Na Velký pátek (29.3.) mají všechny prodejny otevřeno. O velikonočním pondělí (1.4.) budou všechny prodejny zavřené.
Uchovávejte bylinky déle čerstvé –⁠ vyzkoušejte naše jednoduché triky

Uchovávejte bylinky déle čerstvé –⁠ vyzkoušejte naše jednoduché triky

Marie Novotná V pondělí 27. 07. 2020 Poradna

Čerstvé bylinky dodají svěží chuť snad každému pokrmu. Uchovat je čerstvé však nemusí být vždy tak snadné. Ukážeme vám pět snadných způsobů, jakými je lze zakonzervovat, aby zůstaly plné chuti a vůně, a vy je tak budete mít vždy po ruce.

Čerstvé produkty v kuchyni nic neporazí. Protože se však rychle kazí, může být obtížné spotřebovat je včas. Vědět, jak je skladovat, je základním předpokladem pro jejich maximální využití – nechceme přece, aby cokoliv přišlo nazmar!

 

1. způsob: zavěšení

Svažte bylinky do svazečků pomocí provázku na vaření ze 100% bavlny. Dejte několik stonků k sobě a zavěste je vzhůru nohama na teplém a suchém místě s dobrou cirkulací vzduchu. Sušení bude trvat zhruba 5 až 14 dní. Délka doby sušení se liší v závislosti na vlhkosti vzduchu a druhu bylinky.

Usušené byliny vložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte na chladném a tmavém místě po dobu až 1 roku. Před použitím je prsty rozmělněte uvolní se tak v nich obsažené oleje a zvýrazní se jejich chuť.

 

2. způsob: zabalení do igelitu

Menší svazky bylinek zabalte do vlhké papírové utěrky a uchovávejte ve vzduchotěsném sáčku s uzávěrem v lednici. Tímto způsobem můžete prodloužit trvanlivost čerstvých bylinek až o týden. Tato metoda však nefunguje u bazalky, kterou je nutné skladovat při pokojové teplotě.


3. způsob: ponoření do vody

Zkraťte stonky zhruba o 1-2 centimetry a vložte je sklenice nebo šálku s vodou. Listy opatrně zakryjte plastovým sáčkem a skladujte v lednici (opět neplatí pro bazalku, kterou je nutné skladovat při pokojové teplotě). Tím se životnost bylinek prodlouží o několik dní, možná i o týden.

 

Bylinky sušte zavěšené vzhůru nohama.

 

4. způsob: sušení v mikrovlnné troubě

Bylinky umístěte mezi dvě papírové utěrky do jedné vrstvy na talíř vhodný do mikrovlnné trouby. Zapněte troubu na 1 minutu na plný výkon a každých 20 vteřin kontrolujte výsledek. Délka sušení se bude lišit v závislosti na druhu bylinky. Odstraňte ze stonků vysušené lístky a vložte je do vzduchotěsné nádoby. Skladujte na chladném a tmavém místě po dobu až 1 roku.

 

Tip: Tento způsob sušení funguje nejlépe u bylinek s dřevnatými stonky, jako je rozmarýn, tymián a oregano. Choulostivé bylinky, jako je bazalka a petržel, uschnou a zhnědnou, což je zcela v rozporu se smyslem sušení.

 

5. způsob: zmrazení

Posledním způsobem, jak uchovávat bylinky déle čerstvé, je mrazení. K tomuto způsobu uchování se nejlépe hodí bazalka, petrželka, pažitka, máta, oregano, šalvěj, tymián či kopr.

Nejprve je nezbytné zbavit bylinky všech nečistot. Jemně je properte pod tekoucí vodou. Jemně je osušte a rozprostřete v jedné vrstvě na menší plech či podnos. Ten umístěte na zhruba jednu hodinu do mrazničky. Jakmile bylinky zmrznou, můžete je umístit do vzduchotěsných nádob. Uchovávejte po dobu jednoho až dvou měsíců. Takto skladované bylinky používejte do pokrmů ještě zmrzlé.

 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání