Co u Jarabáka v e-shopu nejvíc frčelo v roce 2021?

Co u Jarabáka v e-shopu nejvíc frčelo v roce 2021?

Michal Schindler Ve středu 15. 12. 2021 Zahrada

Zima na krku a zahrada spí. Jenže vás už svrbí dlaně a chcete něco podniknout. Ideální chvíle začít se chystat na příští jaro! Co takhle nějaká nová mechanizace? A jestli vás nenapadá, co byste mohli potřebovat, mrkněte pro inspiraci na nejprodávanější produkty 2021 u nás na Jarabáku.

Co Čech, to muzikant, říká se. My musíme dodat, že máme nejspíš i hromadu nadšených pěstitelů, protože úplně největší zájem v roce 2021 byl o elektrický kultivátor HECHT 745. No a ten samozřejmě neužije nikdo, kdo nepotřebuje kypřit hromadu záhonů. A proč mezi všemi kultivátory zrovna tenhle? No podle nás je to hlavně super univerzální mašinka, která má dost výkonu na to, aby se vyrovnala i benzinovým silákům – se záběrem 40 cm a hloubkou kypření až 22,5 cm přitom ušetří hodiny a hodiny s rýčem a motykou. Přitom to ale není žádná obluda, takže se s ním snadno pracuje, má šikovná transportní kolečka a v pohodě ho dostanete i do skleníku nebo fóliovníku. Elektrický motor je navíc tichý, takže z něj neohluchnete. Prostě mistr v univerzálnosti a zlatá medaile mu patří plným právem! 

Prostě pořádný nářez

Češi nesnášejí přerostlé větve a neradi se mordují s ruční pilou! To je ložené z druhého favorita prodejů posledního roku, kterým je řetězová pila HECHT 50. Je to plnotučná motorovka na benzín s motorem o objemu malé motorky a délkou lišty 40 cm. Poradí si tedy nejen s větvemi, ale sem tam i nějakým tím uschlým stromem. Je vidět, že při výběru mechanizace na zahradu se u nás netroškaří. A zase je očividné, že i tahle motorová potvora si vás získala hlavně univerzálností – i přes velký výkon je totiž díky chytré kombinaci materiálů a šikovně umístěným rukojetím nejen relativně lehká (něco málo přes 6 kg), ale taky skvěle vyvážená a ovladatelná. Jo a má antivibrační systém, takže vám ruce neupadnou ani po celodenní práci. Jestli váháte nad pilou, jděte do ní. 

práce s motorovou pilou

V článku nemluvíme o bezpečnosti, která je ale zásadní nejenom při práci s motorovkou. Takže si všimněte, jaké má „dřevorubec“ na snímku brýle, rukavice, pevné boty i silnější kalhoty. S pilou není legrace. 

Kdo neprovzdušňuje, ten se diví

Překvapilo vás, že zatím nepadlo ani slovo o trávě, ačkoli anglický sestřih nakrátko je v Česku čím dál oblíbenější? Přišla vaše chvíle! Trojka našeho TOP 5 je totiž praktický elektrický provzdušňovač HECHT 1848 2v1. Jestli se ptáte, proč by zrovna vašemu trávníku neměla stačit sekačka, tak fajnšmekři do péče o zahradu by vám jistě dali nejmíň hodinovou přednášku o tom, že ne jen pravidelné sekání, ale právě vertikutace a aerifikace (proto 2v1) dělají z trávníku umělecké dílo. Dvacítka ocelových nožů na jaře (nebo kdykoli je potřeba) bezpečně rozšmiká všechny možné plevelné chuchvalce, kořenové cucky a mechové prevíty, co brání pronikání živin a přístupu světla. Válec s drátky pak při pravidelném používání během sezóny trávník hezky provzdušní, aby se mu lépe dýchalo. Dvojkombinace dělá ze zahradního pracanta mistra flexibility, protože vertikutátor samotný zase tak často potřeba není. Provzdušňování se ale hodí často.        

„Ptáte se, proč by vašemu trávníku neměla stačit sekačka?“

Poctivá domací sekaná!

Není divu, že hned v závěsu za machrem přes úpravu trávníku je další mistr v daném oboru – benzinová sekačka HECHT 5406. Je spíš „drobnějšího vzrůstu“, takže ji nejlíp využijete na zahradách do 750 m2. No ale protože podle statistik se průměrná rozloha zahrad v ČR v posledních letech kvůli cenám pozemků dostává víc a víc pod tisíc metrů, je právě tenhle kompaktní model to pravé ořechové pro většinu kupců. (Mimochodem, zahrad je prý v Česku přes 2,2 milionu – to je KOTEL sekaček!). Navíc je ideální, když rádi držíte trávníček opravdu nakrátko. Nastavení výšky je od 25 do 55 mm a přerostlá tráva by už tuhle sekačku dost potrápila. Zvlášť, jestli nemáte i tu dvojkombinaci z předchozího odstavce, která drží hustotu trávníku na uzdě. Každopádně znovu platí, že sekačka exceluje v obratnosti a i když nemá pojezd, jejích 17 kg utáhne každý.

Benzínová sekačka HECHT 5406

Záběr 41 cm, koš na trávu 45 litrů, tři úrovně nastavení výšky střihu od 25 mm do 55 mm pro každou nápravu samostatně a necelých 17 kg. HECHT 5406 je zkrátka obratná sekačka na každou běžnou zahradu.  

Motorovek není nikdy dost

Prémiovou pětici nejoblíbenějších zahradních strojů uzavírá další motorovka. Práci se dřevem máme očividně v lásce, zvlášť s vůní benzínu – HECHT 45 se podle čísla zdá být menší brácha zmíněné padesátky, ale je to spíš naopak. Respektive, jsou to v podstatě dvojčata téměř stejných parametrů i kvalit. Když se to vezme kolem a kolem tyhle dvě pily můžeme brát jako jednu a součtem druhého a pátého místa v prodejích tu máme jasného Jarabákova dvoj-šampióna roku 2021.

„Aku produkty spojují tichou sílu elektřiny a flexibilitu benzinu.“

Jak to vidíme do nového roku?

Vzhledem k tomu, že jsme se v posledních měsících hodně vrhli do špičkových značek jako Fiskars, Makita nebo Scheppach, které se hodně zaměřují na to, aby v moderních aku variantách spojily tichou sílu elektřiny a flexibilitu benzinu, sázíme že příští rok se do TOP 5 prosadí právě nějaká ta aku technika. Mrkněte třeba na přehled aku řetězových pil nebo aku sekačky a uvidíte, že výběr je nejen z hlediska značek, ale i užitečnosti a parametrů plně srovnatelný s klasickými variantami. Takže jestli budete vážně vybírat zahradní mazlíky na příští rok, možná u nich začněte, ať jdete s dobou.

Aku řetězová pila Makita LXT DUC353Z

Aku řetězová pila Makita Li-ion LXT 2x18V DUC353Z je přesně příklad výkonné techniky, která se prosazuje i mezi výkonné pracovní nástroje do nepohody. 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání