Na Velký pátek (29.3.) mají všechny prodejny otevřeno. O velikonočním pondělí (1.4.) budou všechny prodejny zavřené.
Vitamínová bomba – klíčky

Vitamínová bomba – klíčky

Marie Novotná Ve středu 03. 03. 2021 Poradna

Máte problém dostat do dětí luštěniny? Klíčení fazolí doma je výborný způsob, jak učinit luštěniny lépe stravitelnějšími a hlavně chutnějšími! Zde je průvodce rychlým začátkem klíčení prakticky jakékoliv luštěniny. Navíc můžete vaše děti přizvat, aby vám pomohly a sledovaly kouzlo klíčení s vámi. 

Výhody klíčení  

Proces klíčení tkví v přeměně škrobů v luštěninách na potravinu bohatší na živiny, což zvyšuje množství folátu, vitaminu C, železa, zinku, hořčíku, antioxidantů, minerálů a bílkovin. Rozkládá také fytát, což je sloučenina, která brání vstřebávání živin. Díky klíčkům tak výživová hodnota stoupne několikanásobně. Po právu jsou proto řazeny mezi tzv. superfood. 

Naklíčené fazolky mohou být pro mnohé lidi snadněji stravitelné díky rozložení bílkovin na jednodušší aminokyseliny. 

Za velký benefit domácího klíčení lze považovat také nízkou cenu. Klíčky sice koupíte v obchodech už celkem snadno, ale cena je mnohdy zbytečně vysoká. Doma se vám podaří tento zázrak za pár korun.

Co všechno můžete klíčit?

Škála věcí, které můžete klíčit, je opravdu široká. V oblibě jsou luštěniny, obiloviny, semena, ale i ořechy. Dnes se spolu zaměříme na tu nejběžnější skupinu pro klíčení – luštěniny. Patří sem cizrna, čočka, hrášek, sója, různé druhy fazolek (mungo, adzuki) a další. Na fazole ale raději zapomeňte. Obsahují jedovatou látku, která se ničí teprve varem, proto se konzumují jedině převařené. 

https://www.istockphoto.com/photo/healthy-green-salad-with-avocado-cucumber-and-arugula-in-white-dish-top-view-copy-gm1091748470-292902716

Potřebuji speciální výbavu ke klíčení?

Klíčení nevyžaduje žádné speciální vybavení. V obchodech se zdravou výživou se dají samozřejmě koupit praktické klíčící misky, můžete si ale luštěniny jednoduše nasypat na talíř či do misky. 

Pojďme klíčit

  1. Vybranou luštěninu dobře propláchneme vodou, abychom odstranili veškeré nečistoty.
  2. Dáme do misky či na talíř a zalijeme vodou. Můžeme přidat kapku citronové šťávy či jablečného octa, které snižují množství kyseliny fytové. 
  3. Misku umístíme na teplé místo (ideální teplota na klíčení je 20°C), ne však tam, kde svítí přímé slunce. 
  4. Namáčíme 8 až 12 hodin (jednoduše přes noc).
  5. Další den vodu vylijeme, luštěniny propláchneme. V klíčící nádobě či misce luštěniny alespoň 2x denně proplachujeme, aby nezačaly plody kvasit či plesnivět. 
  6. Po uplynutí namáčecí doby (obvykle 3 dny), luštěniny důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. 
  7. Uchováváme nejlépe v uzavřené sklenici v lednici. V takto chladném prostředí nám mohou vydržet cca 10 dnů. Ideální je však klíčky spotřebovat do 3 dnů. 

 

Co všechno můžete s klíčky udělat?

Klíčky můžete vmíchat do jakéhokoliv salátu, ozdobit s nimi zeleninovou přílohu, přidat do pomazánek, přihodit do hrnce s polévkou nebo si je jednoduše posypat na krajíc chleba s máslem. Můžete je ale klidně chroustat jen tak – samotné. 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání