na paměti, že jde o invazivní rostlinu, která se rychle rozšíří. Nejlepší je pěstovat mátu v kontejnerech, pokud máte prostorová omezení.

Jakmile je máta zasazena v květináčích, může být strategicky umístěna kolem vaší terasy. Navíc máta skvěle zdobí ledový čaj a čerstvé letní pokrmy.

Bazalka 

Tady je další aromatická bylina, která přirozeně odpuzuje hmyz, jako jsou komáři a mouchy. Čerstvá bazalka je navíc vynikající do letních salátů, marinád a omáček jako je pesto. 

Levandule 

Levandule byla po staletí používána mnoha různými kulturami po celém světě jako přírodní parfém pro dům a ložní prádlo. Většina lidí vůni levandule ocení, ale mnoho hmyzu naopak tahle vůně odpuzuje. Výsadba levandule na slunných místech vaší zahrady vám pomůže v boji proti můrám, blechám, mouchám a komárům. Sušenou levanduli můžete dát do svazků a zavěsit ji třeba na vaši terasu či do pokoje. 

Rozmarýna 

Silná vůně rozmarýny může přirozeně vyhnat mouchy a komáry od vašeho domu. Daří se jí v horkém a suchém počasí, a to buď v květináčích, nebo přímo na záhonu. Je to nejen účinný repelent proti škůdcům, ale také skvěle vypadá jako kvetoucí keř a skvěle chutná v široké škále receptů.

Rozmarýna pomáhá také v boji proti klíšťatům. Chcete-li si vytvořit repelent, nechte svařit 1 litr vody a přidejte 2 hrsti rozmarýny, nechejte luhovat po dobu 20 minut. Přeceďte a přidejte lžíci vinného octa. Uchovávejte v ledničce.

Šalvěj

Nemůžete se při táboráku zbavit ploštic? Jednoduché! Hoďte pár šalvějových větviček do ohně. Šalvějový kouř voní božsky, ale hmyz tato vůně okamžitě odradí.

Česnek 

U česneku by vám mohlo stačit, pokud ho přidáte do jídla. Jeho účinné látky budete vylučovat potem a komáry na vaši krev přejde chuť. Jde vlastně o takový přírodní repelent, který je možné užívat vnitřně.

Muškáty

Mouchám například nelahodí vůně muškátů. Pokud těmito krásnými květinami ozdobíte okenní parapety či terasu, mouchy by se měly od vás držet v uctivé vzdálenosti. 

Hřebíček

Výbornou pomocí při ochraně před hmyzem je i hřebíček. Nejenže přirozeně odpuzuje hmyz, ale můžete si z něj vyrobit i tinkturu, kterou se potřete před procházkou do přírody. Repelent se dá vyrobit smícháním asi 30 kusů hřebíčku a dvěma kusy skořice s dvěma decilitry alpy frankovky nebo čistého lihu. Přidat můžete i rozmarýn nebo levanduli a takový roztok po 24 hodinách přecedit. V případě, že vás repelent bude dráždit na kůži, můžete jím ošetřit své oblečení a obuv před cestou do přírody.

 

Pokud k bodnutí hmyzem přeci jen dojde, tady máte radu, jak svoji pokožku rychle zklidnit: Na postižené místo přiložíme rozmačkaný lístek šalvěje nebo jitrocele. Pomáhá také přiložit čerstvý plátek cibule, čerstvý kousek řezu aloe nebo místo vpichu potřít octem.

 

Abyste bodnutí hmyzem spíše předcházeli, poradíme vám, jak si vyrobit domácí svíčku s citronelou. A věřte, že s několika jednoduchými přírodními ingrediencemi budete mít své svíčky odpuzující komáry, které můžete používat po celém svém dvoře! 

Co budete potřebovat:

  • Plechovky (můžete použít i zavařovací sklenice);
  • Hrnec a kastrůlek;
  • Vosk (sójový vosk, parafinový vosk, staré svíčky); koupíte v obchodech s výtvarnými potřebami;
  • Předvoskované knoty s jazýčky;  
  • Citronellový olej; 
  • lepicí pistoli 
  • dřevěnou špejli
  • kolíček na prádlo

Jak na to: 

  1. Přidejte knoty do středu plechovky nebo nádoby. Nejlépe je ukotvíte lepicí pistolí. Nezapomeňte pevně přitlačit knot dolů. Pokud používáte větší nádobu, můžete přidat dva nebo tři knoty rozmístěné kolem středu. 
  2. Na sporák dejte do většího hrnce hřát vodu, a do ní pak ponořte menší kastrůlek. Ten naplňte voskem, který se bude ve vodní lázni pomalu rozpouštět. Počítejte s tím, že na výrobu jedné svíčky spotřebujete zhruba 140 g vosku, záleží ale samozřejmě na velikosti nádobky, ze které chcete svíčku vytvořit. Na míchání vosku použijte dřevěnou špejli, na plastovém nádobí má totiž tendenci ulpívat.
  3. Když je vosk roztaven, je čas přidat vůni. Na jednu svíčku postačí 15 až 20 kapek esenciálního oleje Citronella.
  4. Nechte vosk mírně vychladnout a opatrně nalijte do nádob. Pokud máte potíže s knoty, horní část knotu připevněte kolíčkem ke špejli nebo párátku, které položíte vodorovně na vršek sklenice.
  5. Svíčku nechte vychladnout a stát alespoň 24 hodin. Než ji zapálíte, ořízněte knot asi na 1 cm. 
Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání