Indiánská sauna

Indiánská sauna

Marie Novotná V úterý 02. 02. 2021 Zahrada

Saunování je bezesporu ideální způsob, jak v zimě relaxovat. Odbourává stres, posiluje imunitu, pomáhá při nespavosti. Ale co dělat, pokud žijeme na venkově, kde dostupnost wellness center není rozšířená? Vyrobte si na zahradě svoji vlastní saunu! Navíc s nízkými náklady!

Jak už název napovídá, indiánská sauna neboli potní chýše, má kořeny u původních obyvatel severní Ameriky. Tradičně se jednalo o očistný rituál, který pomáhal detoxikovat tělo, stimulovat krevní oběh. Šlo ale zároveň o obnovení emocionální a duchovní pohody. Originální obřad byl spojen se čtyřmi živly stvoření – vzduchem, ohněm, zemí a vodou. 

Abyste se i vy mohli cítit jako znovuzrození, pomůžeme vám saunu postavit. 

Co budete potřebovat?

  • nepromokavou plachtu (U Jarabáka ji seženete lehce)
  • deky či jiné textilie vhodné k izolaci
  • provázek z přírodních materiálů
  • 8 až 10 prutů z vrby či lísky o délce alespoň 3 metry
  • kovový kotlík na vodu, naběračku
  • palivové dříví
  • kameny (nejlepší jsou vyvřelé horniny)

 

Jak na to?

Potní chýše je asi 1,5 metrů vysoká konstrukce ze svázaných prutů kupolovitého tvaru. Je pokryta několika vrstvami plachet. Ponechán je jen malý vstupní otvor s odklápěcí plachtou. 

Vykopejte jámu na žhavé kameny o hloubce alespoň půl metru a průměru cca 30 cm. Přibližně metr od této jámy si vyznačte kruh.

Z vrbových prutů oloupejte kůru, na kružnici si vyznačte 8 důlků asi 10 cm hlubokých. Do nich zasaďte tlustší konce prutů a dobře utěsněte. Pak ohněte horní konce prutů tak, aby sauna měla výšku cca 1,5m. Ohnuté pruty svažte provázkem. Kolem boků pak propleťte 2 až 3 vrbové obruče, aby byla konstrukce pevnější. Nakonec ohněte jeden krátký kmínek do tvaru podkovy a vytvořte tak vchod.   

Konstrukci pokryjeme plachtou a textiliemi, které pořádně utěsníme.

Saunování

Nejprve je potřeba rozdělat oheň, na kterém zahřejte kameny, které budete v sauně polévat vodou a budou vám tak vytvářet páru. Kameny se ohřívají alespoň 3 hodiny. Poté je pomocí lopaty přemístěte do potní chýše.

Pravidla pro saunování

Saunování by mělo probíhat 20 minut a mělo by se opakovat nejméně třikrát. Mezi jednotlivými ceremoniemi se nezapomeňte ochladit studenou vodou. Aby bylo vaše saunování voňavější, nechte ve vodě, kterou budete polévat horké kameny, vyluhovat bylinky. Za nás můžeme doporučit mátu, meduňku, heřmánek či levanduli.

Těšíme se, že se s námi podělíte o vaše jistě povedené sauny. ☺

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání