Vermikompostování –⁠ proč s ním začít a jak na něj

Vermikompostování –⁠ proč s ním začít a jak na něj

Marie Novotná V úterý 21. 04. 2020 Poradna

Vermikompostování za poslední dobu nabírá na oblibě. Nejen že se jedná o šetrný způsob nakládání s odpadem, ale jeho produktem je též kvalitní organické hnojivo, které využijete na záhoncích. Vermikompost je možné pěstovat také v interiéru a náklady na pořízení nutné výbavy nejsou ani žádnou závratnou investicí –⁠ nádobu na vermikompost pořídíte poměrně levně nebo si ji vyrobíte svépomocí.

Princip vermikompostu

Princip vermikompostu je založený na schopnosti žížal rozkládat zbytky odpadu rostlinného původu a měnit je na hnojivo. V našich podmínkách žije několik desítek různých druhů žížal, z nichž se ke kompostování nejčastěji používá žížala hnojní. Dalším druhem je žížala kalifornská. Jedná se o druh vyšlechtěný právě k těmto účelům. 

Kromě žížal je k tomuto procesu zapotřebí také přístupu vzduchu. Jeho dostatek je pro správné fungování vermikompostu zásadní –⁠ v opačném případě totiž na místo k přeměně na kompost dochází ke hnilobným procesům. Budete-li si nádobu na vermikompost vyrábět sami doma, je právě z tohoto důvodu (a také z důvodu odvodu přebytečné vlhkosti) nutné ji opatřit otvory.

Principem vermikompostování je přeměna rostlinného odpadu na organické hnojivo

 

Jak začít

Jste-li již rozhodnuti, že chcete kompostování v domácích podmínkách vyzkoušet, máme pro vás do začátku několik obecných rad. V prvé řadě je třeba se rozhodnout, v jaké nádobě budete kompost pěstovat. Zvolíte-li doma vyrobenou variantu, držte se následujících:

 

  • nádoba by z důvodu přístupu kyslíku měla být prodyšná, ideálně tedy např. ze dřeva
  • dále je nutné nádobu opatřit víkem, aby kompost nevysychal
  • rozměry volte dle množství odpadu (na 1 kg odpadu je potřeba zhruba 20 cm2)

 

Hotové vermikompostéry jsou kompaktní a obvykle se skládají z několika pater s perforovaným dnem.

 

Další zásady vermikompostování

Stejně jako u klasického kompostování je nutné dodržovat několik zásad. Především si řekněme, co do kompostu patří a co nikoliv.

 

Obecně řečeno do kompostu patří domácí odpad rostlinného původu. Žížaly ocení např. přísun zbytků ovoce a zeleniny, kávové sedliny, trávu a listí, čaj, nadrcené skořápky z vajec, papír a karton (bez potisku), ostatní přírodní materiály rostlinného původu (piliny, hobliny, sláma apod.).

Vyhněte se organickým materiálům živočišného původu, olejům a tukům, nerozložitelné materiály, jako jsou kameny apod.,).

 

Žížaly ve vermikompostu si pochutnají na odpadu rostlinného původu

Dalšími důležitými podmínkami, které je při kompostování nutné zajistit, je například teplota, která by se měla pohybovat kolem 5 až 25 stupňů Celsia. Žížaly je nutné pravidelně krmit, ale nesmí se to ani přehánět. Bez potravy žížaly vydrží až dva týdny. Po tuto dobu je tedy možné ponechat je bez dozoru. Vermikompostér je také lepší umístit na stinné místo –⁠ za žádných okolností by neměl být vystaven přímému slunečnímu záření.

 

Máte již vermikompostér doma? Podělte se s námi o své zkušenosti!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání