Vypěstujte si vlastní výhonky – jsou chutné a zdravé

Vypěstujte si vlastní výhonky – jsou chutné a zdravé

Marie Novotná V pondělí 28. 12. 2020 Poradna

Výhonky neboli “microgreens” se v posledním desetiletí staly hitem kulinářského světa. Pokrmům totiž dodávají svěží barvu i chuť a spoustu vitamínů a minerálů. Pěstování výhonků v domácích podmínkách je zábava a není to vůbec složité. Zvláště v zimě se takový zdroj vitamínů bude hodit! Vyzkoušejte to s námi!

Co že jsou to vlastně ty výhonky?

Každý ví, co jsou to klíčky, že ano? Výhonky jsou v podstatě jejich o něco starší bratranci. Rozdíl mezi klíčky a výhonky spočívá ve způsobu pěstování a konzumaci. Výhonky se totiž na rozdíl od klíčků pěstují v tzv. pěstebním médiu. Navíc se sklízejí a konzumují bez kořenů.

Výhonky sklízíme, když jsou několik týdnů staré a vytvořily se první pravé lístky. Výhonky rostou o něco déle než klíčky, ale jsou zase méně náročné na péči a údržbu. 

Co se týče jejich účinku na naše zdraví, mnohonásobně své zralé verze převyšují v množství obsažených antioxidantů. Podle některých studií dokonce čtyřikrát až čtyřicetkrát! Navíc je můžete pohodlně pěstovat sami doma. Přístup k vitamínům tak budete mít po celý rok.

 

Co vše se hodí k pěstování výhonků?

Množství odrůd, které lze zakoupit v některých supermarketech, je poměrně omezené na ty s delší trvanlivostí. Počet odrůd, které lze pěstovat v domácích podmínkách, je však překvapivě velký. Mezi běžně pěstované výhonky patří salátová zelenina, listová zelenina, jedlé květiny, bylinky a dokonce i kořenová zelenina.

Nejjednodušší k pěstování jsou druhy s velkými semeny a naopak ty s menšími semeny jsou náročnější na pěstování. Z tohoto důvodu jsou odrůdy v následující seznamu uspořádány podle typu semen (od velkých po ty malé). Ty velkosemenné uvádíme také s krátkým popisem jejich chuti.

 

Druhy s velkými semeny

Fazole adzuki ořechová, nasládlá chuť

Ječmen mírně travnatá, zemitá chuť

Řepa sladká, zemitá chuť

Pohanka čerstvá, lehce nakyslá chuť

Mangold sladká, zemitá, jemná chuť

Cizrna ořechová, křupavá a nasládlá chuť

Koriandr – štiplavá chuť podobná celeru a citrusům

Kopr jemná koprová chuť

Čekanka mírně nahořklá, ostrá chuť

Fenykl sladká chuť lékořice

Kapusta sladká chuť podobná brokolici

Kedlubna jemná, nasládlá chuť

Čočka mírně hořká, hrachová chuť

Fazole mungo sladká, fazolová chuť

Petržel osvěžující, jemná chuť

Hrášek sladká, křupavá, jemná chuť hrášku

Slunečnice sladká a ořechová chuť



Druhy se středně velkými semeny

Rukola, bazalka, brokolice, růžičková kapusta, pak choi, zelí (červené i bílé), květák, len, pórek, petržel, ředkvička, sezam, špenát

 

Druhy s malými semeny

Amarant, celer, majoránka, máta, oregano, šalvěj, estragon, tymián

Jak pěstovat výhonky doma

Existuje několik málo položek, které budete pro pěstování vlastních výhonků potřebovat: pěstební médium, misky, světlo a samozřejmě semena. 

 

Misky

Neexistuje žádné železné pravidlo, v čem se musí výhonky pěstovat. Lze zakoupit k tomuto účelu speciálně navržené misky s čirými krytem, které udržují vlhkost. Většina začátečníků však začíná s plastovými miskami, v nichž se prodává zelenina nebo do kterých se balí jídlo s sebou. Pro dlouhodobé pěstování jsou ideální stabilní plastové misky s drenážními otvory. 

 

 

Pěstební médium 

Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí bude volba typu pěstebního média. Někteří pěstitelé používají běžnou zeminu, jiní dávají přednost alternativám, jako je například kokosové vlákno.

 

Světlo

Existuje mnoho cenově dostupných a účinných možností osvětlení. Kvalitní 30wattová LED žárovka poskytne pro pěstování výhonků v domácích podmínkách dostatek světla. Vhodným místem pro umístění misky je okno orientované na jih s dostatkem slunečního svitu. Pro zdravý růst je potřeba zajistit 4-8 hodin přímého světla denně. 

 

Rozprašovač nebo konvička na zalévání 

Věřte tomu nebo ne, tato položka je trochu kontroverzní. Někteří pěstitelé zalévají pomocí rozprašovače, jiní dávají přednost použití konvičky a zalévají zespodu. Každý způsob může přinést jiné výsledky a bude vyžadovat využití metody pokusomyl.  

 

Zápisník

Ačkoli se vám to může zdát zbytečné, výhody vedení záznamů jsou obrovské. Pokud se pěstování výhonků chcete věnovat dlouhodobě, bude znalost toho, co fungovalo a co ne, velmi užitečným nástroem.

 

Krok za krokem

Jakmile shromáždíte veškerý materiál, stačí už jen začít. Následující kroky vám v začátcích pomohou.

 

  1. Umístění

Vyberte vhodné místo, kde budete výhonky pěstovat. 

 

  1. Misky

Připravte si misky. Pokud nádobu používáte opakovaně, vydezinfikujte ji a osušte. Naplňte misky asi 23cm vrstvou vlhkého (ale ne mokrého) média a půdu nebo jiné médium vyrovnejte a uhlaďte. 

 

  1. Výsev

U některých semen je vhodné je předem namočit (obvykle platí pro větší semena nebo semena s velmi tvrdou slupkou). Namočte je přes noc nebo na několik hodin před vysetím. Semena rozložte rovnoměrně po celém povrchu a posypte trochu půdy či jiného média. 

 

Následně semena zatlačte do půdy pomáhá jim to získat dobrý kontakt s půdou, což jim zase umožňuje absorbovat více vlhkosti a podporuje klíčení a růst. 

 

  1. Přikrytí

Pokud vlastníte misku s krytem, použijte ho. Druhou možností je misku překrýt plastovým sáčkem nebo fólií a proces klíčení tím podpořit.

 

  1. Zalévání

Misky, které jsou umístěny na parapetu nebo venku na čerstvém vzduchu, bude nutné alespoň jednou denně navlhčit pomocí rozprašovače. Nezapomeňte, že důležité je semena udržovat vlhká, nikoliv mokrá. Jakmile semena vyklíčí, doporučuje se postřik dále provádět jednou nebo i dvakrát denně. 

 

  1. Sklizeň

Jakmile výhonky vyrostou do výšky několika centimetrů a objeví se první pravé listy, jsou připraveny ke sklizni. Pomocí ostrých nůžek stonky ustřihněte těsně nad povrchem půdy. Je-li to nutné, opláchněte je a poté jemně osušte papírovou utěrkou nebo ubrouskem. 



Další tipy 

Nejběžnějším problémem, kterému pěstitelé výhonků často čelí, jsou houby a plísně. Nadměrné zavlažování může způsobit růst plísní, která úrodu ničí. Z tohoto důvodu někteří pěstitelé upřednostňují zalévání zespodu. K tomu je zapotřebí pořídit si misku s drenážními otvory.

Omývání výhonků zkracuje jejich již tak krátkou trvanlivost. Nejlepším způsobem je tedy sklízet jen to, co potřebujete, a stříhat dostatečně vysoko nad půdou, aby nebylo oplachování nutné. 

Pokud si přejete výhonky skladovat, zacházejte s nimi jako s řezanými květinami. Konce stonků vložte do mělké nádoby s vodou a vložte je do lednice. Takto je výhonky možné skladovat až po dobu jednoho týdne.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání