Renovace staré almary po babičce

Renovace staré almary po babičce

Marie Novotná V úterý 16. 03. 2021 Poradna

Neobjevili jste náhodou na chalupě nebo ve stavení po babičce kus starého nábytku, který by stálo za to renovovat? Přeci jen budete mít jistotu, že tento kus nábytku byl vyroben z masivního dřeva a dýchá z něj kus historie. A dlouhé zimní večery se vybízí k domácímu kutilství. Co říkáte, odvážíte se?

Nářadí, které vám práci usnadní

Než se vrhnete na renovaci starého skvostu, podívejte se do našeho e-shopu. Najdete zde vybavení, které vám práci hodně usnadní. Máme na mysli především horkovzdušnou pistoli a excentrickou či vibrační brusku. 

 

  • Horkovzdušná pistole

 

Jarabák nabízí několik značek horkovzdušných pistolí. Příkon bývá obvykle 2000 W, teplotní rozsah je nastavitelný cca od 50 do 600 °C. Sledujte při výběru také proud vzduchu. Komfort při práci vám určitě zvýší nízká hmotnost pistole. 

Pistoli můžete využít nejenom k nahřívání povrchů za účelem odstranění nátěrů (barev, laků), ale třeba také k sušení čerstvě nanesených nátěrů, tvarování a spojování umělých hmot (např. trubek) a asfaltových krytin, uvolňování lepených spojů, pájení a také k rozmrazování zmrzlé vody v potrubí, k šetrnému sušení, k vypalování trávy a mechu ve špatně přístupných místech apod. Naši kompletní nabídku pistolí naleznete zde: https://www.jarabak.cz/horkovzdusne-pistole/

 

  • Excentrická bruska

 

Excentrická bruska je vhodná k suchému broušení dřeva (např. obložení, nábytku, dveří, oken), kovu, umělé hmoty, tmelu, lakovaných či barvených povrchů, dále k obrušování nátěrů, koroze atd. S leštícím kotoučem je ideální i pro leštění povrchů. Excentrické pohyby kotouče zvyšují efektivitu broušení.

U Jarabáka najdete excentrické brusky s brusným kotoučem o průměru 125 mm či 150 mm. V nabídce jsou buď elektrické nebo AKU brusky. Více informací naleznete zde: https://www.jarabak.cz/excentricke-brusky-1850/

 

  • Vibrační bruska

 

Brusná základna mívá obvykle tvar obdélníku. Velká brusná plocha zajistí efektivní broušení i větších povrchů. Existují i brusky, u kterých lze vyměnit nástavec, by měl tvar trojúhelníku či nástavec brusný prst k broušení úzkých ploch. Broušení je prováděno mikro jemnými vibracemi brusné základny kmitající o vysoké frekvenci. 

 

Bruska je vhodná pro broušení v místech s pravým úhlem, např. v rozích podlah a k finálnímu zbroušení jemných defektů na površích před nanášením povrchové úpravy. Vybírat můžete zde: https://www.jarabak.cz/vibracni-brusky-1848/

 

 

Hurá na renovaci

V následujících řádcích si přehledně ukážeme, jak zvládnout renovaci staré almary a co k tomu budete potřebovat.

  1. Nejdříve je nutné zvolit si vhodné místo k renovaci (dílna, sklep) a také skříň či almaru vyklidit. Dostatek prostoru vám umožní přístup ke skříni ze všech stran. Kolem skříně rozprostřete staré noviny, abyste zabránili zašpinění podlahy. Také myslete na cirkulaci vzduchu v místnosti.
  2. Odstraňte veškeré kovové součásti, např. kličky, úchytky, kování, abyste je nenabarvili nátěrem.
  3. K odstranění starého nátěru vám poslouží velmi dobře horkovzdušná pistole. Postupně nahřívejte povrch a barvu seškrabujte špachtlí.
  4. Zbytky barvy, které zůstaly na skříni, můžete odstranit pomocí elektrické brusky. Po obroušení povrch otřete hadříkem. Místa, na které se bruska nedostane, dočistěte ručně smirkovým papírem nebo vhodným nástavcem (pokud máte) na některý model multifunkčního mikronářadí. (Viz https://www.jarabak.cz/extol-premium-8894002-bruska-vibracni-3v1-delta-220w ).
  5. Důkladně si skříň prohlédněte a všechna poničená, poškrábaná či odraná místa vyplňte speciální pastou na dřevo.  Vzniklý povrch pak přebruste smirkovým papírem.  
  6. Naneste novou barvu na dřevo. Podle členitosti vaší skříně použijte štětec nebo váleček. Jestli použijete lakovanou barvu či zvolíte přírodní vosky, vyberete hnědý nebo růžový odstín, už necháme na vaší fantazii.

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání