Čas na zimní řez dřevin je tady. Víte, jak v předjaří nejlépe ošetřit stromy?

Čas na zimní řez dřevin je tady. Víte, jak v předjaří nejlépe ošetřit stromy?

Marie Novotná V pondělí 18. 02. 2019 Zahrada

Nastává nejvyšší čas pro zimní řez stromů, který bychom měli provádět v únoru či březnu. Díky pravidelné péči o dřeviny zajistíme jejich dlouhověkost a bohatou úrodu. Dle potřeby stromu můžeme provádět obnovovací řez, usměrňovací řez, popřípadě řez plodonosného obrostu. V prvních letech po vysazení je vhodné aplikovat také výchovný řez.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli zásah do dřeviny během zimních měsíců, nikdy byste řez neměli provádět během teplot nižších než nula stupňů Celsia. U zimního řezu si vystačíte s klasickým zahradním nářadím – nůžkami, popřípadě pilkou na silnější větve. U vyšších stromů je dobré si pomoci teleskopickým nástavcem.

Krokovací nůžky na silnější větve: 434DLA08 - krokovací nůžky

Zahradní nůžky: 494 ADN - zahradní nůžky

Teleskopické nůžky na větve: HECHT018 LGG - teleskopické nůžky na větve

Teleskopické nůžky na větve a keře: 050GAH9L - zahradní nůžky

 

Čím dál častěji se místo označení „zimní řez“ můžete setkat se spojením se slovem „jarní“ či „předjarní. Nenechte se proto zmást, až budou příště sousedi na zahradě mluvit o předjarním řezu jabloní. Jakýkoli zásah takovýchto rozměrů je potřeba provést v období vegetačnímu klidu stromu, v případě zimních a jarních měsíců tedy nejlépe od prosince do konce března.

Zimní řez využíváme především tehdy, chceme-li podpořit růst dřeviny, respektive výhonů.  Nejvhodnější je v tomto případě provádět řez obnovovací, ovšem jen v omezeném rozsahu, abychom dřevině spíše neublížili. Principem je odstraňování starších letorostů, které již oplodily, díky čemuž vyraší nové větvičky. Obnovovací řez je ideální každoročně opakovat.

Bojujeme-li s příliš hustou korunou stromu, je nejvyšší čas provést usměrňovací řez. Ten spočívá v odstranění několika mladých letorostů z vnitřní části koruny, čímž stromu odlehčíte a provzdušníte jej. O úrodu se rozhodně bát nemusíte, naopak vytváříte místo pro plody a také prostor pro sběrače během sklizně.

Zahradní pilka: HECHT 900810 - pilka

Skládací zahradní pilka: HECHT 900442 - skládací zahradní pilka

Ruční pilka: HECHT 600605 - ruční pilka

Je-li řeč o plodnosti dřeviny, rozhodně neplatí, že „více je lépe“. Nadměrné plodnosti je třeba se vyvarovat, a to nejjednodušeji řezem plodonosného obrostu. Tím podpoříme růst slabších větví, které následující rok přinesou novou kvalitnější úrodu. Tento způsob údržby je nejčastěji využíván u přerostlých či zanedbaných stromů.

Jiná situace je u dřevin čerstvě vysazených a v prvních letech po jejich výsadbě, kdy je dobré aplikovat výchovný řez. U jádrovin (hrušně, jabloně) jej provádíme čtyři až pět let od výsadby, u peckovin (třešně, švestky, višně, slívy, blumy, špendlíky, meruňky, broskvoně, mandloně) jsou ideální tři až čtyři roky, bobuloviny výchovným řezem udržujeme jeden až dva roky.

Principem výchovného řezu je omezení počtu výhonů, kdy zbylé zkrátíme na stejnou délku – dva až tři pupeny. Tím si strom vytvoří do budoucna silný základ kosterních větví, ze kterých postupně vyroste plodonosný obrost. Po uplynutí několika let přichází na řadu nutná péče v podobě dalších druhů řezů.

Tip na závěr: Řezy přesahující 1,5 centimetru zahlaďte nožem a ošetřete štěpařským či včelařským voskem nebo stromovým balzámem. Předejdete tak vzniku infekce stromu a zbytečné ztrátě mízy.

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání