Bezpečnost při práci v dílně a na zahradě

Bezpečnost při práci v dílně a na zahradě

Marie Novotná V úterý 13. 06. 2017 Zahrada

Práce na zahradě a v dílně je pro mnoho z nás aktivním odpočinkem a relaxem. Venkovní fyzické aktivity jsou velmi příjemným způsobem, jak si odpočinout od shonu, udržet se v kondici a zároveň být produktivní. Především v letních měsících je však třeba dbát na několik zásad, díky kterým bude vaše práce příjemná, bez úhony na zdraví a bezpečná pro vás i vaše okolí.

Ochranné oděvy

Ochranné oděvy by při práci na zahradě a v dílně měly být samozřejmostí. Vhodná obuv a oděv jsou naprostým základem. Dle vykonávaných aktivit se pak mohou hodit ochranné brýle či štít, rukavice, helma, špunty do uší pro ochranu sluchu a další doplňky, jako jsou například brašny na nářadí apod. Ochranný oděv a doplňky se vám budou hodit téměř při všech aktivitách na zahradě a v dílně – při práci s chemikáliemi, při použití motorové pily, práci s křovinořezy a vyžínači a dalším zahradním nářadím a zařízeními. Proto neváhejte a investujte do kvalitních ochranných prostředků. Pro všechny případy doporučujeme mít po ruce lékárničku pro případy, kdy bude nezbytná první pomoc.

Tip!

Veškeré ochranné prostředky, na které se budete moci spolehnout, naleznete na webu jarabak.cz v kategorii Ochranné pomůcky.

Obsluha motorových a elektrických zařízení a práce s nářadím

Máte pocit, že sečení trávy a další “zdánlivě banální” aktivity na zahradě zvládnete levou zadní a nepotřebujete k nim žádné instrukce? Určitě jste ostřílení zahrádkáři a kutilové, o tom nepochybujeme. Přesto je dobré připomenout si pár základních pravidel, díky kterým předejdete riziku vzniku úrazu a dalších nepříjemností. Čísla totiž hovoří jasně. Ze statistik totiž vyplývá, že osoby, které obsluhují nejrůznější stroje a zařízení patří v profesní oblasti k nejohroženější skupině.


Nezapomínejte, že bezpečnost při práci by měla být hlavní prioritou.

Zde je pár zásad, na které bychom neměli zapomínat:

  • Stejně jako pro kteroukoliv jinou aktivitu vykonávanou na slunci i pro sečení trávy platí, že nejvhodnější denní dobou je brzy ráno nebo později večer. Samozřejmostí je dodržování pitného režimu. Při práci během dne noste pokrývku hlavy.
  • Mějte pod kontrolou veškeré aktivity a osoby, které se na zahradě pohybují. To se týká především dětí nebo starších osob.
  • Při práci se soustřeďte. Jste-li unavení, dejte si pauzu nebo pokračujte další den.
  • Pravidelně sekačku kontrolujte a provádějte servis a údržbu.
  • Pozor na léky! Užíváte-li léky, které ovlivňují pozornost, vyvarujte se veškerým úkonům, kdy obsluhujete motorová zařízení, pracím ve výškách a dalším rizikovým aktivitám.
  • Sekání trávy ani další aktivity, které vyžadují obsluhu motorových či elektrických zařízení, nesvěřujte dětem mladším 12 let.
  • Doplňování paliva a údržbu neprovádějte za chodu zařízení.
  • Pro sečení trávy si terén připravte – projděte celou plochu a vysbírejte větší kamínky a kameny, hračky, kusy dřeva a další předměty.
  • Vhodné je používat opalovací krémy a repelenty, které vás ochrání před nepříjemným kousnutím hmyzem a s ním spojenými zdravotními komplikacemi.
  • Věnujte zvýšenou opatrnost nebezpečí vzniku úrazu elektrickým proudem. Při sečení trávy pomocí elektrické sekačky či vyžínače vždy kontrolujte polohu napájecího kabelu.

Jistě jsou pro vás tyto základy snadné jako učivo na základní škole. Naše zdraví a bezpečnost jsou však to nejcennější, co máme. Proto nám malé opakování jistě neublížilo. Užijte si krásné a bezpečné léto se svými blízkými tam, kde je vaše “doma”!

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání