Bazalka – jak pěstovat, sklízet a uchovávat tuto voňavou krásku

Bazalka – jak pěstovat, sklízet a uchovávat tuto voňavou krásku

Marie Novotná V pondělí 10. 08. 2020 Zahrada

Čerstvou bazalku není vůbec složité vypěstovat a řadě vašich oblíbených jídel dodá bohatou a svěží chuť. Jedná se o rostlinu, kterou lze pěstovat doma, na záhonku i v květináči. Tuto chutnou krásku však umístěte na slunné místo. Odmění se vám za to lahodnými lístky v zelených a fialových odstínech. Výraznou chuť propůjčí salátům, pizze a těstovinám. Do jídel ji však přidávejte až těsně před podáváním –⁠ právě tak dosáhnete maximální chuti a vůně. 

Čerstvá chuť ze zahrady

Bazalka produkuje chutné listy od začátku léta do podzimu. Je však možné pěstovat ji také v zimních měsících. Jednoduše ji umístěte na slunné okno a pravidelně ji zalévejte.

Pokud se vydáte do zahradního centra, pravděpodobně tam narazíte na celou řadu druhů bazalky. Mezi ty oblíbené patří například genovská bazalka, lehce kořenitá skořicová bazalka (známá také jako mexická bazalka) a citrónová bazalka s jemnou citronovou vůní. Různé druhy bazalky se mohou lišit nejen chutí, ale také svým vzrůstem. Menší odrůdy dorůstají velikosti okolo 20 centimetrů, ty větší mohou dorůst až 90 cm (sem řadíme například bazalku thajskou). 

 

Výsadba

Bazalku je možné pěstovat společně s dalšími bylinkami, jako je petržel, pažitka, oregano, tymián, koriandr a kopr. Dopřejte jí alespoň 6 hodin slunečního svitu denně.

Jednou z možností, jak bazalku pěstovat, je vysadit ji v blízkosti rajčat. V tomto případě má bazalka schopnost odpuzovat škůdce, jako jsou například třásnokřídlí (drobný okřídlený hmyz) a rajčatoví rohovci.

Bazalka má kolem sebe ráda rozmanitost. Zelené či fialové listy této byliny se skvěle doplňují také s řadou letniček a trvalek. Ačkoli se letní květy bazalky v kuchyni nevyužívají, lahodí oku z estetického hlediska. Bazalka je citlivá na chlad. Semena zasaďte v interiéru nebo celou rostlinu venku poté, co pominulo nebezpečí mrazu.

 

 

Základy péče o bazalku

Bazalce se nejlépe bude dařit přímo na slunci ve vlhké, dobře odvodněné půdě. Zvládne to i v částečném stínu, ale rostliny nebudou tak silné a husté jako ty, které rostou na slunci. Jakmile dobře zakoření, vydrží i poměrně suché podmínky. Bude ji však nutné pravidelně zalévat. 

Bazalka kvete v červnu. Její květy se vyskytují na dřevnatých stoncích, na kterých rostou méně chutné listy. Jakmile se květy objeví, kvetoucí stonky okamžitě odřízněte. 

 

Bazalka obvykle klíčí rychle a je snadné vypěstovat ji ze semen. Zasaďte ji doma 4 až 6 týdnů před posledním mrazem nebo ji vysejte rovnou do zahrady po posledním jarním mrazu. Bazalku saďte ven jen ve chvíli, kdy máte jistotu, že už pominulo nebezpečí mrazíků.

 

Hlavním a nejničivějším škůdcem bazalky jsou japonští brouci. Na plodinách určených ke konzumaci by se k hubení hmyzu a škůdců neměly používat chemické metody. Japonské brouky tedy sbírejte ručně časně navečer a vhazujte je do nádoby s mýdlovou vodou, v níž zahynou. Menší rostliny můžete chránit tím, že je zakryjete fáčovinou. Jemná textilie umožní průchod světla a vody a broukům zabrání v jejich poškozování.

 

Sklizeň

Rostlinu začněte stříhat ve chvíli, kdy má rostlina alespoň čtyři snítky lístků. Sklízejte pouze tolik listů, kolik ihned využijete. Chcete-li čerstvou bazalku skladovat po dobu až pěti dnů, snítky ustřihněte a zacházejte s nimi jako s řezanými květinami: umístěte je do vody při pokojové teplotě. Pokud bazalku uložíte do lednice, zhnědne. Pokud hrozí mráz, rostliny ostříhejte a stonky ponořte do kbelíku s vodou. Chcete-li bazalku uchovávat dlouhodobě, je možné ji nasušit, zmrazit nebo naložit do olivového oleje s trochou octa. Další možností je zpracovat ji do pesta, které je možno v lednici uchovávat až měsíc, případně ho zmrazit na dobu až dvou let.



Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání