Vyrobte si domácí levandulový olej!

Vyrobte si domácí levandulový olej!

Marie Novotná V pondělí 14. 09. 2020 Recepty

Pěstujete na zahradě levanduli a nevíte co s ní? Ukážeme vám, jak si vyrobit domácí levandulový olej, který využijete v koupelích, při masáži nebo v aromalampě.

Levandule je známý přírodní lék, který nám pomáhá k relaxaci. Tento uklidňující koupelový olej se vyrábí z čerstvých lístků a květů levandule a olivového oleje.

Když se éterický olej vypařuje, uvolňuje se jeho sladká vůně, která napomáhá uvolnění. Jednoduše přidejte do koupele pět nebo šest kapek. Místo olivového oleje lze použít také mandlový olej, jojobový olej, šípkový olej, slunečnicový olej a mnoho dalších.

Tuto metodu můžete aplikovat také při výrobě dalších koupelových olejů z aromatických rostlin, jako je rozmarýn, tymián, heřmánek, růže, eukalyptus, citronová tráva a další.

Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a vytvořte si vlastní aromatický levandulový olej.

 

Budete potřebovat

  • květy levandule (500 g čerstvých nebo 250 g sušených)
  • olivový olej (750 ml)
  • kastrol (malý)
  • dřevěná lžíce
  • kávový filtr
  • nálevka (menší)
  • nádoba s víčkem

 

Doba přípravy:

20 minut

 

Krok 1

Květy a lístky levandule jemně opláchněte a ponechejte pod chladnou tekoucí vodou. Pak je osušte papírovou utěrkou nebo nechte uschnout v cedníku. Nasekejte na hrubší kusy

 

Krok 2

Nalijte olej do kastrolu. Opatrně ho zahřejte, ale nenechte vařit. Přidejte nasekanou levanduli, dobře promíchejte a poté směs nechte tři hodiny pomalu probublávat. Občas opatrně promíchejte.

 

Krok 3

Do nálevky vložte kávový filtr a použijte ho k přelití směsi oleje a bylin do určené nádoby. Před uzavřením nechte směs vychladnout. Takto připravený olej vydrží až rok. Skladujte na chladném místě mimo přímé sluneční světlo.

 

Olej můžete použít také při masážích, ale není vhodný ke konzumaci.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání