10 rad pro hrabání podzimního listí, které vám ještě nikdo nedal

10 rad pro hrabání podzimního listí, které vám ještě nikdo nedal

Marie Novotná V pondělí 16. 11. 2020 Zahrada

Jen málo věcí v přírodě je tak krásných jako podzimní červené a zlatavé listí. I to nejkrásnější z nich ale nakonec skončí na zemi. Když se ho pak na zahradě nahromadí příliš, může trávník dusit, bránit jeho růstu a přitahovat škůdce. Pokud se těmto problémům chcete vyhnout a zároveň ušetřit čas, máme pro vás několik tipů, které hrabání listí urychlí a zefektivní.

Počkejte, až listí opadá

Nespěchejte. Dovolte přírodě vykonat svou práci. Začínat s hrabáním v momentě, kdy jsou stromy ještě stále obalené listím, je zbytečné. Šetřete drahocenný čas a vyčkejte do chvíle, kdy budou stromy prakticky holé.

Myslete na své pohodlí

Hrabání listí je “špinavá” práce. Před tím, než se do ní pustíte, se patřičně oblečte. Nasaďte si klobouk nebo čepici, oblékněte triko s dlouhým rukávem a dlouhé kalhoty. Zabraňte tvorbě puchýřů a chraňte si ruce rukavicemi. Při hrabání stůjte vzpřímeně a často měňte pozici rukou, čímž předejdete rychlému unavení a bolesti v ramenou.

Zvolte správné náčiní

Hrábě s úzkým záběrem posbírají méně listí a jsou zbytečně neefektivní. Investujte do výběru správného nástroje a pořiďte si hrábě s větším záběrem

Listí hrabejte ve směru větru

Využijte podzimního počasí a listí hrabejte ve stejném směru, v jakém fouká vítr. Pokud uděláte tu chybu, že budete hrabat proti větru, každý pohyb hráběmi bude méně efektivní a budete ho muset provést několikrát.

Pracujte v řádcích

Pokud budete veškeré listí hrabat do středu trávníku, budete neustále pobíhat tam a zpět a vyplýtváte tak spoustu času a energie. Místo toho si trávník rozdělte na čtvrtiny. V nich pak veškeré listí shrňte do řádků a posunujte se od jednoho konce k druhému. Tímto způsobem ušetříte čas a výsledek bude preciznější.

hrabání listí

Vyzkoušejte plachtu

Posbírat velké velké množství listí do pytlů je časově náročný úkol. Místo pytlů tentokrát doporučíme vyzkoušet velkou plachtu. Když jste s prací hotovi, spojte konce plachty k sobě a tento velký „pytel“ celý odvezte a vysypte do kontejneru.

Další účinnou alternativou je plachtu srolovat a použít ji k naplnění jednotlivých pytlů  jako trychtýř.

Sbírejte listí ihned do pytlů

Dalším způsobem, jak si ušetřit práci, je sbírat listí do pytlů častěji a po menších částech. V opačném případě může námi vynaložené úsilí zhatit podzimní vítr a vše nám rozfoukat.

Investujte do zahradního vysavače

Pokud vlastníte větší pozemek, může se v rámci zefektivnění práce vyplatit investovat do zahradního vysavače s vestavěným drtičem. Vysavač listí nasává a drtič je pak rozseká na malé kousky. Listí pak naplníte do menšího množství pytlů. Vysavač navíc ulehčuje práci pod keři a mezi nimi, na kamenném mulči a dalších místech, kde bývá hrabání obtížné.

úklid listí - zahradní vysavač

Pořiďte si fukar

Fukary mohou výrazně snížit dobu strávenou úklidem po samotném hrabání. Používáte ho správně? Postupujte stejným způsobem jako u hrabání – pozemek rozdělte na čtvrtiny a pracujte v řadách tam a zpět. Nestůjte příliš blízko. Tímto způsobem listí jen rozfoukáte do všech směrů.

Listí hrabejte před deštěm

Po dešti je spadané listí mokré a nasáté vodou, slepuje se k sobě a k hrábím, vysavači a fukaru. Pokud se chystáte pustit do hrabání a předpověď hlásí déšť, zbytečně tento úkol neodkládejte.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání