Červen v zahradě

Červen v zahradě

Marie Novotná Ve středu 02. 06. 2021 Zahrada

V červnu ještě dokvétají poslední jarní květiny a přitom se již hlásí ke slovu také letní květena. Ani s přibývajícími starostmi a úkoly, které musíme zvládnout ještě do dovolené, nesmíme zapomenout na ošetřování zahrady. Půda se již dostatečně oteplila, prodloužil se den, a tak můžeme úspěšně pěstovat také teplomilné druhy zeleniny. Většina kultur zeleniny i jiných užitkových rostlin prochází obdobím hlavního růstu. Mají značnou spotřebu živin, a proto musíme dbát o jejich doplňování přihnojováním. Pamatujte na dostatečnou zálivku!

Okrasná část zahrady 

Cibulnaté a hlíznaté květiny

Záhonek osázený tulipány, hyacinty, krokusy a jinými cibulnatými a hlíznatými květinami kvetoucími na jaře není již v této době příliš ozdobný, a proto jej musíme dát do pořádku. Cibuloviny můžete opatrně vyrýt s kořenovým balem a založit je na jiném, méně nápadném místě v zahradě, aby tam mohly v klidu zatáhnout a vyzrát. Přes léto je skladujeme v bedničkách pod střechou, ale na vzdušném místě. Na záhony je vysadíme opět na podzim. 

Pestrý záhon trvalek

Trvalkový záhon nesmíme nechat zaplevelit. Okopávat musíme opatrně, abychom neporušili jejich kořenový systém, zejména u rostlin, které byly čerstvě vysazeny. Vypletý a okopaný záhonek rovněž přihnojíme, odkvetlé stonky odstřihneme. 

Růže

V červnu začínají kvést růže. Musíme je alespoň jednou týdně pořádně zalít a kromě toho je za teplých a suchých dní každý den k večeru ještě přestříkáme. Růže milují vlhčí vzduch a při dostatečné zálivce jejich květy také déle vydrží. Půdu bychom měli udržovat kyprou. Růžím prospívá mulčování rašelinou, kompostem nebo posekanou trávou, protože snižuje půdní výpar. 

Trávník

Než nastane větší sucho, sekáme trávník jednou týdně asi na výšku 2 – 3 cm. Neprší-li delší dobu, musíme jej zalévat. 

Stromy, keře a pnoucí dřeviny 

U rododendronů a azalek opatrně odstraňte zbytky odkvetlých květů, ale dejte pozor, abyste nepoškodili listy a mladé výhonky. Také u šeříků je třeba odřezat odkvetlá květenství. Silně seřízneme rovněž odkvetlé větve tamaryšků. Odstraněním odkvetlých větví pomůžeme tvorbě nových výhonků v následujícím vegetačním období. Přitom odstraníme také všechny uschlé nebo poškozené větve. Pnoucí dřeviny vyvážeme v tomto období k opoře. 

 

Užitková část zahrady

V červnu máme v užitkové části zahrady spoustu nezbytné práce. Pokračujeme ještě ve výsevech, vysazujeme celou řadu zelenin na venkovní záhony, ale také již mnohé plody své práce sklízíme. Jinak musíme průběžně plít, okopávat a hlavně zalévat a přihnojovat. Červen je poměrně teplý měsíc a nastávají ty nejpříznivější podmínky pro výskyt a rozmnožování mnohých chorob a škůdců.

Osázení uvolněných záhonů po rané zelenině

Záhony po sklizené rané zelenině by neměly zůstat dlouho prázdné. Hned po sklizni zbavíme půdu veškerého plevele a zbytků rostlin, přidáme do ní trochu dobrého kompostu a jen mírně ji nakypříme.

Z přímých výsevů můžeme na těchto záhonech pěstovat některé druhy košťálovin, zejména zelí, brukev a kapustu. Stejně dobře tam můžeme vysadit i předpěstované sazenice uvedených druhů a také růžičkovou kapustu, kadeřávek a mladé předpěstované rostlinky pórku, které se vysazují na vzdálenost 25 x 12 cm.

 

Pokračujeme rovněž s výsevem či vysazováním letního hlávkového salátu a do poloviny června i s vysazováním celeru.

Z kořenových zelenin se ještě vysévá mrkev a ředkev, do chladnější půdy v polostínu i ředkvička a po celý červen můžeme vysévat také červenou řepu. 

Okurky

U okurek vysázených na venkovním záhonu se zatím vytvořilo asi 5 až 6 listů. Zaštípneme tedy každý vrcholek nad čtvrtým či pátým listem, aby se rostliny rozvětvily. Z listového paždí vyrostou v krátké době postranní výhony, které přinesou množství plodů.

Rajčata

V červnu již nadobro pominulo nebezpečí mrazíků, a proto můžeme bez obav vysadit na záhon předpěstované rostliny rajčat. Při teplém a slunném počasí můžeme na chráněném stanovišti vypěstovat i na zahrádce z každé rostliny několik kilogramů zralých plodů. Při postupujícím růstu musíme rajčata tyčkových odrůd, pěstovaných na jeden výhon, vyvazovat. Na venkovním záhoně musíme rostliny přivázat k nějakým tyčkám zapíchnutým do země. Keříčkové odrůdy rajčat se nemusí vyvazovat. K úspěšnému pěstování rajských jablek na venkovním záhonu přispívá také mulčování povrchu půdy posekanou trávou a jinými zbytky rostlin. V době, kdy začnou rajčata plodit, je musíme také přihnojovat. 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání