Jak pečovat o zahradní nábytek, aby vám sloužil co nejdéle

Jak pečovat o zahradní nábytek, aby vám sloužil co nejdéle

Marie Novotná V pondělí 03. 08. 2020 Zahrada

Pořízení zahradního nábytku může být poměrně velkou investicí. Na trhu jsou dostupné výrobky z celé řady různých materiálů a každý z nich vyžaduje specifickou péči. Často na ni bohužel zapomínáme a nábytku to vůbec neprospívá. Pokud chcete, aby vám nábytek sloužil a dělal vám radost co nejdéle, je důležité se o něj správně a pravidelně starat.

Údržba podle materiálu

Materiál hraje v údržbě nábytku zásadní roli. Popravdě bychom materiál, z něhož je nábytek vyroben, měli vzít v úvahu už při jeho pořizování. Do značné míry totiž ovlivní to, jak často a jakou péči mu budeme muset věnovat. 

 

Kov:

Nejméně náročné jsou z hlediska péče kovové výrobky. Pokud se jedná o výrobek slušné kvality, měl by být opatřen ochrannou vrstvou proti korozi. Takto ošetřený nábytek nevyžaduje prakticky žádnou péči stačí jej omýt či osprchovat vodou a nejlépe také vysušit. V případě většího znečištění je možné použít ocelový kartáč. Kovový nábytek je velmi odolný vůči povětrnostním podmínkám a prakticky není potřeba ho zazimovat.

 

Plast:

Nábytek z plastu je stejně jako ten kovový nenáročný na údržbu. Opět bude stačit omýt vodou, případně naředěným saponátem, a vysušit. Pokud se jedná o nábytek z umělého ratanu, je vhodné zakoupit speciální přípravek určený k jeho ošetření. U plastových výrobků dáváme pozor na použití agresivních čističů, které by mohly jeho povrch poškodit nebo způsobit změnu barvy. Plastový nábytek je ve srovnání s kovem o něco citlivější na teplotu a povětrnostní podmínky. Nedoporučujeme vystavovat ho teplotám mimo rozpětí 0 až 40 stupňů Celsia. Na zimu je vhodné nábytek uložit dovnitř. 

 

Dřevo:

Z materiálů, které se používají pro výrobu zahradního nábytku, je z pohledu údržby nejnáročnější dřevo. Zároveň je také nejnáchylnější vůči okolním podmínkám. Proto je právě u něj pravidelná péče velmi důležitá. 

Dřev existuje celá řada nábytek se vyrábí z teaku, dubu, mahagonu, borovice a mnoha dalších. Každé z nich může vyžadovat specifickou péči. Je tedy vhodné poradit se již při jeho nákupu.

Pro ošetření dřev se používají oleje, laky a lazury. Oleje se používají na nábytek, který není ošetřen lakem. Olej na povrchu vytváří vrstvu, která jej chrání před povětrnostními podmínkami a především před škodlivým UV zářením. Oleje dřevo chrání před vysycháním a je možné jimi zahladit drobné poškrábání. 

Před tím, než se do olejování pustíte, je nezbytné, aby byl ošetřovaný povrch čistý a hladký. Případné nerovnosti je možné vyřešit pomocí jemného brusného papíru.

 

Další možností ošetření dřeva jsou laky, mořidla či lazury. Lakováním u dřeva docílíte dle vlastních preferencí lesklého či matného efektu. Nezapomeňte zvolit přípravky určené k použití v exteriéru. Pokud si s výběrem nevíte rady, poraďte se v některé ze specializovaných prodejen.

 

Čištění a kontrola

Kromě povrchového ošetření je vhodné pravidelně stav nábytku kontrolovat a zbavovat ho nečistot. Není vhodné, aby se na jeho povrchu tvořily nánosy špíny, které jej pak mohou poškodit. Zbavit se jich pak nemusí být vůbec jednoduché.

 

Nábytek setřete hadříkem a vlažnou vodou, případně přidejte malé množství jemného mycího prostředku. Pokud během čištění narazíte na praskliny či jiná poškození, řešte situaci okamžitě. Zvláště v případě dřeva mohou být praskliny vstupní branou vlhkosti. Následně pak může jejím vlivem docházet k praskání a nevratnému poškození.

 

V létě věnujte pozornost také tomu, aby nábytek nebyl zbytečně vystaven přílišnému slunečnímu záření a nadměrným teplotám. Pokud to situace umožňuje, je vhodné nábytek umístit pod pergolu nebo pod stromy.

 

Až skončí sezóna

Jak již bylo zmíněno výše, různé materiály mívají odlišnou odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Toto mějte po skončení sezóny na paměti a, je-li to nezbytné, uložte nábytek na vhodné místo. Řiďte se přitom pokyny od výrobce. 

Mráz a vlhkost mohou negativně ovlivnit vzhled, barvu i funkčnost. Kvalitní kovový nábytek přežije zimu venku, ostatní materiály je vhodné uložit. Obzvláště náchylné je dřevo, které na zimu uložíme na suché, dobře větrané místo. 

Ve srovnávači máte 0 produktů k porovnání
Zobrazit porovnání