Zatočte se sněhem. Frézy, hrabla, lopaty a další zimní výbava

Zatočte se sněhem. Frézy, hrabla, lopaty a další zimní výbava

Michal Schindler V úterý 30. 11. 2021 Poradna

Poslední roky to bylo se sněhem nalevačku, ale letos to vypadá, že se nám to příroda rozhodla vynahradit. A protože kutil nikdy nespí a drží se hesla „kdo je připraven, není překvapen“, mrkneme teď na pořádnou výbavu na boj se závějemi. Víte, že klasickou frézu máte už za pár tisíc? Sbohem bolavá záda!

Závěje máme všichni v paměti spíš z dětství nebo zimního výjezdu na hory. Ale jednou za čas to přijde a nějakých 15–20 cm se přes noc objeví i ve městech. Nebo dokonce v Praze, kde MHD (snad kromě metra) obyčejně položí už námraza. A pokud je člověk sám řidič, a navíc ještě rodič, závisí jeho rodinná pohoda často na možnosti bez problémů ráno vyjet. Historek o tom, jak můžou směšné 2 cm ve stoupání z podzemních garáží obrátit člověku život naruby, jistě sami znáte fůru. 

Jarabak.cz, Frézy, hrabla a lopaty na sníh
Pamatujete na film Sám doma? Souboj pošahaných lupičů s malým Kevinem by nejspíš dopadl jinak, kdyby nepodcenili sněhovou nadílku a před závěrečnou bitvou si okolo rezidence aspoň odhrábli sníh! 

Ranní rozcvička je fajn. Když je dobrovolná 

Ani nemusíte mít rodinný dům se stometrovou příjezdovou cestou, aby vás prvotní nadšení z nového sněhu rychle přešlo. Stačí bydlet v činžáku, odkud každé ráno vyjíždíte jako první. Zkrátka i to nejobyčejnější hrablo (a pytlík soli) jsou na zimu stejně nezbytná výbava, jako zavírací rybička na turistickou túru. 

„Pokud večer namrzne a do rána trochu nasněží, ani nemusíte startovat a můžete se jít klouzat rovnou.“

Trojčlenka na základní boj se sněhem

Nebudeme se tvářit, že vybrat hrablo na sníh je nějaká věda. Základní pravidla: když je potřeba pravidelně udržovat větší plochu, užijete nejspíš prohrnovač, který má navíc kolečka. Dokud není sněhu moc, i parkoviště uklidíte vcelku během chvilky. Větší vrstvu už je ale problém přetlačit. Pak vám pomůže klasické hliníkové hrablo. No a pokud sněží několik dní a postupně vytvoříte sněhové barikády, které zužují průjezd nebo průchod, pořiďte si ještě lopatu na sníh. Možná vám přijde jako zbytečnost, ale to jen do chvíle, než se poprvé (a naposledy) pokusíte hromadu řešit hrablem a zlomíte ho. 

úklid sněhuKdyž jde o prašan na hladkém povrchu, nebude asi plastové hrablo problém (pokud ho nezlomíte o první dekl v chodníku). Ale už trochu nerovná plocha, zlomené dlaždice, zmrazky apod. To všechno volá po hliníku. Pokud to s odklízením myslíte vážně, kromě nářadí ze speciálních směsí (např. Fiskars) je plast ryzí nouzovka.

Frézy na sníh aneb V automatizaci je síla

Není žádná ostuda, pokud si chcete cvičení odpustit a rozhodnete se dát přednost mechanizaci. Tím spíš, jestli jde o nadílku po několika dnech. Když navíc sníh stihne povolit a zase zmrznout, jsou to pokaždé hotové galeje. Od toho máme sněhové frézy. Takže jestli se vám nechce házet růčo a nebo sháníte nějaké sněhové miminko, se kterým si poradí i subtilnější dámy, nabízí se hned dva modely od HECHTu v ceně okolo 2500 Kč. Elektrická sněhová fréza 9014 má 11 kg, její kámoška model 9013 je dokonce ještě o dvě kila lehčí. Obě si přitom poradí se sněhem až do výšky 15 cm, na jeden zátah umetou cestičku cca 40 cm širokou a sníh smrkají až 6 metrů daleko! 

„Aku frézy na sníh se vyrovnají klasické elektřině úplně bez problémů. A nejsou omezené žádným kabelem.“

Elektrické frézy mají rády tichou práci

Myslete na to, že s kabelem se nemůžete vydat moc daleko. A taky že příkon okolo 1300 W je stavěný primárně na čerstvý sníh. Jestli potřebujete větší zápřah, mrkněte na modely za zhruba dvojnásobnou cenu. Třeba HECHT 9180 už má příkon 2000 W. Za hodinu sice odháže podobných 180 m3 sněhu, ale zvládne až 25cm pokrývku a nebude se tak trápit, pokud to nebude jenom prašan. Pořád ale musíte počítat s elektrickou pupeční šňůrou. Na delší vyjížďky budete potřebovat Aku frézu. V podstatě stejné parametry jako předchozí klasická „elektrika“ vám nabídne HECHT 9040 na akumulátory. Taky si poradí se sněhem až do výšky 25 cm a na plný výkon zvládne frčet až 40 minut. To už je nějakých kubíků sněhu. 

„Mimořádná opatrnost je třeba i u těch nejmenších fréz. Nikdo nechce na vlastní kůži zkoušet, co umí 3000 ot./min. a 1300 W.“

Hrubá síla fosilních paliv

Pokud chcete zimní pohodu kapku nabourat túrováním a kouřem klasického spalovacího motoru, nejspíš k tomu máte pořádný důvod. Proto se nebudeme zdržovat u standardních modelů a rovnou skočíme k tomu nejvýkonnějšímu, co u nás seženete. Benzinová sněhová fréza s pojezdem je stroj pro náročné, se kterým byste v podstatě mohli vyrazit i na hory – tedy, dojeli byste nejspíš až na jaře, ale rozhodně by vás cestou nic nezastavilo. Šest rychlostí dopředu, dvě zpátky a zhruba metrový záběr, ve kterém ozubeným nožům neodolá ani umrzlý nebo zledovatělý sníh. Zkrátka, co fréza nabere, to letí 15 metrů daleko. 

Benzínová sněhová fréza s pojezdem HECHT 9542 SQ
Respekt budí už váha tohoto macka se značkou HECHT 9542 sq. Téměř 150 kg varuje, že to není hračka ani stroj pro začínající frézaře. Na výběr do tzv. bunkru máte kromě ozubených nožů i několik dalších metacích nástrojů. 

Tip na závěr – lopata na sníh

Kupte si do auta praktickou lopatku do auta od Fiskarsu. Neváží skoro nic, takže ji můžete vozit trvale. A vsaďte se, že přijde chvíle, kdy uvíznete ve sněhu, blátě nebo písku a budete si blahořečit, že ji máte. I kdyby se to stalo jen jednou, vždycky bude rozdíl, jestli s rodinou nocujete v autě při čekání na traktor, nebo doma v teple. Protože takhle lopatka nejen odháže sníh, ale taky s ní nakopete zeminu pod kola na uklouzaný sníh. Mimochodem, pytlík s pískem máte?

Jarabak.cz, Frézy, hrabla a lopaty na sníhTak tady škrabka na sklo a smetáček opravdu houby pomůžou... 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání